ForbrugerstofGuideVideo

VIDEO: Sådan bruger du nødlappekittet i bilen

Langt de fleste biler kommer i dag uden reservehjul og i stedet med grej til en midlertidig lapning. Vi viser dig, hvordan (og hvornår) du kan bruge nødlapningen.

Tekst & video: Morten Bek  / d. 2. november 2021

I bagagerummet under bundpladen havde nye biler tidligere et reservehjul, værktøj og en donkraft. Det var en større process, når dækket var punkteret, med at hæve bilen, skrue hjul og dæk af – og så på med det tynde reservehjul. Det er besværligt, og det kan ødelægge humøret hos enhver.

SE OGSÅ | Hvor stammer dækkene, forlygterne og automatgearet fra? 

Reservehjulet optager samtidig meget plads og vejer godt til, så brændstofforbruget bliver en smule højere. I dag har næsten alle nye biler et kit til nødlapning, som hurtigt får dig videre, hvis du punkterer.

Men hvordan bruger man nødlappekittet, og hvornår kan man i det hele taget bruge det? Vi viser dig, hvordan det hele foregår – og fortæller dig, hvornår du kan bruge det. Og hvornår du IKKE kan bruge det.

Nemt og hurtigt videre med nødlappekit

Du kommer måske aldrig til at opleve at have et fladt dæk på din bil. Statistisk set går der mange, mange tusinde kilometer, før man får et fladt dæk, og derfor kan det være noget af en prøvelse, når det sker.

SE OGSÅ | Skift dæk to gange om året for sikkehedens og køreegenskabernes skyld

Ved du, hvad du har i bagagerummet, som kan hjælpe dig videre, hvis du punkterer? – De fleste nye biler kommer uden reservehjul (eller komplet hjul til at skifte med). I stedet med et lappekit, som får dig hurtigt videre efter en punktering.

Kittet består af få dele: en kompakt kompressor med slange til at fylde luft i dækket, som sluttes til 12V-stikket i bagagerummet eller midterkonsollen, og en flaske med en tyktflydende væske – en slags tætningslim – som du får ind i dækket ved hjælp af kompressoren.

LÆS OGSÅ | Årets Bil 2022: Finalisterne er fundet, se dem her

Men før du begynder at lappe løs, skal du tjekke, om der er grund til at hive kittet ud af bilen; hvis dækket har fået en større skade, kan det ikke lappes med nødkittet. Så er et nyt dæk den eneste løsning.

Om forfatteren

Morten Bek

Morten har testet langt over 1.000 nye biler. Mens superbiler med 700 hk kan være meget sjove, så er hans passion de biler, danskerne rent faktisk køber og bruger til dagligt.