ForbrugerstofGuideVideo

VIDEO: Papegøjeplader kan spare dig penge

Af i Forbrugerstof, Guide, Video
Uden bagsæder er bilerne billigere, og for private som ønsker at spare penge i forhold til en personbil på hvide plader, er det en reel vej – men med store undtagelser.

Af: Morten Bek  / d. 24. august 2021

I Danmark tager vi helt normale SUV’er, hatchbacks og stationcars og hiver de bagsæder og sikkerhedsseler ud, som møjsommeligt er bygget ind i bilerne på samlebåndene. I stedet kommer der en lille skillevæg op og et kraftigt filttæppe dækker over de værste sår efter operationen – og så kan personbilen pludselig sælges som prisbillig van på gule plader eller papegøjeplader.

SE OGSÅ | Skal du købe eller privatlease din næste bil?

Men hvordan er det nu med papegøjepladerne, når man som privat vil købe en ny bil? Hvad må man, og hvad koster det? Vi ser nærmere på papegøjeplader for private købere.

God ide eller dårlig ide?

Var det noget med en helt ny Renault Clio til 123.000 kr., eller måske en ny Hyundai i30 til 170.000 kr.? For at komme ned i det prisleje skal de to biler være befriet for bagsæderne, ombygget til vans og køre på papegøjeplader.

SE OGSÅ | Hyundai Ioniq 5 slår tyskerne på teknikken

Kan man undvære bagsæderne, kan man som privat købe og køre bil på papegøjeplader lige så tosset, som man vil. Og man kan spare mange penge. Men det er ikke en god forretning for alle. Især når det kommer til mindre og billigere biler skal man se sig for.

Der er nemlig en joker i spillet, og det er den årlige strafafgift. I myndighedernes jargon kendt som “privatbenyttelsesafgift”. Den høje afgift kan hurtigt æde fordelene op.

Men der er biler, hvor papegøjepladerne kan vise sig at være den rigtige vej frem, hvis det handler om at få den fedeste bil med den mindst mulige udskrivning.

Om forfatteren

Morten Bek

Morten har testet langt over 1.000 nye biler. Mens superbiler med 700 hk kan være meget sjove, så er hans passion de biler, danskerne rent faktisk køber og bruger til dagligt.