Plug-in Guide
december 15, 2020

VIDEO: Så langt kører en plug-in hybrid i virkeligheden

Plug-in hybrider er gået fra at være det sjældne valg til mere almindeligt. I kraft af elektrificeringen lover producenterne ultralavt forbrug, så vi tester, hvordan forbruget ser ud i praksis.

Af: Morten Bek / d. 15. december 2020

50 kilometer på en liter benzin. 75 kilometer på en liter benzin. 100 kilometer på en liter benzin! Fantasifulde tal for hvor langt en moderne bil kan køre på en liter brændstof. Ikke desto mindre er det nøjagtigt så voldsomt lave forbrugstal, som bilproducenterne lover for deres plug-in hybrider.

SE OGSÅ | Det store valg: Benzin- eller dieselbil?

Forbrugstallene ser selvfølgelig sådan ud, fordi elektrificeringen af plug-in hybriderne giver en stor fordel, når forbruget skal regnes ud. Den strøm, man putter i batteriet ved opladning, som alt efter bilmodel typisk rækker et sted mellem 30 og i yderste tilfælde 100 km, gør, at en delvist elektrificeret bilmodel kan levere et virkelig lavt forbrug.

Men kan en plug-in hybrid så levere den slags tal i virkeligheden? Bilbasen Guide udsætter en ny plug-in hybrid for en praksistest for at se, hvad forbruget er i den virkelige verden. Der er ikke tale om en videnskabelig test, men en praksistest med fuldt opladet batteri og en fuld benzintank.

Volvo XC40 T4 Recharge

En tilfældigt udvalgt plug-in hybrid. En bilmodel som er valgt, da den alligevel er i Bilbasens testgarage – den nye Volvo XC40 T4 Recharge Inscription Expression. Med en 3-cylindret benzinmotor med 129 hk, en elektrisk motor med 87 hk og et batteri med en kapacitet på 10,7 kWh. Det officielle forbrug, målt ved hjælp af WLTP-normen, ligger mellem 45,5-50 km/l – og den rent elektriske rækkevidde er 43-45 km.

SE OGSÅ | Spar penge med fornuftig og glidende kørsel

Hvad er WLTP-normen så i det hele taget? WLTP (World Light Vehicle Test Procedure) er en mere realistisk målenorm, som erstatter den tidligere NEDC-norm fra 1980’erne (New European Driving Circle). NEDC fik især kritik for at være målt ved lune temperaturer mellem 20-30 grader, kun at strække sig over 11 km, have 25% stilstand og en gennemsnitshastighed på kun 34 km/t.

WLTP har strengere krav

Under WLTP-normen testes nye biler ved 14 grader, 23,25 km og med en gennemsnitshastighed på 46,5 km/t. Bilerne testes iøvrigt i flere versioner, hvor dækstørrelse og udstyrsmængde varierer, fordi det påvirker henholdsvis rullemodstand og vægt, som igen har indflydelse på forbruget.

23,25 km svarer godt og vel til det, danskerne i gennemsnit pendler den ene vej til og fra arbejde. Mange plug-in hybrider vil derfor kunne køre meget langt på literen i det scenarie, hvis det vel at mærke holdes opladet før hver rundtur til arbejde.

SE OGSÅ | Disse biltyper falder mest i pris med de nye afgifter

Bilbasen Guides praksistest af plug-in hybriden XC40 T4 Recharge måler imidlertid på en længere rute på 100 km. Rutens længde er blandt andet valgt ud fra den tanke, at mange firmabilister, også med en plug-in hybrid i garagen, kører længere end 44 km om dagen.

Allerede inden testen ved vi, at jo længere man kører i en plug-in hybrid mellem hver opladning, jo mere brændstof ryger der ud af tanken og ind gennem indsprøjtningsdyserne. – Jo oftere man lader, jo lavere bliver brændstofforbruget, og det gør plug-in hybriderne til en stor hovedpine i forhold til at udregne et gennemsnitsforbrug for bilister over en bred kam. Men 50 km/l vil, som vores praksistest viser, kræve en langt kortere rute end de 100 km vi kører med fuldt opladet batteri.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS