juli 14, 2020

VIDEO: Disse sikkerhedssystemer kan redde både køreturen og livet

En ny bil uden aktive sikkerhedssystemer som automatisk nødbremse er som et hus uden tag – ikke særlig fedt at leve i. Bilbasen Guide gennemgår de vigtigste sikkerheds- og assistentsystemer på markedet.

Af: Morten Bek / d. 14. juli 2020

Den tid, hvor trepunktsselen og den sikkerhedslaminerede forrude var de eneste stykker prominent sikkerhedsudstyr ligger mange år tilbage. Selen og forruden som ikke går i tusind (skarpe) stykker er stadig essentielt passivt sikkerhedudstyr i en ny bil, men det aktive sikkerhedsudstyr er en stor gevinst for alle, som kører bil.

Aktivt sikkerhedsudstyr er alt det, der hjælper os som bilister, FØR en ulykke indtræffer. Og den aktive sikkerhed og de tilhørende førerassistancesystemers fornemmeste opgave er at sørge for og hjælpe til, så ulykken slet ikke sker.

SE OGSÅ | Sommerferien er reddet. Guide til de små autocampere

De fleste nye biler har et eller flere af de aktive sikkerhedssystemer, men der er desværre undtagelser. En ny Dacia og flere nye mikrobiler har end ikke automatisk nødbremse, som kan være med til at redde liv og samtidig sørge for, at der ikke kommer skader på bilerne. Tommelfingerreglen er, at jo større og dyrere bilen er, jo flere sikkerheds- og assistancesystemer kan man få den med.

Bilbasen Guide gennemgår de vigtigste aktive sikkerhedssystemer, som findes i nye, moderne biler. Vi ser på et udsnit af systemerne – nye kommer hele tiden til, og det samme gør forbedrede og bedre virkende udgaver af eksisterende systemer.

Men jeg kan jo selv?

Lampen ud for sidespejlet lyser op. En bil er ved at overhale os på motorvejen, og blind vinkel-systemet gør opmærksom på den, så vi ikke begynder at trække ud for at overhale den bil, der ligger foran os.

SE OGSÅ | Sådan sikrer du det bedste billån

Vi kan godt finde ud af at køre, så hvorfor skal et system fortælle os noget, vi udmærket godt selv kan se? Fordi der er tidspunker, hvor vi som mennesker overser ting. Det kan meget nemt være en bil, der laver en hurtig overhaling, når vi tror, vi kan trække ud. Et aktivt blind vinkel-system kan sågar styre bilen tilbage i sit spor, hvis vi så overser den overhalende bil.

Specifikationer

Skoda Superb Combi iV

1,4 TSI Plug-in Hybrid

Motor: R4 diesel, 1.395 ccm

Ydelse: 218 hk / 400 Nm

0-100 km/t: 7,8 sek.

Tophastighed: 224 km/t

Forbrug: 66,7  km/l

Startpris: 439.994 kr. (Basismodel fra 316.000 kr.)

Der er utallige aktive sikkerheds- og førerassistancesystemer, og de virker på utallige måder alt efter hvilken bil, de sidder i.

Vi sidder i den nyeste udgave af firma- og familiebilen Skoda Superb, der som standard har blandt andet automatisk nødbremse. Testbilen har den store pakke med ekstra sikkerhedsudstyr som adaptiv fartpilot (som sammen med det indbyggede navigationssystem selv bremser ned før rundkørsler, sving og t-kryds), blind vinkel-systemet, vejskiltegenkendelse og meget mere.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS