Langtidstest: Renault Scenic E-Tech – Introduktion
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Video: Jacob Dalby & Anders Berner
Den dyreste komponent på en elbil er batteriet, så hvis batteriet går i stykker, og det skal skiftes, kan det blive en rigtig dyr fornøjelse. Heldigvis er elbilernes batteri typisk omfattet af to garantier, men kvaliteten af garantierne kan svinge fra bilproducent til bilproducent.
LÆS OGSÅ | Video: Friskt batteri på 4 minutter
Derfor er det vigtigt, at du har helt styr på garantien på batteriet, når du skal købe brugt elbil. Og selvom det kan være lidt af en rodebutik at finde rundt i, er der nogle klare begreber, du bør kende til.
Sammen med FDM undersøger vi, hvad du skal være opmærksom på, når vi taler garanti på batteriet – og hvordan du forholder dig, hvis din elbil ikke kører helt så langt på en opladning, som den gjorde fra ny.
Når vi taler garanti på batterier, er der tale om to forskellige; En Kapacitetsgaranti og en Batterigaranti.
Kapacitetsgaranti
Alle batterier mister kapacitet og bliver dårligere med tiden – også elbilens. Kapacitetsgarantien dækker, at batteriet har en vis kapacitet tilbage efter en given periode eller antal kørte kilometer. Hvor meget kapacitet der skal være tilbage og hvor lang en periode eller antal kørte kilometer garantien dækker, svinger fra producent til producent.
SE OGSÅ | Video: Når elbilens 12-Volt batteri dør
Det virker dog til, at branchen er landet på en norm. De fleste bilproducenter lover 70% kapacitet efter otte år – og det mener FDM i øvrigt er fornuftigt.
Batterigaranti
Batterigarantien dækker konkrete fejl på batteriet. Så hvis du en dag ser et lille, orange batteriikon lyse på instrumentbordet i elbilen, er det typisk batterigarantien, der skal dække.
SE OGSÅ | Video: Få tjekket batteriet før du køber brugt elbil
Også for batterigarantien er normen, at den dækker i otte år. Hver dog opmærksom på, at der for begge garantier kan være skrevet forbehold ind i garantien. Eksempelvis kører Nissan med nogle lidt underfundige af slagsen, som du kan høre mere om i videoen.
Opstår der er en fejl på batteriet, og det skal skiftes, kan det blive uoverskueligt dyrt. Batteriet er elbilens dyreste komponent og bilproducenterne tager sig godt betalt.
LÆS OGSÅ | Brugte elbiler i Danmark er billigere end nogensinde før
Polestar, eksempelvis, tager 160.000 kr. for at udskifte batteriet, og skal du have nyt batteri til en Mercedes EQA, vil de have 200.000 kroner for det.
Heldigvis er det langt fra hver gang, at man behøver at skifte hele batteriet. Batteriet er opbygget af celler og i mange tilfælde kan man nøjes med at skifte enkelte celler – og så bliver prisen heldigvis en helt anden.
Uanset er det vigtigt, at du har helt styr på elbilens batterigarantier, før du køber brugt elbil.
Brugte Tesla til salg på Bilbasen
Se flere brugte Tesla til salg på Bilbasen
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Hyundai Ioniq 9 er både stor i størrelsen og stor på rækkevidde. Den nye syvsæders elbil fra Hyundai er over fem meter lang og har en rækkevidde op til 620 kilometer.
En god gammeldags shitstorm har ramt det britiske bilmærke Jaguar, der i en moderne og nærmest woke genfødsel af brandet har fået det forenede internet på nakken.
BMW har brug for en ny iX3 her og nu, men produktionen af den nye elektriske SUV starter først i slutningen af 2025 på fabrikken i Ungarn – og den eksisterende iX3 udgår nu af produktion i Kina.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.