Batterier i elbiler vil om nogle år give 3 gange længere rækkevidde end benzin- og dieselbilen.
Video: Jacob Dalby & Anders Berner
Mange afholder sig fra at skifte benzin- eller dieselbilen ud med en elbil på grund af opladningshastighed og den rækkevidde, som batteriet kan drive elbilen. I dag kører elbiler sjældent mere end 400 km og det tager hurtigt en 30-40 minutter at lade batteriet til bare 80% – selv med hurtigladere.
SE OGSÅ | Video: Få tjekket batteriet før du køber brugt elbil
Det er situationen med nutidens batterier – men i fremtiden ser det helt anderledes ud. Lithium-ion batteriet er bare starten på den elektriske fremtid og nye batteriteknologier er allerede på vej frem.
Se med i Bilbasen Strøm, hvor vi taler med to eksperter på området. Både om nutidige men også om fremtidens batterier.

Lithium-ion
I næsten alle moderne elbiler er der i dag lithium-ion-batterier. De er forudsætningen for, at vi i dag kan køre omkring 400 km i mange elbiler og at elbilen vi har i dag overhovedet eksisterer. Fordelen ved lithium-ion-batteriet er nemlig, at det har en høj energitæthed. Det betyder, at meget strøm ikke fylder særligt meget sammenlignet med, hvad vi har været vant til.
SE OGSÅ | Elbilen – giver den stadig mening?
Men der er også ulemper ved lithium-ion-batteriet. De er både dyre og tunge og så er de, hvis der går ild i dem, meget svære at slukke. De nærer brænden ved selv at producere ilt og dermed holde gang i banden. Lithium-ion-batteriet kan godt slukkes, men det tager lang tid og kræver et konstant flow af vand.
Og så er der den med råstofferne. I lithium-ion-batteriet bruges der kobolt, som med tiden kan blive svært at skaffe. Heldigvis er der en løsning:
LFP-batteriet
Med LFP-batteriet slipper vi for kobolt og der er ikke de samme udfordringer med brand, fordi batteriet ikke nærer branden på samme måde – det er kun de kobolt-baserede batterier, der gør det. Samtidig er holdbarheden bedre.
SE OGSÅ | Video: Oplad din elbil når strømmen er billigst
Til gengæld er energitætheden ikke lige så god i et LFP-batteri som et lithium-ion batteri. Det betyder, at den samme mængde energi fylder mere i et LFP-batteri. Men udviklingen går hurtigt og der er allerede bilproducenter, der benytter LFP. Blandt andre Tesla og BYD.
Solid State-batteri
Som navnet antyder er et solid-state batteri tørt modsat de to andre, som er våde batterier. Det betyder, at solid state-batteriet bliver mindre, og at det vejer mindre. Samtidig kan solid-state-batteriet lades hurtigere og det bliver formentlig væsentligt billigere at producere.
Mindre og lettere indpakning betyder, at vi kan putte mere energi i den samme indpakning og dermed opnå længere rækkevidde i den samme elbil. Hvornår vi får solid-state-batterier i masseproducerede elbiler er svært at sige. Måske allerede til næste år, men der kan også gå meget længere tid.
Lithium-luft-batterier
Her taler vi om “den hellige gral” inden for batteriteknologi. Med dette batteri får vi en energitæthed, der er så høj, at det kan konkurrere med benzin. Se med i videoen og hør mere om, hvordan dén teknologi fungerer og hvorfor den ikke allerede er i elbiler i dag.