maj 23, 2023

Video: Bliver din elbils batteri dårligere over tid?

Det er ingen hemmelighed, at elbil-batterier mister kapacitet over tid – men hvor galt er det egentlig?

Video: Jacob Dalby & Anders Berner

Siden batteriets opstandelse, som vi kender det i dag, har vi vidst, at batteriet bliver dårligere over tid. Det gælder alle dingenoter med batteri fra telefoner, computere og selvfølgelig også elbilers batteri.

SE OGSÅ | Video: Friskt batteri på 4 minutter

Så selvom der er mange brugte elbiler til salg, tør du så købe en? Hvad nu hvis batteriet har mistet meget af sin kapacitet?

Noget tyder på, at vi ikke behøver være helt så nervøse. Men derfor kan det stadig være en god ide, at få testet elbilens batteri inden du skriver under.

Elbilens anden kilometertæller

I gamle dage, når man kiggede på brugt bil, kom man ikke udenom bilens kilometertæller. For godt nok kunne bilen have mange år på bagen, men hvis der nærmest ikke var blevet kørt i den, siden den krøb af samlebåndet, kunne der være mange gode år i bilen endnu.

SE OGSÅ | Video: Et nyt batteri til elbilen kan koste kassen

Når vi ser på brugt elbil, er der dog et nyt parameter, vi med god grund skal til at forholde os til: Batteriets restkapacitet. Restkapaciteten fortæller noget om, hvor meget kapacitet der er tilbage i batteriet, sammenlignet med da batteriet var nyt.

Er restkapaciteten lav vil elbilen ikke kunne køre samme antal kilometer på en fuld opladning, som da batteriet var nyt. Det er derfor et vigtigt parameter for, om du betaler den rigtige pris for elbilen. Ligesom bilens kilometertal også er det.

Pas på batteriet, hvis du kan

Hastigheden på batteriets degradering afhænger af flere parametre, og med få virkemidler kan du hjælpe batteriet på vej til at holde bedre på kapaciteten.

Lynladning og hurtigere accelerationer er med til at degradere batteriet hurtigere. Så hvis du altid skal køre fra de andre, eller ofte lynlader, mister batteriet altså kapacitet hurtigere.

SE OGSÅ | Video: Der er mange penge at spare ved at køre elbil

Det samme gælder, hvis du, over en længere periode, stiller elbilen med under 20% eller over 80% på batteriet. Og særligt gælder det, hvis elbilen står meget varmt. I begge tilfælde vil batteriet degradere hurtigere end normalt.

Vil du gerne passe på dit batteri, skal du som udgangspunkt lade langsomt, køre pænt og gerne holde batteriniveauet på mellem 20 og 80 %, når det giver mening.


Brugte Tesla til salg på Bilbasen

Se flere brugte Tesla til salg på Bilbasen

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Hvad sker der, Mitsubishi?

Mitsubishi i Danmark virker til at være gået i dvale. De nyeste modeller på Renault-basis findes ikke i Danmark, og den nye Outlander lader vente på sig. Nu er der facelift til den Captur-baserede ASX.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS