Video: Elbilen til syn – hvad skal du være opmærksom på?

Hvordan forholder det sig med bilsyn, når bilen er elektrisk? Vi ser nærmere på, hvad du skal være opmærksom på, når elbilen skal til syn.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner

Bilsyn er et emne, der normalt er mange spørgsmål til, og når man så kaster en elbil ind i ligningen, kommer der kun endnu flere! For hvad betyder det, når bilen ikke har en forbrændingsmotor? Hvad tjekkes til bilsyn, når bilen er elektrisk?

Det er sådan nogle spørgsmål, vi stiller til Jan Ganzhorn, der er teknisk konsulent ved Applus Bilsyn – og det viser sig, at forskellen mellem et syn af en bil med elmotor og en bil med forbrændingsmotor ikke er så stor igen.

Alligevel kan Jan løfte sløret for én ting, som elbilerne typisk dumper på. Hør hvad det er, når vi i denne udgave af Bilbasen Strøm ser nærmere på syn af elbil.

5 gode råd inden syn af elbil

Går man ind på Færdselsstyrelsens hjemmeside, vil man finde en håndfuld gode råd til, hvad man kan tjekke selv før bilen skal til syn, så man mindsker risikoen for omsyn. Selvom disse er udarbejdet med udgangspunkt i biler med forbrændingsmotor, gør størstedelen sig stadig gældende til elbiler.

Se hvilke af Færdselsstyrelsens gode råd, du stadig kan følge på din elbil:

  1. Tjek om alle bilens lygter virker, som de skal. Et tjek af bremselyset kan kræve hjælp fra en nabo, kammerat eller onkel.
  2. Det er et lovkrav, at dækkenes mønster er mindst 1,6 mm, uanset om bilen kører på el, benzin eller brint. Dækkene må desuden ikke være møre eller have synlige skader.
  3. Tjek om der er kontrollamper, der lyser. Er der kontrollamper, der lyser under kørsel, skal det fejlfindes og udbedres på værksted før syn.
  4. Tryk på hornet og lyt til, om der kommer en klar tone, hvor styrken og frekvensen er konstant.
  5. Der må ikke dryppe væsker fra bilen, og selvom dette punkt er forbeholdt oliespild på ældre biler, kan elbiler også dumpe på spild af bremse- eller sprinklervæske. Så tjek under elbilen alligevel.

Bilsyn – hvornår?

Tidspunktet for dit næste bilsyn afhænger som hovedregel af bilens alder uanset om der er tale om en elbil eller en bil med forbrændingsmotor.

SE OGSÅ | Video: Hvilken slags ladeboks skal du købe?

Da elbiler trods alt stadig er et forholdsvist nyt fænomen, købes størstedelen af dem endnu som fabriksnye. Helt nye biler skal først synes fire år efter første registreringsdato, hvilket betyder, at hvis elbilen er indkøbt i 2022, skal din bil til syn igen i 2026. Herefter går der to år mellem hvert bilsyn.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS