Trafikalarmer
september 8, 2020

VIDEO: Undgå fartbøder og kø med en trafikalarm

De små apparater giver et praj om fartkontroller og farer på din vej. En del af konceptet er, at man selv aktivt melder ind, når man ser farerne.

Af: Morten Bek / d. 8. september 2020

Få hundrede kroner kan spare dig for tusindvis af kroner. Lyder det som en fidus af de mere tvivlsomme? Et stykke elektronik på størrelse med en tændstikæske, kendt som en trafikalarm, koster i den billigste version under 300 kr., og den kan vitterligt spare dig for fartbøder. Den udsender advarselssignaler, så du er klar over, at der er “fare” på færde.

Mange køber derfor en trafikalarm, som er permanent installeret i bilen. Men trafikalarmerne fra producenterne Ooono og Saphe er, med producenternes egne ord, skabt med henblik på at gøre køreturen mere stressfri og sikker. Alarmerne advarer nemlig ikke kun om fartkontroller og -kameraer, men også om potentielle (rigtige) farer som kø og strandede biler.

SE OGSÅ | Guide til åbne biler: Gode råd til at købe cabriolet

Den lille trafikalarm er nem at installere. Installere er faktisk et stort ord for det arbejde, det kræver; Den kan fastgøres på eksempelvis instrumentbordet med en holder, der klæber til underlaget, eller den kan sidde i en ventilationsdyse eller i solskærmen. Det eneste der ellers kræves, er en app på din smartphone og Bluetooth-forbindelse til samme apparat.

Den danske producent af trafikalarmer, Saphe (udtales som det engelske safe), fortæller, at hver 5. danske bil har en af deres trafikalarmer installeret, og alarmerne fungerer i 85 lande. Jo flere, jo bedre, for trafikalarmen er afhængig af, at brugerne er aktive: Ser man en fartkontrol eller et uheld, som endnu ikke er rapporteret, hvorfor trafikalarmen ikke har reageret, melder man det ind ved et tryk på trafikalarmen. Fælleskabet er altafgørende for, at systemet virker.

Kampen mod fartbøder

Om det er med vilje eller af ren og skær mangel på koncentration, så kører rigtig mange af os for stærkt. Prisen kan være en bøde, klip i kortet eller en frakendelse. Trafikalarmen er et våben i kampen mod den høje fart (kampen mod fartkontrollerne, om man vil). Ved at bruge GPS-systemet i din smartphone er de små trafikalarmer meget præcise i forhold til afstande – og dermed advarsler i god tid.

SE OGSÅ | Golf GTE gør enhver anden Golf irrelevant

På en tilfældig tur i hovedstadsområdet til Odsherred, både i det centrale København og på større indfaldsveje og motorveje, tester vi trafikalarmen Saphe Drive i den nye Peugeot 508 SW. I modsætning til billigere modeller har den et display, som viser afstanden til farerne og hvilken fare det er.

Fællesskabet er afgørende

Saphe Drive, tilsluttet en iPhone med den tilhørende app via Bluetooth, får i høj grad sine informationer fra alle brugerne. Melder ingen af brugerne ind, når der er vanskeligheder i trafikken, har trafikalarmen kun ringe effekt. Da vi kører over Langebro i det centrale København, hvor en fotovogn næsten altid er at finde på samme placering, er der ingen signaler fra Saphe Drive. Med et tryk på trafikalarmen melder vi fartkontrollen ind – og som kontrol tager vi turen i modsatte retning og bliver advaret med lyd og symboler cirka 300 meter før fotovognen.

SE OGSÅ | Disse sikkerhedssystemer kan redde både køreturen og livet

På testturens cirka halvanden time advares vi om strandede biler i vejsiden og kø – også steder, hvor der intet er at se. Fællesskabet virker tydeligvis, i nogle tilfælde måske endda for godt med ældre indmeldinger. Eller indmeldinger som ikke har hold i virkeligheden. Trafikalarmerne er kun så stærke som fællesskabet.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS