Kategorier
Forbrugerstof Video

VIDEO: Kom i gang med veteranbiler

At eje en klassisk bil eller en veteranbil er en passion, men det kan også være en investering. Bilbasen Guide giver gode råd til at købe en ældre bil.

Af: Morten Bek / d. 6. oktober 2020

Der er mange grunde til at købe en gammel bil. Ikke en Ford Fiesta fra 2003 med 240.000 km på tælleren, men en klassisk bil eller en veteranbil. Det er fedt at eje en bil med en lang historie – måske den samme slags bil, som man drømte om som barn, eller den samme bilmodel, som var familiens transportmiddel i et årti for længe siden?

LÆS OGSÅ | Redaktionen anbefaler: Sjoveste bil under 100.000 kr.

Man behøver ikke have en bankkonto med et større 6-cifret beløb sat af til at købe en ældre bilmodel. Rigtig mange biler, som i 60’erne, 70’erne og 80’erne var helt almindelige biler, som fandtes i mange tusinde eksemplarer, er i dag veteranbiler, og de er ikke udsat for voldsomme prisstigninger fra år til år – så for eksempel en ældre VW Golf I, hvis man kan finde en, vil være en perfekt veteranbil for mange mennesker.

Hvornår er en bil veteranbil?

Med en klassisk bil og en veteranbil, er det alderen, som afgør hvad bilen er af de to. Op til 35 år, typisk fra 25 år, er bilen en klassiker. Når den fylder 35 år, er den veteran, og man kan nyde godt af lavere udgifter til blandt andet vægtafgift.

Bilbasen Guide kommer med fif og råd til, hvordan du kommer i gang, hvis drømmen er at få en ældre model i garagen. Det er ikke svært, men der er ting, som kræver overvejelse, inden man slår til.

Stand og popularitet

En Ford Capri fra 1974, en Citroën 2CV fra 1966, en VW Golf fra 1980 og en Chevrolet Deluxe fra 1944. De fire biler har ikke meget til fælles, men en ting gælder for alle fire: De er veteranbiler. Når en bil fylder 35 år, bliver den automatisk til en veteran, og den automatiske status sikrer også, at vægtafgiften bliver sat ned til 1/4, og forsikring af bilerne bliver meget billigere.

SE OGSÅ | Det store valg: Diesel- eller benzinbil

Men det er nok de færreste, som spekulerer i billige forsikringer som udgangspunkt for at købe en veteranbil. Det er lysten, der driver værket – passionen for en særlig bilmodel, et særligt bilmærke eller et særligt tidspunkt i bilhistorien. En veteranbils pris afhænger, i samme grad som prisen på en almindelig brugt bil, af stand og popularitet.

Mulig investering

Har man øjnene med sig, så kan passionen også være en investering. En del bilmodeller begynder allerede at se store prisstigninger, længe inden de når veteranalderen. Det kan være på grund af begrænset produktion, en særlig motor eller noget helt tredje. Bilerne vil stige i værdi, fordi de findes i få eksemplarer, fordi de bliver mere populære – og dermed være en god investering.

SE OGSÅ | Disse sikkerhedssystemer kan redde både køreturen og livet

Klassiske biler og veteranbiler skal man behandle med omhu, hvis de skal bevare deres værdi eller stige i værdi. Derfor skal man overveje nøje, hvad man vil bruge bilen til. Skal den bruges i hverdagen, eller noget der kommer tæt på, vil den kræve et større vedligehold – og så kræver det en anden forsikring end veteranforsikringen, der kræver, at bilen ikke kører i efteråret og vinteren.

Specifikationer

Innocenti

Mini Minor

Motor: R4 benzin, 850 ccm

Ydelse: 41 hk

0-100 km/t: 27,5 sek.

Tophastighed: 120 km/t

Forbrug: 14,8 km/l

Nypris: 660.000 lire

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.