Kategorier
Forbrugerstof Video

VIDEO: Gør din bil vinterklar

Vinteren står for døren, og den kolde og fugtige tid er en hård omgang for bilerne. Vi viser dig, hvordan du med simpel klargøring kommer godt gennem vinteren.

Af: Morten Bek / d. 20. oktober 2020

En vinter med stort snefald og meterhøje snedriver er blevet en sjældenhed i Danmark, men vinteren er og bliver den hårdeste tid for vores biler. Vintrene er nemlig stadig meget fugtige, kolde og mørke, og mens mørket især giver anledning til at kigge på køresikkerheden, så påvirker kulde og fugt bilens tilstand.

Du kan selv gøre meget for at gøre din bil klar til en vinter. Om den så bliver streng eller ej. Og du kan samtidig nemt forberede dig på uheldige situationer som at sidde fast eller gå i stå. En let vinterklargøring er guld værd, og det er ligegyldigt om bilen er 1 år eller 10 år gammel.

LÆS OGSÅ | Redaktionen anbefaler: Sjoveste bil under 100.000 kr.

Bilbasen Guide gennemgår de simple ting, som skal til for at gøre vinteren “mildere” og kørsel i den mørke og kolde tid mere sikker. Mange af tingene vil være genkendelige for de fleste med egen bil, og de fleste af tingene kan man gøre selv.

Mange værksteder tilbyder et regulært vintertjek af bilen. Det inkluderer blandt andet visuelt tjek af bremserne og undervognen, tjek af lygterne og klimaanlægget, opfyldning af væsker og meget mere. Det kan være en rigtig god idé, hvis bilen ikke har set et værksted i længere tid. Det kan ofte kombineres med et skifte til vinterdæk.

Gode råd til vinterklargøring

En mørk vinteraften med regn eller slud på en uoplyst landevej kan give sved på panden og dårlige nerver. Det kan være svært at se ud af forruden, for pæren i den ene forlygte er gået og det fedtede lag af vejsalt på forruden har bidt sig fast.

Det er en typisk situation for mange danskere, som bevæger sig ud i bilen i den kolde, fugtige og mørke vintersæson. Men det behøver ikke være helt så frygtindgydende at køre bil. Med et simpelt tjek af bilen – og en god portion forberedelse – kommer man sikkert og behageligt gennem vinteren. Uden farlige situationer og uden nedbrud.

SE OGSÅ | Det store valg: Diesel- eller benzinbil

En af de absolut vigtigste ting er dækkene. Sommerdækkene skal af, før den første frost sætter ind. Sommerdækkenes gummiblanding og mønster er nemlig uegnet til temperaturer under cirka 7 grader og de dertil hørende glatte veje. Der behøver ikke ligge store bjerge af sne langs vejen, for at vinterdæk er en god idé. Man kan skifte dem selv, eller man kan lade et værksted eller dækcenter om det.

Udsyn er en anden væsentlig ting, og vi kigger nærmere på lygterne og vinduesviskerne, som skal være i topform. Noget så simpelt som sprinklervæsken skal også være tilpasset årstiden. Sommersprinklervæske er ikke frostsikret, og den er lavet til andet skidt og snavs end vintersprinklervæsken.

SE OGSÅ | Kom igang med veteranbiler

Hvis det går galt, og turen ender i grøften, en snedrive eller “bare” i en omgang mudder, så er det nemt at være forberedt med praktisk udstyr. Det skal være nemt at komme til i bagagerummet. To slags tæpper, en kompakt skovl og en lommelygte er noget af det udstyr, som virkelig kan redde dagen.

Bilbasen Guides simple vinterklargøring er nemt og lige til, men et udvidet vintertjek på værkstedet kan være en god idé for at få tjekket ting, som kræver mere kendskab og udstyr. Eksempelvis undervogn og bremser.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.