november 11, 2013

9 myter om vinterdæk

Vinterdæk er som alt andet omgærdet af udsagn, der ikke nødvendigvis er sande. Vi undersøger ni af de mest udbredte.

November betyder goddag til vintertid. November betyder, at havemøblerne skal tilbage i skuret, og november betyder farvel til sommerdækkene for de fleste. Journalist på BilBasen Jan Lang siger:

– Jeg skifter selv til vinterdæk i november, for at være på den sikre side. Måske kan man køre til december, hvis frost og sne holder sig væk, men bare én dag med sne gør at bilen må blive hjemme, og det vil jeg ikke risikere.

Der er i bilbranchen bred enighed om at vinterdæk er bedst til sne, men vi har set på ni andre myter om vinterdæk. Jesper Sørensen, Teknisk Chef hos Bridgestone Danmark svarer på spørgsmålene:

1.Man skal skifte til vinterdæk, når temperaturen falder til under syv grader (Delvist sandt)

Generelt er det en god ide at skifte til vinterdæk når temperaturerne er under 7 grader – for så vil der typisk også være risiko for frost i ydertimerne af døgnet – og det er her der for alvor er fordele ved vinterdæk. Men der er mange parametre i spil og man kan ikke over en bred kam sige at vinterdæk er bedre under 7 grader, men det er et god tommelfingerregel at skifte ud fra.

2.Vinterdæk støjer mere end sommerdæk (Falsk)

Nej, det er ikke længere korrekt. Faktisk kan det let forholde sig omvendt; de, der kører med bredere sommerdæk og lidt smallere vinterdæk vil typisk opleve at deres vinterdæk er de mindst støjende.

3.Vinterdæk er lovkrav om vinteren i Tyskland (Delvist sandt)

I praksis ja. Tyskland kræver at man har dæk der passer til vejret – det vil sige at i vintervejr (sne, slud, is) så er vinterdæk reelt et krav (helårsdæk kan også anvendes). Dette gælder også for udenlandske biler.

4.Vinterdæk må højst være fem år gamle (Delvist sandt)

Så længe dæk opbevares korrekt (på et dæklager hos producent eller forhandler) så ældes de kun meget langsomt og der er ikke nogen væsentlig forringelse af dækkets egenskaber. Når dækkene tages i brug er det en helt anden sag; når dæk udsættes for vind og vejr samt de belastninger der opstår ved almindelig brug, ja så sker der en ældning og man kan med rimelighed sige at, efter 5 sæsoner i brug kan der være god grund til at skifte, selvom der måske stadig er mønster tilbage – men dette må altid bero på en individuel vurdering.

5.Smalle vinterdæk er bedre end brede til snekørsel (Falsk)

Nej, så simpelt kan det ikke siges. Når vi taler om vintervejgreb taler vi egentlig om 3 forskellige mekanismer – kombinationen af disse er præcis afgørende for det berømte kompromis i dækdesign – f.eks. vil et dæk der er godt på is have stort gummiareal, mange lameller, men få riller – til gengæld vil det dæk være dårligt i løs eller blød sne og på våd vej:

a. Evnen til at pakke/komprimere sne – mønsterets kapacitet til at komprimere løs sne (som ikke giver nogen trækkraft overhovedet) så man kan overføre kræfter og skabe fremdrift eller bremse bilen. Et smallere dæk vil have mindre kapacitet til at komprimere sne.

b. Kant effekt – greb fra kanter (blokke/lameller) der bider ned i overfladen – jo hårdere overfladen bliver, jo vigtigere er denne del – ved kompakt sne og is er denne del afgørende.

c. Overfladefriktion – gummis friktion mod jævn overflade – vigtig på ren is.

6.Man må gerne køre med lavere hastighedsmærkning på vinterdæk (Sandt)

Ja, vinterdæk skal bare have hastighedsmærkning på Q (160 km/t) eller derover. Sommerdæk skal derimod have hastighedsmærkning = bilens tophastighed eller over – uanset hvor hurtigt vi vil og må køre.

7.Vinterdæk bliver slidt lynhurtigt, hvis man kører med dem om sommeren (Sandt)

Generelt vil dæk slides hurtigere og med øget risiko for uregelmæssig slitage, når de anvendes uden for deres tiltænkte anvendelsesområde. Så både af hensyn til sikkerhed og økonomi bør det frarådes at køre med vinterdæk om sommeren – og sommerdæk om vinteren. De slides også hurtigere om vinteren pga. øget slip. Vinterdæk vil bremse dårligere og være mere ustabile, især i kritiske situationer, når det er sommervejr.

8.Helårsdæk er gode til vinterkørsel (Delvist sandt)

Helårsdæk er en udmærket løsning til de, der insisterer på at køre med samme dæk hele året rundt – og for dem en bedre løsning end enten sommer- eller vinterdæk. Men man skal være klar over at, med helårsdæk er man på intet tidspunkt optimalt kørende, og med hensyn til sikkerhed vil man altid være dårligere stillet end med det årstidspassende dæk.

9.Vinterdæk skal skiftes, når mønsterdybden er under 4 mm (Sandt)

Generelt anbefaler både branche og bilistorganisationer, at man skifter vinterdæk ud når der resterer 4 mm mønster. Under 4 mm har dækket ikke længere egentlige vinteregenskaber og vil dermed give falsk tryghed ved kørsel i vintervejr.

Nu er det svært at spå, især om fremtiden, men én ting er sikkert, når det gælder vinterdæk: Det er klogest at skifte, inden sneen falder for så er det hverken til at få dæk til gode priser eller tid på værkstedet.

Læs mere

6 trin til en vinterklar bil

Dine lovlige vinterdæk kan være ulovlige i udlandet

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS