Kategorier
Elektrisk Nyheder

Årets Bil i Danmark 2023: Bliver det (igen) en elbil?

3 år i træk har Årets Bil i Danmark været en elbil. I 2023-kåringen er 18 biler med – halvdelen er elbiler. Blandt dem er MG 4 Electric, Nissan Ariya og VW Buzz.

TEKST Morten Bek FOTO PR

Så er det tid igen. En stor forsamling af de danske motorjournalister skal finde Årets Bil i Danmark.

Årets Bil i Danmark 2023 bliver først offentliggjort i november, og to dage med test af alle kandidatbilerne finder sted på og omkring Jyllandsringen 11.-12. oktober. Her finder juryen bag Årets Bil, ved afstemning, op til syv finalister – og senere følger den endelige afstemning for at finde vinderen.

Årets Bil i Danmark årgang 2020, 2021 og 2022 har alle været elbiler. Først Tesla Model 3 i 2020, sidenhen VW ID.3 i 2021 og senest Hyundai Ioniq 5.

LÆS OGSÅ: Hyundai Ioniq 6 tager 614 kilometer på en opladning

Af 18 kandidatbiler til Årets Bil i Danmark 2023 er 9 elbiler. Det store spørgsmål er, om de 9 øvrige biler – kun delvist eller slet ikke elektrificerede – overhovedet har en chance.

Det korte svar: Nej. For mange motorjournalister er der stor modstand ved først at have været med til at kåre elbiler som Årets Bil tre gange i træk – for så at stemme på en benzinbil eller en plug-in hybrid.

En af 9 ikke-elbiler, som stiller op til Årets Bil i Danmark 2023, er den nye Mazda CX-60

Et felt uden store overraskelser

Listen med kandidatbiler er, som den altid er det ved Årets Bil, fyldt med en god blanding af nye bilmodeller. Der er ingen store luksusbiler, ingen supersportsvogne – det er biler, som alligevel ikke har en chance.

Lad os få de 9 biler, som ikke er elbiler, overstået med det samme:

Citroën C5 X
Dacia Jogger
Honda Civic
Honda HR-V
Kia Niro PHEV (deltager også som elbil)
Kia Sportage
Mazda CX-60
Opel Astra
Skoda Fabia
Toyota Aygo X
Toyota Corolla Cross

VW ID. Buzz er et kulørt indslag og en fremragende familiebil. Den får konkurrence af 8 andre elbiler, bl.a. Nissan Ariya, MG 4 Electric og Toyota BZ4X

Og så de 9 elbiler, som med meget stor sandsynlighed har en større chance for at tage titlen som Årets Bil i Danmark 2023 end bilerne ovenfor.

BMW i4
BMW iX
MG 4 Electric
MG 5 Electric
Kia Niro EV (deltager også som plug-in hybrid)
Nissan Ariya
Renault Megane E-tech
Toyota BZ4X
VW ID. Buzz

LÆS OGSÅ: Første tur: Fede tider i VW ID. Buzz

Der er en lille mulighed for, at skyhøje priser på strøm, som vi meget ofte ser for tiden, og lange leveringstider på elbiler, trækker i retning af de 9 biler, som ikke kører 100 procent på el. Men der skal sikkert mere til, for at en elbil ikke bliver Årets Bil i Danmark 2023.

Læs med i næste uge, når vi afslører finalisterne til titlen.

Toyota BZ4X, det første medlem af Beyond Zero-familien af elbiler fra Toyota, har en udmærket chance for at blive Årets Bil i Danmark 2023

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.