Land Rover

Om Land Rover

På trods af at Land Rover i dag ejes af det indiske selskab Tata Motors, er der stadig noget umiskendeligt britisk over bilerne, som indkapsler det gode liv “på landet”. Land Rovers modeller er yderst terrængående og samtidig er der noget luksuriøst over dem. Det er denne blanding af mudder og “stiff upper lip”, der er så karakteristisk for Land Rover.

Den første Land Rover så dagens lys i 1948 i Solihull udenfor Birmingham. Den var inspireret af den amerikanske Jeep, bygget af Chrysler til den amerikanske hær under Anden Verdenskrig. Det var Maurice Wilkes, som designede den første Land Rover sammen med sin bror, fordi de simpelthen manglede et køretøj på deres gård. Maurice Wilkes arbejdede for Rover, som havde fået bygget en ny fabrik gratis i sidste del af krigen og nu manglede noget at producere i de fine haller. Brødrenes redesignede Jeep faldt derfor på et tørt sted, og Rover begyndte at producere køretøjet til brug i jord- og skovbrug, og den blev hurtigt meget populær.

Salget af Land Rover-biler steg stødt gennem 1950’erne og 60’erne, men først i 1970 kom en ny model, Range Rover, til. Denne model var i modsætning til Land Rover, ikke et rent nyttekøretøj. Range Rover var relativt avanceret for sin tid med skivebremser, V8-motor og permanent firehjulstræk. Den blev en kæmpesucces og det første til at brugtprisen i de første år faktisk var højere end nyprisen.

Land Rover er blevet solgt flere gange, og efter både britiske Leyland og Tyske BMW, er det i dag indiske Tata Motors, som ejer bilmærket Land Rover.

De vigtigste modeller fra Land Rover

Discovery

Luksus SUV’en Discovery, eller blot “Disco” i folkemunde, blev introduceret i 1989 som den kun tredje model fra Land Rover siden begyndelsen i 1948. Discovery har vist sig som en indflydelsesrig model idet, den er én af de få familievenlige SUVøer, som faktisk er yderst terrængående.

Discovery Sport

Denne kompakte SUV erstattede den tidligere Freelander model i 2014. Freelanderen havde fået et lidt dårligt ry og med en ny model i den succesfulde Discovery-serie satsede Land Rover på at kunne bevæge sig ud af Freelanderens skygge. Den seneste model kan fås som plug-in hybrid.

Range Rover Sport

Siden Range Rover Sport rulle ind på den internationale bilscene i 2005 har den været synonym med et netop mere sporty udtryk end man ellers forbinder med Land Rover. Den har i dag en nærmest muskuløs profil og en potent V8-motor, der yder 525 hk.

Range Rover Velar

Da Velar blev introduceret i 2017 var det som at kigge ind i Land Rovers fremtid rent designmæssigt. Renere, blødere linjer omfavnede det udvendige design, mens et mere minimalistisk interiør med flere digitale komponenter lagde en ny standard i kabinen. Velar står den dag i dag som en designmæssigt raffineret Land Rover med den nyeste teknologi og fås nu også som plug-in hybrid.

Defender

Den originale Defender har været i produktion siden 1983 og var baseret på den originale Land Rover fra 1948. I 2019 introducerede Land Rover den første helt nye Defender-model, som brød med flere konstruktionsmæssige traditioner. Alligevel var anmelderne vilde med den, for Defender føles stadig som en Land Rover, bare på en ny måde.

Ikoniske modeller fra Land Rover

HUE166 (1948)

Den første Land Rover, som hjalp firmaet med at udvikle produktionsmodellen, var HUE166. Den såkaldte Huey bærer mange designmæssige detaljer, som man genkender i Land Rovers modeller også på denne side af årtusindeskiftet.

“Oxford” og “Cambridge” (1955)

I 1955 tog seks studerende afsted på en ekspedition til fjernøsten med det formål at rejse fra London til Singapore udelukkende over land. To Serie 1 Land Rovers, benævnt Oxford og Cambridge blev udvalgt til missionen. Bilerne blev hurtigt berømte takket være en film om ekspeditionen, som blev produceret af David Attenborough.

Defender (1983)

Den originale Land Rover Defender var i produktion i mere end 25 år. Selvom dele af bilen blev opdateret eller fornyet, blev den bygget på stort set samme måde, med samme teknikker frem til den blev taget ud af produktion i 2016. Den har på mange måder været selve definitionen på Land Rover i hele perioden.

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS