Skoda

Populære Skoda modeller

Om Skoda

Glem alt om fortidens synder, for den moderne udgave af det tjekkiske bilmærke Skoda har Volkswagen i ryggen. Kvaliteten hos Skoda ligger i dag fjernt fra de discount-biler, der gjorde Skoda til centrum for mangen en vittighed for blot nogle få årtier siden. I 2013 opnåede Skoda at blive kåret som den mest fejlfri bil siden 2002 af FDM, en udmærkelse, der havde været helt utænkelig i 1980’erne.

I dagens Danmark sælger Skoda et betragteligt antal af den lille Citigo såvel som de større Fabia og Octavia. Som del af VW-koncernen drager Skoda nytte af gennemprøvede platforme til flere modeller og pålidelige motorer, samt forholdsvis billige reservedele. Alt sammen noget der tiltaler den fornuftige danske bilejer.

Skoda bliver grundlagt som en tjekkisk industrikoncern tilbage i 1859 i Plzen, men helt frem til 1925, var der ingen bilproduktion på koncernens fabrikker. I stedet fremstillede Skoda våben i stor stil og i mellemkrigsårene også motorer, lokomotiver og turbiner.

Skoda købte bilfabrikken Laurin & Klement i 1925 og begyndte konstruktionen af egne biler. I 1964 rullede den nye model 1000MB ud fra fabrikken med en hækmotor, som blev synonym med Skoda i mange år frem. Skoda introducerede en bil med forhjulstræk i 1987, men det var først i 1997, da Volkswagen overtog det tjekkiske bilmærke, at kvaliteten steg og nye modeller med VW-teknologi blev lanceret.

De vigtigste modeller fra Skoda

Enyaq

Denne femdørs, crossover SUV er Skodas først elbil, og en søstermodel til Volkswagen ID.4. I Enyaq får du god plads i kabine og bagagerum, en adræt bil og masser af udstyr, alt sammen drevet frem af elektricitet.

Karoq

Alt-i-en bilen Karoq er en crossover SUV, der blev introduceret i 2017, som afløser for Skoda Yeti. Karoq er dog både længere og bredere end Yeti’en. Navneskiftet til Karoq skyldes ikke mindst det kinesiske marked, hvor “Yeti” associeres med Nepal, og derfor opfattes som polariserende, grundet de politiske spændinger mellem Nepal og Kina. Karoq er designet med en dristig og muskuløs fremtoning og dog i en kompakt indpakning.

Kodiaq

Denne SUV i middel størrelse har været i produktion siden 2016 og deler platform med Volkswagen Tiguan, selvom den faktisk er længere end denne. Kodiaq er desuden større end Karoq og Kamiq, og kommer i en version med plads til syv personer.

Octavia

Octavia er Skodas bedst sælgende model gennem 25 år med flere end fem millioner solgte biler. Navnet rækker helt tilbage til 1959, men den nuværende linje af Octavia begyndte i 1996. Den seneste model lover masser af stil og komfort under både byture såvel som lange køreture.

Superb

Siden 2001 har Skoda Superb været den tjekkiske bilproducents svar på en stor familiebil. Den seneste udgave giver mulighed for at få superb som plug-in hybrid eller at gå “all in” med en sportslig superb.

Ikoniske modeller fra Skoda

1000MB

Denne lille familiebil blev lanceret i 1964 og var Skodas første model, der havde en hækmotor bagerst. Mens bilproducenter i vesten fokuserede på forhjulstræk, fortsatte Skoda i øst med at favorisere baghjulstrækket helt op i 1980’erne.

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS