Kategorier
Nyheder

Sammenbrud i salget af nye biler

Salget af nye biler i Danmark er styrtdykket i januar. I december solgte forhandlerne næsten 18.000 biler – i januar blev det til under 9.500 biler

Der er stille hos de danske forhandlere af nye biler. Mange steder er der ingen biler at sælge, fordi forsyningerne simpelthen ikke er der. Det har givet en voldsom nedgang i salget af nye biler i januar måned, når den sammenlignes med måneden før.

Januar er ingen stærk måned for nye biler, siger de hos De Danske Bilimportører. Men januar har ikke været så svag siden 2009, viser tallene. Der blev solgt næsten 9 procent færre nye biler i januar 2022 end i januar 2021 – og i forhold til decembersalget i 2021 er bunden slået ud.

Salget af nye personbiler lå i december 2021 på 17.760 biler. I januar 2022, altså måneden efter, blev der solgt 9.407 biler. Nedgangen er på 47 procent.

Den mest solgte bil i januar 2022 var Citroën C3 med 429 styk. Plads nummer to gik til Peugeot 208 (411 styk) og plads nummer tre til Ford Kuga (359 styk).

Mens Citroën var i top med C3 som den mest solgte bil i januar, med 429 styk, så er Toyota kommet godt fra start med den nye Yaris Cross. Den blev solgt i 219 eksemplarer

Andelen af plug-in-hybrider og elbiler faldt markant

De fleste plug-in-hybrider er blevet lidt dyrere efter årsskiftet. Det er i følge De Danske Bilimportører med til at forklare, at plug-in-hybriderne i januar tog en meget mindre andel af det samlede salg i januar. – i December var andelen 27 procent (nedreguleret fra DBI’s tidligere udmeldte 31 procent), mens den i januar faldt til 13 procent.

Men også salget af elbiler, som ikke er steget ved årsskiftet, er faldet meget markant. Fra 28 procent i december til 18 procent i januar. Den elektriske andel er, med andre ord, hurtigt skrumpet – men Kia sikrer sig en pæn 6. plads på listen over nye biler med 233 styk af den nye EV6.

LÆS OGSÅ | Ford Kuga blev den mest solgte bil i Danmark i 2021

Der er ikke andre elbiler at finde i top 10 – faktisk slet ikke i top 20. Af de 411 styk Peugeot 208 (plads nummer 2) er 89 dog fuldelektriske, og af de 211 styk Hyundai Kona (plads nummer 7) er 86 fuldelektriske.

Men den store nedgang i elektrificeringen skyldes næppe manglende interesse. Forhandlerne vil rigtig gerne sælge de nye elbiler – men som vi har fortalt flere gange her på Bilbasen, kan man nemt vente 6, 9, 12 eller endnu flere måneder på levering. Enten venter man så tålmodigt, beholder sin gamle bil – eller vælger en anden bilmodel.

Kia EV6 er den eneste bil, der kun fås som elbil, der var med i top 20 over de mest solgte nye personbiler i januar 2022

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.