Kategorier
Nyheder

Lyntransport: BMW M3 for første gang som stationcar

BMW M3 Touring er endelig mere end bare et rygte. Den vilde stationcar har plads til masser af oppakning – og har 510 hk og firehjulstræk.

TEKST Morten B. Bek FOTO PR

Hvorfor først nu? 1986 var det første år for BMW M3, som tredørs sedan/coupé, og mens den siden er kommet som både sedan med fire døre og som cabriolet, så er det først nu, M-teamet har fået lov at skrue en M3 sammen som stationcar. M3 Touring er endelig en realitet.

Audi RS 4 Avant og Mercedes-AMG C 63 T har længe været rullende beviser på, at monstermotor, stationcar og køredynamik uden problemer kan give en fantastisk kombination.

At det har taget BMW M 36 år at få overbevist ledelsen om, at en M3 Touring er en god ide, er derfor et mysterie. Den kommer på et tidspunkt, hvor kraftigt motoriserede biler med forbrændingsmotor, i hvert fald i Europa, er truet vildt – og det er i Europa og meget få andre steder, der sælges stationcars.

M3 Touring er udstyret med den kraftigste variant af R6-eren med 510 hk. Dertil har den som standard firehjulstræk, som kan koble forhjulene fra, så bilen har baghjulstræk

1.510 liter og 510 hk

Når M3 for første gang er så familievenlig, at den kan rumme en barnevogn, så skal vi selvfølgelig snakke bagagerum. M3 Touring er en praktisk bil, og bagagerummet tager mellem 500-1.510 liter. Bagsæderyglænet kan lægges ned i tre dele i opdelingen 40:20:40, som gør, at man kan have to personer på bagsædet og stadig transportere noget langt gennem midten af bilen.

Som i enhver anden 3-serie Touring kan bagruden åbnes separat fra resten af bagklappen. Åben ruden, læg noget ind oven på det tætpakkede bagagerum.

LÆS OGSÅ | BMW M2 kommer med 450 hk – og højere vægt

Mens en M3 sedan eller en M4 Coupé kan vælges i forskellige varianter – almindelig eller Competition, manuel gearkasse eller automatgear, baghjulstræk eller firehjulstræk – er den nye stationcar tilgængelig i en udgave: Som Competition med automatgear og firehjulstræk.

3-liters R6’eren kommer derfor med en ydelse på 510 hk (650 Nm), og firehjulstrækket katapulterer bil og passagerer fra 0-100 km/t på kun 3,6 sekunder. 0-200 km/t klares i M3 Touring på 12,9 sekunder.

Baghjulstræk når man har lyst

Den nyeste generation M-modeller er de rene tryllekunstnere. De firehjulstrukne udgaver kører ikke kun med firehjulstræk; når man har lyst til mere leg, kan forhjulene kobles 100 procent fra, så man pludselig kører en bil med baghjulstræk.

I køreprogrammerne 4WD og 4WD Sport køres en stor del af 3-liters motorens kræfter ud til baghjulene, men forhjulene er aktive for at give bedst muligt greb. Så snart man slår ESC-systemet fra, sker der noget – forhjulene kobles af, og M3 Touring kører med baghjulstræk. Med ESC-systemet slået fra skal man vide, hvad man laver, for med baghjulstræk, 650 Nm og intet elektronisk sikkerhedsnet er M3 Touring helt sikkert ude på at lave ravage.

Som de øvrige M3- og M4-modeller (og den faceliftede 3-serie) har M3 Touring den nye førerplads med Curved Display. Digital instrumentering med 12,3″ skærm og infotainmentsystem med 14,9″ touchscreen er forenet i et fritstående panel, som buer let over mod førerpladsen – et fokus på føreren, som BMW har haft i årtier.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.