Hvad er kørselsfradrag
oktober 13, 2019

Hvad er kørselsfradrag?

Spørgsmål fra Jytte

Kære Bilbasen,

Jeg håber, at I hjælpe mig med at opfriske reglerne for kørselsfradrag, da jeg er lidt rusten på det område. Hvornår kan man få det? Og hvor meget kan man få? Jeg syntes, at det er et kringlet område, men også at det er relevant at vide noget om.

Hilsen,

Jytte

Svar fra redaktionen

Hej Jytte,

Kørselsfradraget hedder også befordringsfradraget. Navnet afspejler at fradraget gælder uanset, om du selv kører i bil, kører med delebil, kører på cykel, tager toget, en færge eller noget andet. Det er altså ikke nødvendigt, at du “kører” for at få kørselsfradrag.

Det er afstanden til arbejdspladsen, der er det interessante, ikke transportmidlet.

Hvornår kan man få kørselsfradrag?

Alle, der har mere end 12 kilometer hver vej til arbejde, kan få kørselsfradrag. Du får fradrag for de dage, du reelt kører på arbejde, hvilket betyder, at du ikke får kørselsfradrag for hjemmearbejdsdage, sygedage, kursusdage og den slags.

Kørselsfradraget hænger sammen med arbejdsmarkedet og derfor, kan du kun få fradraget i forbindelse med lønnet arbejde. Til gengæld er alle typer lønnet arbejde fradragsberettiget ligemeget om der er tale om almindeligt arbejde, studiejob, lønnet praktik eller en løntilskudsstilling.

Hvem kan ikke få kørselsfradrag?

Fradraget er personligt. Derfor får du ikke fradraget, hvis du ikke selv betaler for din transport. Desuden er der tale om et fradrag på din lønindkomst og derfor, får du ikke kørselsfradrag, hvis du ikke får udbetalt løn.

Helt kort får du ikke kørselsfradrag, hvis:

  • Transporten til og fra arbejde betales af din arbejdsgiver.
  • Dit firma stiller en bil til rådighed.
  • Du kører til og fra et studie, for SU er ikke en løn.
  • Du er i ulønnet praktik.

Hvor meget får man i kørselsfradrag?

Størrelsen af kørselsfradraget afhænger af, hvor langt der er mellem dit hjem og dit arbejde, og hvor mange dage du tager turen om året.

Du får ikke fradrag for de første 24 kilometer, så det er kun, hvis du har længere end 12 kilometer til arbejde, at du får kørselsfradrag.

Kører du samlet mellem 25 og 120 kilometer på turen til og fra arbejde, får du 1,98 kroner pr. kilometer i kørselsfradrag for hver dag, du kører på arbejde.

Kører du mere end 120 kilometer, får du kun 0,94 kroner for hver kilometer over de første 120.

LÆS OGSÅ | Sådan beregner du kørselsfradrag

Skal man betale skat af kørselsfradraget?

Du skal ikke betale skat af kørselsfradraget, for det er i sig selv et skatte-fradrag. Kørselsfradraget bliver derfor ikke udbetalt direkte, men indregnes i din årsopgørelse som et fradrag. Du betaler altså mindre i skat, når du indberetter kørselsfradraget.

Værdien af fradraget er derfor heller ikke lig med fradragets størrelse, men kun omkring 26 procent af dette beløb. Hvis du har regnet dig frem til et kørselsfradrag på 5.000 kroner vil du således spare cirka 1.300 kroner i skat.

Hvornår skal man indberette kørselsfradrag?

Størrelsen af fradraget bliver som tidligere nævnt blandt andet beregnet ud fra, hvor mange dage du køre til og fra arbejde. Du kan derfor først indberette kørselsfradraget, når indkomståret er slut.

Du kan også vente, til du får din årsopgørelse og så tjekke, om der står et kørselsfradrag i forvejen, og hvad det i så fald lyder på.

Mangler det, eller passer fradraget ikke, kan du blot indtaste det korrekte kørselsfradrag og så vil det blive regnet med i årsopgørelsen.

De bedste hilsener,

Simon Hallenslev

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Simon er en ung og passioneret motorjournalist, der har specialiseret sig i anmeldelser af biler, sammenlignende dueltests og nyheder fra bilindustrien.

Han følger altid nøje med i, hvad der rører sig i branchen, og bestræber sig på at formidle sin viden i et, til tider farverigt, men altid let forståeligt sprog. Hans artikler er rettet mod både de læsere, der ikke er bileksperter, og de dedikerede entusiaster som ham selv.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS