klip i kørekortet
oktober 10, 2019

Hvilke lovovertrædelser giver klip i kørekortet?

Spørgsmål fra Tim

Hej Bilbasen,

Jeg har lidt en diskussion kørende med en kammerat om hvilke lovovertrædelser, der giver klip i kørekortet. Giver det fx et klip hvis man ikke overholder sin vigepligt?

Hilsen Tim

Svar fra redaktionen

Hej Tim,

Kort sagt, ja. Overtrædelse af vigepligt kan give klip i kørekortet. Jeg tillader mig alligevel at udvide mit svar, ved at stille skarpt på de nyeste regler for klip i kørekortet og gennemgå de forseelser, der kan resultere i et klip i 2019.

 

Grove lovovertrædelser i trafikken resulterer ikke alene i en bøde, men også i et klip i kørekortet. Oftest lyder bøden for et klip i kørekortet på hele 2.000 kroner, og oven i det skal bilister betale 500 kroner til Offerfonden.

Det værste er nok i virkeligheden, at bilisten efter lovovertrædelsen må leve med skyggen af klippet. Et klip i kørekortet sætter nemlig bilisten i risikozonen for at miste kørekortet – både i form af en betinget og ubetinget frakendelse. 

Hvor mange klip i kørekortet har jeg? 

Hvis du har haft dit kørekort i mere end tre år, hedder det sig, at du har tre klip til rådighed i kørekortet. I praksis betyder det, at du i forbindelse med et eventuelt tredje klip automatisk vil blive straffet med en betinget frakendelse af kørekortet.   

For nye bilister gælder særlige regler for klip i kørekortet. Hvis du har haft dit kørekort i mindre end tre år, har du nemlig kun to klip i kørekortet. I praksis betyder det, at du allerede i forbindelse med dit andet klip vil blive straffet. Derudover er straffen for nye bilister også hårdere – de bliver nemlig straffet med kørselsforbud frem for en betinget frakendelse, som de mere erfarne bilister slipper med. 

LÆS OGSÅ | Nu giver håndholdt mobil også klip i kørekortet

Får du som ny bilist mere end to klip i løbet af dine første tre år på vejene, kan du først få dit kørekort tilbage, når du har gennemgået syv teoritimer og otte køretimer hos en kørelærer. Herefter skal du bestå både teori- og køreprøve igen – og du skal selv betale for både undervisning og prøverne. 

For alle bilister gælder det, at et klip i kørekortet forsvinder efter tre år fra forseelsen er begået. Får du et klip i kørekortet, er det derfor ekstra vigtigt, at du opfører dig absolut eksemplarisk i trafikken i den treårige periode efter lovovertrædelsen. 

Hvornår får jeg et klip i kørekortet?

Listen af lovovertrædelser, som giver et klip i kørekortet, vokser hele tiden. Fra 2019 gælder det for eksempel, at håndholdt mobil under kørsel nu også giver et klip i kørekortet. 

Herunder kan du se et overblik over alle de forseelser, som giver et klip i kørekortet i 2019, ifølge Rådet for Sikker Trafik.  

 • Brug af håndholdt telefon under kørsel
 • Overskridelse af hastighedsgrænse med mere end 30 procent: Dette er en af de forseelser, som er skyld i allerflest klip i kørekortet. Du skal for eksempel “kun” køre over 66 km/t i en 50 km/t zone, for at denne forseelse vil resultere i et klip.
 • Kørsel med for kort afstand til forankørende: Der er ingen lov for, hvor stor afstand du skal have til forankørende, men den skal være stor nok til, at der ikke er fare for påkørsel ved et pludseligt stop.
 • Kørsel med lav koncentration af THC (hash) i blodet: Du slipper med et klip i kørekortet og ½ måneds nettoløn i bøde, hvis indholdet af THC i blodet er meget lavt (mellem 0,001 og 0,003 mg/kg). Har du højere koncentrationer i blodet, får du enten en betinget eller ubetinget frakendelse af kørekortet.
 • Øget hastighed ved overhaling: Du må ikke øge hastigheden, hvis en anden bilist forsøger at overhale dig.
 • Ændring af færdselsretning og placering: Her menes, at du ikke må være til fare for andre bilister, når du eksempelvis svinger i et vejkryds eller skifter vognbane på motorvejen.
 • Ulovlig kørsel i nødsporet
 • Kørsel over for rødt
 • Overtrædelse af reglerne om overhaling og forbud mod overhaling
 • Overtrædelse af spærrelinjer ved overhaling
 • Overhaling ved fodgængerfelt
 • Undlade at spænde passagerer under 15 år fast efter reglerne
 • Overtrædelse af reglerne om vigepligt
 • Kørsel mod færdselsretningen
 • Uforsvarlig forbikørsel/slalomkørsel
 • Kørsel venstre om helleanlæg
 • Kørsel over jernbanespor, når der ikke er angivet signal til standsning
 • Køre ulovligt med børn under 15 år på motorcykel (se reglerne her)
 • Kap- og væddeløbskørsel

Sådan undersøger du, hvor mange klip du har i kørekortet

Hvis du er usikker på, hvor mange klip du har i kørekortet lige nu, kan det være en god idé at undersøge. Du kan på nuværende tidspunkt ikke tjekke, hvor mange klip du har i kørekortet online, men man kan forestille sig, at det måske bliver muligt en dag.

Indtil da, er din eneste mulighed for at tjekke antallet af klip i kørekortet at kontakte politiet, som kan oplyse dig om, hvor mange klip du har. 

Find politiets kontaktinformation her. 

 

De bedste hilsener,

Simon Hallenslev

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS