Hvad koster det at køre uden kørekort?
oktober 10, 2019

Køre uden kørekort: Hvad koster det?

Spørgsmål fra Mads

Hej Bilbasen,

Hvad koster det, hvis man bliver stoppet af politiet uden at have et gyldigt kørekort? Lad mig understrege, at det ikke er noget jeg har tænkt mig 😁 Jeg har bare et væddemål med min ven om bødestørrelsen…

Mange hilsner,

Mads

Svar fra redaktionen

Hej Mads,

Jeg er glad for, at det ikke er noget du har tænkt dig. Det er nemlig en dyr fornøjelse at køre bil uden kørekort. Læs med her for at blive klogere på, hvad det koster at køre uden kørekort.

Uanset hvilket motorkøretøj du kører, skal du have taget et kørekort til det. Det betyder, at hvis du bliver taget af politiet i at køre et motorkøretøj uden kørekort, så koster det dig en bøde. Har du et gyldigt kørekort men glemt det derhjemme, får du også en bøde.

Det hedder nemlig i færdselslovens §56 at:

»Motorkøretøj og stor knallert må kun føres af en person, der har erhvervet kørekort. Føreren skal under kørslen have kørekortet hos sig og skal på forlangende vise det til politiet.«

Hvor stor er bøden for at glemme kørekortet?

Du får altså en bøde for at køre uden kørekort, men hvad det koster, afhænger af din konkrete situation. Der er nemlig forskel på, om du kører uden at have taget et kørekort eller, om du blot har glemt dit kørekort derhjemme.

Har du glemt at tage dit kørekort med, får du en venlig “påmindelse” af politiet i form af en bøde på 1.000 kroner. Det lyder måske som mange penge, for at have glemt et stykke plastik, men det er ingenting i forhold til, hvad du må slippe, hvis du kører bil uden at have taget et kørekort.

LÆS OGSÅ | Kender du dem? Disse lovovertrædelser giver klip i kørekortet 

Hvor stor er bøden for at køre uden kørekort?

Bliver du taget i at køre bil uden, at du har et kørekort, får du en bøde på 7.000 kroner. Og det er vel at mærke kun første gang. Sker det igen, stiger bøden til 8.500 kroner, og straffen fortsætter med at blive større, jo flere gange du bliver taget i at køre bil uden kørekort. Ved tredje gang er politiet berettiget til at konfiskere din bil.

Ved femte gang, bliver bøden erstattet af fængselsstraf i op til 7 dage og skulle du blive taget i at køre bil uden kørekort 10 gange, ja så venter der et ophold i Hotel Gitterly på op til 50 dage.

Hammeren falder ens uanset hvad

I øvrigt skal du vide, at der ikke er nogen formildende omstændigheder. Dette betyder, at selvom du er arbejdsløs og ikke har særligt mange penge, eller du måske er under 18 år, så får du den fulde straf.

Det må derfor alt andet lige betegnes som en usandsynlig dårlig idé at køre uden kørekort.

Må man køre truck uden kørekort?

Det kan måske være fristende at hjælpe til på lageret og køre rundt med gaffeltrucken, men som udgangspunkt kræver det faktisk et certifikat at køre truck.

Det er arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at de ansatte, der fører trucken, er uddannet til det ved at gennemføre gaffeltruckuddannelsen “Gaffeltruck B”.

Dog hedder det at ansatte uden certifikat kan køre trucken under særlige omstændigheder, hvor brugen af gaffeltrucken er “begrænset”.

Det kan eksempelvis være hvis løftehøjden på trucken er begrænset til højst én meter, hvis en ansat afprøver trucken efter reparation eller, hvis trucken ejes af et skib og køres af besætningen. Du kan læse mere om kørsel med gaffeltruck og undtagelserne til kravet om et certifikat på denne hjemmeside.

 

De bedste hilsener,

Simon Hallenslev

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS