De bedste brugte biler til begynderen

De bedste brugte biler til begynderen
26/05/2017 Ebbe Sommerlund
citroen c1

Mange starter deres automobile CV i onkels aflagte Nissan Micra eller lignende, men det er ikke nødvendigvis nogen god ide.

Af Ebbe Sommerlund

For det er ikke sikkert, at den bil passer til dit behov. Men lige så vigtigt er det, at den måske ikke har et acceptabelt sikkerhedsniveau.

– Det første, du altid skal gøre, når du søger bil, er at klarlægge dit behov, siger Kåre Kvistgaard, der driver virksomheden Autohelper, der hjælper købere med at finde den rigtige bil.

Toyota Yaris

Forventer du børn, så tag en mini frem for en mikro. Fx en Toyota Yaris frem for en Aygo

Kig frem i tiden

– Ved du for eksempel, at der er udsigt til familieforøgelse inden for de kommende år, så er det smart at købe en lidt større bil med det samme. Det koster altid at skifte bilen, fortæller Kåre og fortsætter:

– Men hvis du vil have den billigste bil, er det bare svært at komme uden om trillingerne Toyota Aygo Peugeot 107 og Citroën C1. De kan fås til 30-40.000 kr. brugt. Med lave ejerafgifter oven i hatten bliver det ikke billigere at have bil, siger Kåre Kvistgaard.,

Men selvom mikrobilerne lokker med de laveste omkostninger pr. km, så anbefaler Kåre, at man også overvejer klassen over de mindste – nemlig minibilerne. De giver lidt mere plads og komfort, samtidig med at de ikke er ret meget dyrere i drift. Det er biler som Renault Clio, Toyota Yaris, Opel Corsa med flere.

Telefon-integration

Kåre Kvistgaard fremhæver også en detalje som integration mellem telefon og bilens anlæg.

-Det kan godt betale sig at se sig for og se om man kan finde biler med bluetooth. Det finder du ikke altid i de billigste mikrobiler, mens det sagtens kan lade sig gøre, hvis du går en klasse op, hvor vi finder biler som Renault Clio, Toyota Yaris og Peugeot 208.

Hvis ikke der er bluetooth i bilen, kan det typisk eftermonteret i en fornuftig kvalitet til mellem to og tre tusinde kr.

 

Styr på sikkerheden

En af de detaljer, der trækker meget op i forhold til sikkerhed er Elektronic Stability Control (ESC), der sørger for at bilen ikke skrider ud, hvis chaufføren laver en dum manøvre. Det er en detalje, der er værd at lede efter. På trillingerne blev udstyret først standard i 2011, men kunne købes som tilvalg tidligere. Det er en stor hjælp – ikke mindst for uerfarne bilister.

Trillingerne Aygo. C1 og 107 er formentlig det billigste bilhold du kan have

Trillingerne Aygo. C1 og 107 er formentlig det billigste bilhold du kan have

Finansiering

Faktisk er der endnu en grund til at lede efter så ny en bil, som muligt. Jo nyere bilen er, jo længere tid kan du få lov til at betale den af over.  Og mens vi er ved økonomien, så er det værd at undersøge, hvad ejerafgiften er, for de ældre biler kan nemt snige sig op på 3.000-5.000 kr. om året, men en nyere mikrobil kun koster 620 om året.

 

Kåres shortliste til gode begynderbiler i de mindre klasser:

 

  1. Toyota Aygo, Peugeot 107, Citroen C1
  2. Toyota Yaris
  3. Peugeot 208
  4. Chevrolet Spark

 

Alle biler er fornuftige i størrelsen, nemme at komme rundt med, og så stikker motorerne ikke af med en uerfaren chauffør. De moderate motorer kombineret med en relativt lav nypris holder også præmien ned på forsikringerne – der eller kan være en dyr omgang for en nybegynder.

Desuden kan alle bilerne fås til under 100.000 kr. brugt – og nogle af dem langt billigere. I trillingerne og Chevrolet Spark kan du sagtens finde biler til under 50.000 kr.

 

 

Læs mere

5 grunde til at købe en mikro- eller minibil. Og 2 til at lade være

Alternative mikrobiler. Når størrelsen betyder noget