E5-mærke og B7-mærke bioethanol
september 20, 2018

Styr på de dyre dråber: Det betyder de nye mærker på tankstationen

Nyt brændstofmærke skal gøre det lettere for bilisterne at finde den rigtige benzin og diesel til bilen i hele EU. Det nye mærke vil give forbrugerne mere tryghed i valg af brændstof, mener FDM.

Af: Esben Skrumsager / d. 20. september 2018

Som bilist vil du inden længe støde på et nyt mærke, når du trækker pistolen på en af landets tankstationer.

I Danmark vil alle benzinstandere og -pistoler nemlig blive forsynet med et E5-mærke. Kører du diesel, vil du støde på mærket B7.

– Brændstoffet vil være helt det samme som hidtil, ligesom benzinen og dieselen vil hedde det samme. Den eneste forskel, man som bilist vil opdage, er, at pistolerne og standerne vil blive suppleret med de nye E5 og B7 mærker, siger leder af teknisk rådgivning i FDM, Lone Otto.

Det betyder E5- og B7-mærket

E5-mærke og B7-mærke bioethanol

Sådan ser mærket ud på de danske benzinpistoler. Foto: FDM

Det er en ny EU-mærkningsordning, der betyder, at både standere og pistoler fra oktober skal være forsynet med et mærke, der angiver hvor meget bioethanol, der er blandet i brændstoffet.

Mærkerne på benzinpistolen i Danmark fortæller altså, at der højst er fem procent bæredygtigt bioethanol i benzinen, mens B7-mærket på dieselpistolen tilsvarende fortæller, at der er op til syv procent biodiesel blandet i tanken.

LÆS OGSÅ: Hvad er fremtiden? Her er eksperternes dom over dieselbilerne

Også nye biler vil fremover være forsynet med det nye brændstofmærke på eller omkring tankdækslet og fortælle, hvilket brændstoftype den enkelte bil kan køre på. For nye benzinbiler vil mærket være E10, som angiver, at bilerne kan køre på E-mærket benzin op til E10.

Det nye brændstofmærke indføres samtidigt i hele EU samt Norge, Schweiz, Island, Tyrkiet m.fl. og skal gøre det nemmere for bilisterne at finde det brændstof, der passer til deres bil.

Derfor er mærkerne nødvendige

Baggrunden er, at flere EU-lande allerede i dag tilbyder forskellige brændstoftyper, hvoraf nogle har en højere andel af bioethanol. Det gælder eksempelvis i Tyskland, hvor man i dag kan tanke E10 benzin som alternativ til Super, der fremover vil blive mærket E5.

Tanker du bilen med brændstof, som indeholder mere bioethanol end anbefalet, kan motoren i værste fald tage skade – blandt andet fordi pakningerne i motoren i de fleste biler ikke er beregnet til at håndtere en stor mængde bioethanol.

LÆS OGSÅ: Billig benzin på bilferien: Så store er prisforskellene i Europa

Frem til 2020 vil der herhjemme ikke blive ændret på procenten af bioethanol i brændstoffet, som altså fortsat kun vil være E5 og B7. Det er dog muligt, at E10-benzin på sigt også introduceres i Danmark. Sker det, vil tankpistoler og -standere blive forsynet med det runde E10-mærke.

LÆS OGSÅ: Elektrisk roadtrip: Sådan er det at køre på ferie i en Tesla

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS