april 11, 2020

Elbil i København: Hvad skal jeg vide?

Hvad er der egentlig af opladnings- og parkeringsmuligheder, hvis du kører elbil i København? Vi sætter fokus på et liv med elbil i Hovedstaden lige her.

Af: Bilbasen Blog / d. 11. april 2020

Elbiler og storbyer passer som hånd i handske, eller som bacon og ja, hvad som helst. Elbilen støjer ikke og udleder intet under kørslen, og derfor er det ikke underligt, at storbyer gerne vil hjælpe elbilerne lidt på vej.

Det gælder også København, som både tilbyder et stort netværk af ladestandere og særlige parkeringsfordele til elbilerne.

Elbiler og parkering i København

Hvis du ejer en elbil og bor i København eller planlægger en køretur til Hovedstaden, behøver du ikke bekymre dig om, hvilken parkeringszone du befinder dig i, hvad tid på dagen det er eller hvilken ugedag det er. Parkeringsreglerne er nemlig blevet meget enkle, hvis du kører elbil.

Det er faktisk gratis at parkere din elbil i København, så længe du parkerer på en offentlig parkeringsplads i gadeplan. Elbiler er fritaget for at betale parkeringsafgift, fordi Københavns Kommune gerne vil fremme klimavenlige transportformer.

LÆS OGSÅ | 2020 oversigt: Se alle elbiler i Danmark og deres rækkevidde

Parkerer du bilen i Københavns Kommunes underjordiske parkeringsanlæg, koster det normal takst. Det gælder også parkeringshusene, som er privatejede, og derfor ikke har et incitament til at give en rabat til elbilerne.

Kommer du til hovedstaden i bil, har du altså en klar fordel, hvis du kører elbil.

Elbiler og opladning i København

Det tager stadigvæk væsentligt længere tid at lade en elbil op, end det tager at fylde tanken med benzin. Derfor er der brug for mange ladestandere i en by som København. Heldigvis er der flere end 500 standere i København, og det er selvfølgelig gratis at parkere bilen ved standeren.

LÆS OGSÅ | Hvor lang levetid har en elbils batteri?

Du kan finde et kort over København med samtlige ladestationer og en liste over antallet af udtag hvert sted, på Københavns Kommunes hjemmeside, som du finder ved at klikke her.

Kan jeg regne med at kunne lade min elbil op?

Du kan godt regne med at kunne lade din elbil op i København, men ikke nødvendigvis lige ved den stander, der passer dig bedst. Antallet af elbiler stiger i København, og det betyder, der nogle steder kan opstå kø ved ladestanderne. En del af problemet skyldes, pladserne med opladning også bruges til parkering ud over opladningstiden.

Derfor har Københavns Kommune startet et forsøg og indført en tidsbegrænsning på opladning ved ladestanderne på de offentlige parkeringspladser.

LÆS OGSÅ | Hvad kræver opladning af elbil hjemme?

Tidsbegrænsningen er dog kun indført på 24 udvalgte parkeringspladser med ladestander, og du kan se et kort over de påvirkede ladestationer her. På de pågældende pladser, er opladningstiden begrænset til tre timer. Tidsbegrænsningen gælder dog kun på hverdage mellem klokken 8 og 19.

De udvalgte pladser er alle placeret i de mest trafikkerede områder af byen og formålet med tidsbegrænsningen er at sikre en hurtigere udskiftning ved ladestanderne, så flere kan komme til at lade deres elbil op.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS