Elbiler

Elbil i København: Hvad skal jeg vide?

Elbil København
Hvad er der egentlig af opladnings- og parkeringsmuligheder, hvis du kører elbil i København? Vi sætter fokus på et liv med elbil i Hovedstaden lige her.

Af: Bilbasen Blog / d. 11. april 2020

Elbiler og storbyer passer som hånd i handske, eller som bacon og ja, hvad som helst. Elbilen støjer ikke og udleder intet under kørslen, og derfor er det ikke underligt, at storbyer gerne vil hjælpe elbilerne lidt på vej.

Det gælder også København, som både tilbyder et stort netværk af ladestandere og særlige parkeringsfordele til elbilerne.

Elbiler og parkering i København

Hvis du ejer en elbil og bor i København eller planlægger en køretur til Hovedstaden, behøver du ikke bekymre dig om, hvilken parkeringszone du befinder dig i, hvad tid på dagen det er eller hvilken ugedag det er. Parkeringsreglerne er nemlig blevet meget enkle, hvis du kører elbil.

Det er faktisk gratis at parkere din elbil i København, så længe du parkerer på en offentlig parkeringsplads i gadeplan. Elbiler er fritaget for at betale parkeringsafgift, fordi Københavns Kommune gerne vil fremme klimavenlige transportformer.

LÆS OGSÅ | 2020 oversigt: Se alle elbiler i Danmark og deres rækkevidde

Parkerer du bilen i Københavns Kommunes underjordiske parkeringsanlæg, koster det normal takst. Det gælder også parkeringshusene, som er privatejede, og derfor ikke har et incitament til at give en rabat til elbilerne.

Kommer du til hovedstaden i bil, har du altså en klar fordel, hvis du kører elbil.

Elbil København

Elbiler og opladning i København

Det tager stadigvæk væsentligt længere tid at lade en elbil op, end det tager at fylde tanken med benzin. Derfor er der brug for mange ladestandere i en by som København. Heldigvis er der flere end 500 standere i København, og det er selvfølgelig gratis at parkere bilen ved standeren.

LÆS OGSÅ | Hvor lang levetid har en elbils batteri?

Du kan finde et kort over København med samtlige ladestationer og en liste over antallet af udtag hvert sted, på Københavns Kommunes hjemmeside, som du finder ved at klikke her.

Elbil

Kan jeg regne med at kunne lade min elbil op?

Du kan godt regne med at kunne lade din elbil op i København, men ikke nødvendigvis lige ved den stander, der passer dig bedst. Antallet af elbiler stiger i København, og det betyder, der nogle steder kan opstå kø ved ladestanderne. En del af problemet skyldes, pladserne med opladning også bruges til parkering ud over opladningstiden.

Derfor har Københavns Kommune startet et forsøg og indført en tidsbegrænsning på opladning ved ladestanderne på de offentlige parkeringspladser.

LÆS OGSÅ | Hvad kræver opladning af elbil hjemme?

Tidsbegrænsningen er dog kun indført på 24 udvalgte parkeringspladser med ladestander, og du kan se et kort over de påvirkede ladestationer her. På de pågældende pladser, er opladningstiden begrænset til tre timer. Tidsbegrænsningen gælder dog kun på hverdage mellem klokken 8 og 19.

De udvalgte pladser er alle placeret i de mest trafikkerede områder af byen og formålet med tidsbegrænsningen er at sikre en hurtigere udskiftning ved ladestanderne, så flere kan komme til at lade deres elbil op.

Spørg redaktionen

Vores dygtige journalister vil nødig kaldes eksperter, for på mange måder er de jo bare en håndfuld bilglade tosser som så mange andre. Men utallige års erfaringer med test af biler har trods alt kastet lidt viden af sig, og den deler de meget gerne ud af.

Har du et spørgsmål til redaktionen, kan du sende det ind, ved at trykke herunder. Så vil de efter bedste evne forsøge at give et svar, du kan bruge til noget.

Stil dit spørgsmål til redaktionen