Kategorier
Elektrisk Forbrugerstof Nyheder

Dyr top-placering til Danmark: Her koster det mest at lade en elbil op

Priserne på strøm varierer kraftigt fra land til land. Bor du i Danmark og ejer en elbil, hører du til dem, der betaler allermest for at få ladet din bil op. Her kan du se de danske priser sammenlignet med flere af vores nærmeste naboer.

Af: Esben Skrumsager / d. 21. juni 2019

Ligesom med benzin er strøm ikke en prisfast størrelse. Priserne går op, og nogle gange går de lidt ned, men ikke nødvendigvis i samme tempo i alle lande. Derfor kan der være store forskel på, om du tanker en elbil på den ene side eller den anden side af en grænse.

En infografik fra det engelske site Compare The Market giver et generelt overblik, hvor man kan se elpriserne i forskellige lande. Der er taget udgangspunkt i en Tesla Model S med 100 kWh batteripakke.

For danske elbil-ejere er det ikke ligefrem godt nyt. Danmark topper nemlig listen over de 37 lande, hvor det ifølge den britiske hjemmeside er dyrest at oplade sin elbil.

Prisen for 1 kWh (kilowattime) strøm i Danmark angives at være 0,26 britiske pund, hvilket svarer til 2,17 kroner. Det koster således 83,61 kroner at køre 100 miles (160 kilometer) i en Tesla Model S. Skal bilen lades helt op, må du i gennemsnit punge ud med 216,49 kroner at lade bilen helt op.

Tallene skal naturligvis læses med et vist forbehold. For det første er det omregnede priser fra britiske pund, så både prisen på strøm og valutakursen kan ændre sig. Desuden findes der flere muligheder for at købe strøm til sin ladeboks på abonnement-basis, hvilket har stor betydning for den samlede pris.

Her kører du billigst på strøm

Hvis sommeren byder på kør-selv-ferie i en elbil, kan du med fordel sætte kursen mod Ungarn. Her finder vi nemlig det billigste europæiske land, hvor det blot koster 82,77 kroner at lade bilen op. Du kommer dog ikke udenom vores naboer mod syd, og det er næsten lige så dyrt som i Danmark med en gennemsnitlig pris på 219,37 kroner for en fuld opladning i Tyskland.

Blandt de nordiske lande er det Island, der er billigst. Her slipper du med en pris per kWh på cirka halvdelen af den danske pris.

TIP til gratis strøm i Tyskland

Hvis du kører gennem Tyskland i en elbil, er det godt at vide, at hoteller og restaurationer som udgangspunkt ikke må tage betaling for strøm, hvis du som kunde ønsker at få ladet din elbil op, mens du eksempelvis spiser eller sover.

De må dog gerne betaling for parkeringspladsen, hvor ladestanderen er placeret.

SE OGSÅ | Elektrisk roadtrip: Sådan er det at køre på skiferie i en Tesla

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.