Kategorier
Elektrisk

Er der særlige parkeringsregler for elbiler i Danmark?

Elbilen giver dig rabat på forskellige afgifter, men hvad med parkering? Vi ser nærmere på, hvilke regler og mulige fordele der følger med elbilen, når det gælder parkering.

Af: Bilbasen Blog / d. 27. april 2020

I modsætning til i Norge, er der ikke de store fordele ved at eje en elbil i Danmark. På trods af en klækkelig rabat på afgifterne, er elbiler stadig forholdsvist dyre sammenlignet med benzinbilerne.

Der er heller ingen fordele ved elbilerne, når det gælder parkering. I hvert fald ikke på landsplan. Du skal altså som udgangspunkt overholde samme regler og betale det samme som alle andre bilister, når du stiller din bil.

LÆS OGSÅ | 2020 oversigt: Se alle elbiler i Danmark og deres rækkevidde

Som lovgivningen er skruet sammen lige nu, har kommunerne ikke mulighed for at forskelsbehandle bilerne. Det betyder, at er der betaling for parkering i et område, skal betalingen gælde for alle typer biler.

Politikerne er dog ved at bløde lidt op på dette punkt og Københavns Kommune er de første til at indføre gratis parkering til elbiler.

Elbiler parkerer gratis i København

Fra 1. januar 2020 kan elbiler parkere gratis i gadeplan i hele Københavns Kommune. Det gælder både almindelige parkeringspladser og pladser i forbindelse med ladestandere. Kommunens underjordiske parkeringspladser er stadig underlagt betaling, men så længe du parkerer på offentlige parkeringspladser i det fri, er det gratis.

Parkeringshuse, som er privatejede, tager også normal takst for elbiler.

Med gratis parkering til elbiler håber Københavns Kommune at hjælpe den grønne omstilling lidt på idet, at gratis parkering forhåbentlig får flere til at overveje at skifte benzinbilen ud med el.

Parkering ved ladestander

I resten af landet, skal elbiler imidlertid betale som alle andre. Det gælder også ved ladestanderne. I byerne er ladestanderne typisk placeret ved parkeringspladser, og disse parkeringspladser er generelt forbeholdt elbiler. Det er imidlertid skiltningen på pladsen, der afgør om pladsen ved ladestanderen er forbeholdt elbiler.

LÆS OGSÅ | Brugt elbil: Hvad skal jeg være opmærksom på?

Hvis det er et område med betaling, skal man som udgangspunkt både betale for opladning og parkering, men der kan være særlige lokale regler, så tjek skiltningen ved parkeringspladsen.

Det anses for at være dårlig stil blandt elbilsejere at parkere på en plads med lader, hvis du ikke skal bruge den. På samme måde opfordres bilister til at flytte deres elbil, når den er ladt op, så du ikke optager en ladeplads, en anden kunne have brug for.

Parkering med elbil på privat parkeringsplads

På en privatejet parkeringsplads er det ejeren af pladsen, der bestemmer reglerne. Der skal være opsat tydelig skiltning med disse regler og det er vigtigt du læser dem grundigt.

De almindelige regler i forhold til parkering ved ladestandere og den slags behøver ikke at være de samme på en privat parkeringsplads. Så læs reglerne for at være sikker på, hvad du skal forholde dig til.

Parkeringspladser for el-delebiler

Der er dukket flere virksomheder op, som tilbyder el-delebiler. Selvom det endnu primært handler om Københavnsområdet og Aarhus, er der flere el-delebiler på vej.

El-delebilerne har nogle dedikerede parkeringspladser i de pågældende byer, parkeringspladser med ladestandere, og disse pladser er forbeholdt el-delebiler.

Selvom du har en elbil, må du altså ikke benytte disse pladser eller de tilhørende ladestandere.