juli 16, 2023

En drøm om den ultimative frihed i autocamper ned gennem Europa

Eventyret er så tæt på, at jeg kan mærke det i kroppen og næsten smage det. Jeg er på vej på eventyr, og du er inviteret med.

TEKST & FOTO Christina Wedel

For mig er det at rejse den ultimative frihed. Men kun, hvis der ikke er for mange mennesker omkring mig samtidig. Ellers føles det ikke som frihed. Og så skal der være bevægelse, skiftende horisonter, og TID til ikke at have nogen planer og presserende bagkant. Hvordan får man den form for frihed? På rejse med en autocamper, selvfølgelig!

Sådan en tur har været min drøm hele mit voksenliv, og nu skal den realiseres. I skrivende stund glæder jeg mig så meget, at jeg har fået hikke. Jeg har også ondt i maven. Det er gode tegn, for de betyder, at eventyret er så tæt på, at jeg kan mærke det i kroppen og næsten smage det. Jeg er på vej på eventyr, og du er inviteret med.

Introduktion af mig

De sidste 4 år, ja faktisk de sidste 54 år, har jeg LEVET. 

For fuld blæs. På godt og på ondt. Mest godt, heldigvis.

Selvstændig stylist og mor til to børn, da jeg var i 20’erne og 30’erne. Så op gennem 40’erne som endnu mere selvstændig og endnu mere hårdt arbejdende – nu med kloge, dejligt nysgerrige og krævende teenagebørn.

Frem mod de 50 udvidede jeg mit CV med forfatter, foredragsholder, kursusudvikler, bilanmelder osv. osv. Jeg har altid kastet mig ud i alt muligt. Brændt for det hele. Det, jeg ikke havde forstand på, lærte jeg undervejs. Jeg har elsket det liv, men jeg har haft TRAVLT.

Klip til at begge mine vidunderlige børn er flyttet vel hjemmefra, mine forældre har hinanden, min huslejekontrakt udløber 1. oktober, det er sommerferie, og jeg har drømt om at køre gennem Europa i en autocamper HELE mit voksne liv. 

Endelig tid til mig

Som selvstændig holder man ikke meget ferie, og mens mine børn boede hjemme, var det jo ferie på deres præmisser. Guderne skal vide, at jeg elsker dem, men gad jeg som enlig forælder (hvis jeg havde haft råd) at have dem med på min drømmetur i en autocamper gennem Europa i 4-5 uger? Øh, det bliver et nej tak herfra.

Det vindue er der LIGE NU! Og måske det aldrig kommer igen. Vinduet, hvor jeg kan køre sydpå uden nogen bagkant eller medpassagerer, der vil noget andet end mig.  Det er lige nu, de næste par måneder, at muligheden for at opfylde en kæmpe drøm ligger for mine fødder.

Jeg elsker jo at køre bil, og jeg kan ikke forestille mig noget mere fantastisk end bare at køre med min seng, min tandbørste, min computer, min ring-light, cirka 12 kg. skønhedsprodukter, en god forsikring og min hund Aston.

Og det, mine damer og herrer, hedder en Autocampertur i min verden. 

Jagten begynder (og slutter) i Holstebro

Jeg har altid vidst, at min drømmerejse ikke var i en campingvogn eller en bil med en camp-let og heller ikke i et mobilhome. Det har altid ”bare” skullet være en autocamper. Jeg elsker både VW og Mercedes autocampere, og jeg vidste, at det skulle være noget brugt, men ikke for gammelt, for udpint eller for out-datet.

Vigtige søgekriterier: Automatgear, diesel, god motor og masser af komfort, men ikke dagligstue, fortelt, bad og toilet. Jeg skal nok finde toiletter og bad på min vej, og jeg skal spise under markisen i min campingstol, eller på den lokale restaurant eller cafe.

Jeg skal bare have et enkelt og lækkert hotelværelse på hjul, som ikke er så stort, at det ikke kan køre på snørklede veje, og som er designet kompakt, lækkert og cool, uden at jeg skal montere, afmontere, bygge, bakse og bøvle, når jeg vil videre.

For jeg er typen, der vil videre lige pludselig. Det kan være vejret, humøret eller et godt tip om den smukkeste surfer-campingplads, en særlig solnedgang, en lille smuk by, færgetur, tapastallerken og så skal det kunne gøres på under 15 minutter. Det ved jeg bare om mig selv.

Jeg har tænkt mig at have sæderne slået ned til seng hele tiden, med ekstra indkøbt topmadras (det vender vi tilbage til), så jeg bare skal redde min seng (hvis jeg gider), lukke skabet med førnævnte makeup-produkter, lufte hunden, fylde vandflasken og indstille GPS – og så er jeg på vej.

Autocamperen til mig

Jeg kastede mig over søgefunktionen på Bilbasen.dk 

Det så sådan her ud:

Allerede der kunne jeg se, at jeg skulle regne med at skulle bruge mellem 650.000 og 800.000 for at få noget med ordentligt udstyr, motor og som samtidig ikke er for gammelt. Jo, der var skam en autocamper fra 2016 til en helt anden pris, men jeg er ikke mekaniker, og jeg bliver SKINGRENDE vanvittig af at vente på vejhjælp og blive forhindret i at komme videre på mit eventyr. Man skal kende sig selv og være realistisk, når man skal på tur med sig selv, jeg siger det bare.

Jeg kiggede mest på model, kørte kilometer og årgang, og denne Mercedes Marco Polo, havde kørt usædvanligt lidt i betragtning af, at den er fra 2021. En anden vigtig observation: Den holdt foran et nydeligt hus, der så ud til at være lidt ude på landet, og billederne var ikke særligt gode. Ja undskyld, Erik og Bente.

Det der, det er et ældre par, som passer på deres ting, og de kom bare ikke af sted på grund af Corona osv, tænkte jeg… Bingo, dem skriver jeg til.

Dette er min mail til sælger (Erik og Bente)

Godmorgen! Jeg hedder Christina Wedel, jeg er meget glad for biler, og jeg skriver freelance for Bilbasen. Jeg har altid drømt om at køre igennem Europa i en autocamper, og nu er jeg blevet bedt om at finde en brugt autocamper, køre afsted med den og skrive om netop denne drømmehistorie. Kunne det mon blive i din autocamper?

Hvis du er interesseret i at høre mere, så ring meget gerne på xxxxxxxx, på forhånd mange tak mvh. Christina Wedel

Der gik 8 dage …

Jeg havde nærmest opgivet og ville lede efter en ny annonce, men så ringede Erik. Meget rar og rolig og nok omkring de 60-65 gættede jeg på. Han er så 73 år.

”Det er faktisk Bentes, min ekskones, autocamper, men jeg hjælper hende med at sælge den,” forklarer Erik.

Jeg sætter ham lidt ind i tingene, og forklarer ham, at jeg ikke har råd til at købe den (lige nu), men ved at det vil være en god historie, og jeg tænker, at den vil blive solgt, før han kan stave til Rødby/Puttgarden, når først jeg har kastet min kærlighed over den, både her på Bilbasen, og på min instagram-konto.

”Jeg vil bringe det videre til Bente,” siger Erik ”men jeg vil ikke anbefale hende at gøre det.”

NÅ! WHAT!

“Aj Erik, det tror jeg er en fejl. Fortæl hende lidt om mig, og få hende lige til at kigge på min insta, jeg tror hun vil synes det er en brandgod ide”, lokker jeg.

Bente syntes, jeg lød som en passioneret kvinde med gang i, en som levede livet. Og jeg blev ringet op af dem begge dagen efter.

Bente, Erik og jeg blev enige om, at jeg skulle komme over og se den omtalte autocamper, og at jeg ville tage min hund og min far med.

Bente, Erik og jeg skulle aftale en dag jeg kom over, og fredag den 7. juli duede ikke, for Erik skulle flyve luftballon!! Og Bente skulle i Bioklub med veninderne. De lever livet, de to. 

Så lørdag den 8. juli ankom jeg til Holstebro med far og hund. De havde stillet bilen frem, og allerede inden jeg parkerede, småskreg jeg. Den er i tiptop stand, nærmest som ny, billederne gjorde den ingen retfærdighed at all!

Læg mærke til, at jeg sagde Holstebro. Selv på Sjælland er der mange, der synes, jeg er lige lovligt højrøstet og begejstret, men Erik og Bente tog det pænt. Bente, solbrun og iført fitnesstøj og mavetaske, kunne godt lide min begejstring, og vi var på bølgelængde OMGÅENDE.

Hvorfor har I ikke brugt den?

Har der ikke været mange købere?

Hvorfor er den ikke solgt endnu?

Jeg overfaldt dem med spørgsmål, mens jeg fik en super fed camper-gennemgang af deres ene svigersøn, som har været på en enkelt tur i den, og derfor vidste meget om den. Jeg har set MANGE YouTube-film om netop den model, og vidste selv en del, syntes jeg selv. 

Svar på tiltale

Bente har ikke lyst til at køre alene i den.

Der har været rigtig mange henvendelser fra folk, der ville bytte med andre biler; det gider de ikke. 

”Ja, så kommer der en med en Ferrari og vil bytte,” siger Bente fortørnet … ”Det var nu en Ford Mustang,” siger Erik tørt. Jeg flækkede af grin.

De mangler ikke flere biler, og Bente drømmer bare om, at nogen får glæde af den. ”Sådan en som dig, Christina,” tilføjede hun.

Jeg tog en tur i Marco Poloen med Erik, min far og hunden Aston, og jeg var sgu ret god til den. Jeg har i mit nu tidligere firma kørt Peugeot Varevogn, og det er samme størrelse, højde og drøjde. 

Da jeg spurgte med skinger stemme, om ikke Erik syntes, jeg var god til at køre den, svarede han, at ”det gik rigtig fint” Og DET er ros, skal jeg lige love dig!

Check af cockpit og topmadras

Cockpittet i en Mercedes er jo altid alt for lækkert. Touch screen og touch-pad, masser af benplads, sæder der kan dreje 360 grader og super anlæg, fantastisk aircon, gearstick ved rattet. Den kører ca. 12 km på literen (diesel); det er vigtigt at nævne.

Der er små rullegardiner i alle sideruder, sminkeskab med lys, masser af skabe og skuffer, kølerum, gasblus og håndvask. Der er en fin markise, så man kan sidde i skygge ved eget køretøj. Der er også et bærbart brusehoved med sugekop, så man kan tage et hurtigt udendørsbad. Personligt? Nej tak!

Noget meget vigtigt at checke i bilen, var sengen. Der er mulighed for at lave en ret ok dobbeltseng ved at køre de to bageste sæder ned, men jeg kunne se på Youtube-filmene, at alle havde købt en topmadras for at få et mere jævnt og mere komfortabelt underlag. Jeg lagde mig så lang, jeg var, og lå både på siden og på ryggen, for jeg kan IKKE sove dårligt i en måned. Sengen og topmadrassen (som Bente og Erik har købt) er hermed godkendt. 

To do listerne

Jeg har haft lister af ting jeg skulle undersøge og ordne:

Få vaccine og pas til min hund, samt kende regler for opbevaring af hund i bilen gennem Europa.

Checke mine (og hundens) forsikringer og tilkøbe en rigtig god rejseforsikring, så jeg kan komme hurtigt hjem eller nogen kan komme hurtigt til mig, hvis der skulle ske noget alvorligt med mig eller min familie.

Opdatere det blå sygesikringskort.

Checke at mit pas var gyldigt (det var det).

Læse alt om autocamperen, og se YouTubefilm, der for 80 procents vedkommende er lavet af australiere, hvilket er helt vidunderligt.

Finde blog/facebookgrupper og apps om gode campingpladser og sikre steder, hvor jeg kan holde og sove. De kommer her på siden, når jeg har brugt dem, og forhåbentligt kan anbefale dem.

Her er min stadigt voksende liste over ting, som jeg skal have med, udover det åbenlyse som tøj, sko og toiletting:

Værktøj, førstehjælpskasse, nødraket (JO!!), balje til lidt håndvask, tørresnor, rigeligt af min og hundens medicin, hundemad og skåle, en god termokande, vandrestøvler, service, gryde/pande, bræt og brødkniv, rivejern, toiletpapir, skraldeposer, myggebalsam, fluesmækker, GOD lommelygte, forlængerledning, sikringer og sprinklervæske, paraply, regnslag, og min trådløse, smukke kubellampe til de hyggelige aftener. 

Og RUGBRØD, ja sorry, men jeg er den slags. En lang weekend uden rugbrød, ok … Men mange uger? Det går ikke.

Men nu skal jeg af sted, og jeg glæder mig. Jeg lover at vende tilbage med masser af tips og rejsestof, og så må vi jo se, om bilen lever op til min store forkærlighed og forventning.

Dyt dyt

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Christina Wedel

Christina Wedel ved ikke en skid om biler, men hun elsker dem højere end diamanter og læbestift. Til gengæld har hun (meget passionerede) holdninger til det hele og stikker næsen frem som klummeskribent her på Bilbasen.

Til daglig lever hun et parallelliv med egen tøjvirksomhed i Kvistgård. Det første hun gjorde, da hun startede firmaet, var at anskaffe sig en Peugeot Partner med alt i udstyr som hun har drømt om lige siden hun testede den som Danmarks første kvindelige bilblogger under navnet Kiss and Drive for en hel del år siden.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS