februar 20, 2024

Er der returret på en brugt bil?

Hvis du har købt en brugt bil, der ikke lever op til dine forventninger, stiller du måske dig selv spørgsmålet: Er der returret på en brugt bil? Få svaret her.

AF: Bilbasen Blog

I denne artikel kan du læse om:

 • Hvilke regler der gælder for returret på en brugt bil, når sælger er privatperson
 • Hvilke regler der gælder for returret på en brugt bil, når sælger er en forhandler 
 • Hvordan du gør dit køb af en brugt bil så sikkert som muligt

Når du køber en brugt bil, er det vigtigt at være opmærksom på dine rettigheder som forbruger. Der kan eksempelvis opstå problemer med bilen kort tid efter købet, som du ønsker at reklamere over. Måske ønsker du ligefrem at returnere bilen, fordi den ikke lever op til dine forventninger.  

Faktum er dog, at dine rettigheder som køber kan være begrænset ved handel af brugte biler. Det gælder især, når du køber brugt bil af en privatperson.

Er der returret, når du køber en brugt bil? Det kan du læse mere om her. 

Retturret på brugt bil: Når sælger er en privat person 

Når du køber en brugt bil af en privatperson, er det vigtigt at være opmærksom på, at du ikke er beskyttet af købelovens forbrugerbeskyttende paragraffer. Det skriver Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen om lige her. 

Dette betyder, at den private sælger kan sælge bilen med betydelige forbehold. Det kan eksempelvis være “købt som beset” og ”uden reklamationsret”. 

“Uden reklamationsret” er et standard forbehold i købsaftaler mellem to privatpersoner. Dog skal du være opmærksom på, at hvis det ikke fremgår skriftligt af købsaftalen mellem sælger og køber, at handlen er “uden reklamationsret”, så har du faktisk som køber ret til reklamationsret på to år. 

Men som sagt er normen på brugtbilsmarkedet, at handler mellem to privatpersoner er uden reklamationsret. Det er det, du skal forvente, når du køber en brugt bil af en privat person.  

Det er også vigtigt at huske på, at den private sælger i juridisk forstand ikke anses for at være ekspert i biler, selvom vedkommende har ejet bilen i flere år. Derfor kan du ikke kræve, at sælgeren udbedrer fejl, som han ikke kendte til på tidspunktet for salget. Derfor skal du også være ekstra opmærksom på at få alle detaljer med i slutsedlen. 

Du kan heller ikke returnere bilen og kræve at få din betaling tilbage igen. Det er derfor en god idé at undersøge bilen grundigt før købet og eventuelt få foretaget et brugtvognstjek af en fagperson.

Hvad betyder det for dig som køber? 

Dine manglende rettigheder som køber betyder, at du skal være ekstra grundig, når du køber bilen privat. Følg denne tjekliste:

 • Få legitimation på sælger
 • Undersøg restgæld i bilen
 • Få foretaget en brugtbiltest
 • Læs bilens synsrapport + servicebog 
 • Udarbejd en slutseddel (og få alle detaljer om bilen med)
 • Sælger og køber skal omregistrere bilen sammen 
 • Du SKAL få udleveret bilens originale registreringsattest
 • Du betaler først for bilen, når alt ovenstående er på plads

Vil du vide mere om reglerne for handel mellem to privatpersoner?

Retturret på brugt bil: Når sælger er en forhandler 

Køber du brugt bil af en forhandler, er dine forbrugerrettigheder straks mere fordelagtige og gennemskuelige.

Når du køber en brugt bil af en forhandler, er du nemlig dækket af købelovens regler for forbrugerkøb. Dette inkluderer en reklamationsret på to år, der løber fra bilens leveringsdatoen.

pålidelige biler

Hvis du opdager fejl på bilen efter købet, er disse fejl omfattet af købelovens regler. Det betyder, at du kan have krav på at få manglerne udbedret eller få dine penge tilbage. 

Købelovens regler gælder for mangler, der var til stede på leveringstidspunktet eller forårsaget af forhold, der var til stede på leveringstidspunktet, selvom manglerne først opdages senere.

Du kan som udgangspunkt ikke fortryde et bilkøb. Købelovens udgangspunkt er nemlig, at et køb i en forretning er bindende. Du kan derfor ikke kræve at få ophævet købet, medmindre bilen har en mangel.

Hvad betyder det for dig som køber? 

Det er vigtigt at være opmærksom på, at selvom dine rettigheder som forbruger er sikret, så afhænger de konkrete krav, du kan stille til forhandlere, af en række forskellige faktorer. 

 • Alder, pris og kilometertal:
  Blandt andet spiller bilens alder, pris og kilometertal en rolle. Hvis du køber en nyere og dyrere bil, kan du stille højere krav til bilens tilstand og du kan med større rimelighed forvente at få mangler udbedret eller dine penge retur. Køber du en ældre og billigere bil med højt kilometertal må forvente visse brugsspor og mindre fejl.
 • Garanti og reklamationsret:
  Hvis du som køber har fået lovet en garanti, skal du huske, at garantien ikke erstatter din reklamationsret, men snarere løber sideløbende med reklamationsretten.

Brugtbilsgaranti: Brugtbilsgarantier er ofte kortere end den reklamationsret, du har efter købeloven, og kan være begrænset til at dække visse dele af bilen, såsom motor eller gearkasse. Vær opmærksom på, at forhandleren kun må bruge betegnelsen “garanti”, hvis den tilbyder bedre vilkår end købeloven

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS