september 25, 2023

Regler om privat bilsalg: Guide til at købe brugt bil

At købe brugt bil kan måske være en smule uoverskueligt. Især hvis det er første gang, du køber brugt. Få styr på regler og aftaler her.

Af: Bilbasen Blog

 I dette blogindlæg kan du læse om:

  • Hvilke regler du skal være opmærksom på, når du køber en brugt bil af en privat sælger
  • Hvilke dokumenter og aftaler, du skal have styr på
  • Hvordan du sikrer dig, at bilen er i god stand

At købe en brugt bil er på mange måder en rigtigt god ide. Du kan få en solid og velkørende bil, der passer til dit behov samtidig med, at du sparer penge på prisen. Selve købsprocessen kan dog godt forekomme en smule uoverskuelig. Det gælder især, hvis det er første gang, du køber en brugt bil. 

I denne artikel kan du få overblik over de regler og aftaler, der skal være styr på, når du køber en brugt bil af en privat sælger. 

Tjekliste til køb af brugt bil:

  • Få legitimation på sælger
  • Undersøg restgæld i bilen
  • Få foretaget en brugtbiltest
  • Læs bilens synsrapport + servicebog 
  • Udarbejd en slutseddel 
  • Sælger og køber skal omregistrere bilen sammen 
  • Du SKAL få udleveret bilens originale registreringsattest
  • Du betaler først for bilen, når alt ovenstående er på plads

Legitimation på privat sælger

Når du køber en brugt bil, er der en risiko for, at sælgeren ikke er den retmæssige ejer af bilen, eller at bilen er blevet stjålet. Risikoen er selvfølgelig lille, men hvis sælger ikke har rent mel i posen, kan det blive en rigtigt bøvlet situation for dig. Ved at bede om at se sælgerens legitimation, kan du bekræfte, at vedkommende er den retmæssige ejer af bilen og dermed undgå at blive involveret i en ulovlig handel. 

Derudover kan det også være en god ide at notere sælgerens navn og adresse og tage et billede af vedkommendes legitimation til din egen dokumentation. På den måde har du oplysninger om sælgeren, hvis der senere opstår problemer eller spørgsmål vedrørende bilens historik eller status.

Restgæld i bilen 

Du skal altid undersøge, om der er restgæld i en brugt bil, inden du begynder at færdiggøre en handel. Det lyder måske strengt, men du kan ikke bare tage sælgers ord for gode varer eller læne dig op af ordlyden på slutsedlen. Der kan nemlig fremgå af slutsedlen, at bilen er uden gæld, men hvor du alligevel ender med at blive slemt overrasket.

Derfor skal du sørge for at undersøge eventuel restgæld ved at slå bilen op på Tinglysningen. Du skal bruge enten stelnummer på køretøjet, fuldt navn og fødselsdato på ejer eller CVR-nr.

Gæld eller pant i en bil er som regel et billån, som endnu ikke er fuldt betalt ud. Dette lån kan typisk være optaget hos en finansieringsvirksomhed eller et pengeinstitut,. Det er vigtigt at sikre sig, at sælgeren indfrier denne gæld enten før eller i forbindelse med købet, så du ikke overtager gælden sammen med bilen.

Få lavet en brugtbiltest

Inden du underskriver en købsaftale og forhandler prisen på plads, skal sælger og køber gerne være enige om, at der bliver lavet en brugtbiltest på bilen. Det koster som regel mellem 2.000-3.000 kr.   

At få foretaget en brugtbiltest hos en autoriseret forhandler betyder, at en professionel mekaniker gennemgår bilen og undersøger bilens mekaniske tilstand og generelle stand. Mekanikeren foretager en række tests og inspektioner af bilens ‘vitale dele’ som motor, bremser, undervogn, transmission, og elektriske systemer for at sikre, at de fungerer korrekt og er i god stand.

Brugtbiltesten kan også omfatte en grundig visuel inspektion af bilens udvendige og indvendige tilstand, herunder karosseri, interiør og dæk. Testen vil typisk resultere i en rapport, der indeholder en detaljeret beskrivelse af bilens tilstand herunder eventuelle problemer eller mangler, der skal udbedres.

At få foretaget en brugtbiltest er en god måde at sikre sig, at du køber en bil i god stand og undgår eventuelle skjulte fejl eller problemer. Det giver tryghed i købsprocessen og I kan forhandle en rimelig pris baseret på en opdateret og objektiv vurdering af bilen.

Læs bilens synsrapport + servicebog 

For at få indblik i bilens ulykkeshistorie, og hvordan bilens ejere har vedligeholdt den, skal du være opmærksom på følgende dokumenter: 

  • Bilens synsrapport
  • Bilens servicebog

Når du køber en brugt bil, kan du bruge synsrapporten til at få en idé om bilens tilstand og eventuelle problemer. Synsrapporten kan give dig en indikation af, om bilen er i god stand, og om den har været vedligeholdt ordentligt af tidligere ejere. Hvis bilen har fejl eller mangler, vil de blive påpeget i synsrapporten, og du kan tage dem op med sælgeren, inden du køber bilen.

En servicebog er en fysisk bog eller et elektronisk dokument, som i princippet skal indeholde en oversigt over bilens samlede servicehistorik. Den fortæller dig også en hel del om bilens ulykkeshistorie. Det er en vigtig dokumentation for bilens vedligeholdelse, og den kan give dig en indikation af, om bilen er blevet passet godt på af tidligere ejere.

Udarbejd en slutseddel 

En slutseddel er en skriftlig aftale, der indgås mellem køber og sælger, når du køber en brugt bil. Slutsedlen fungerer som en juridisk bindende kontrakt, der angiver de vigtigste detaljer om købet. Det er eksempelvis købsprisen, bilens mærke, model og registreringsnummer, samt sælgers og købers navn og adresse.

Slutsedlen kan også indeholde andre vigtige oplysninger om bilens stand, eventuelle mangler eller problemer, og eventuelle garantier eller forpligtelser, der er aftalt mellem køber og sælger.

Det er vigtigt, at du læser og forstår alle betingelserne i slutsedlen, inden du underskriver den, da den udgør en bindende aftale mellem køber og sælger. Det kan også være en god idé at lade en advokat eller en anden ekspert gennemgå slutsedlen, inden du underskriver den. Det er for at sikre, at dine rettigheder i forbindelse med købet er, som de skal være.

Hvad er en slutseddel?

Sælger og køber skal omregistrere bilen sammen 

Det er både op til dig, som køber, og op til sælger at sørge for omregistreringen af bilen. Dette gøres nemmest ved at downloade Motorstyrelsens ejerskifte-app. Det er klart mest hensigtsmæssigt at gennemføre omregistreringen, mens I fysisk er sammen i forbindelse med handlen. I sidste ende er det dog købers ansvar at få det gjort inden for fire hverdage efter overtagelsen af bilen. Ellers risikerer du at få en bøde på 1.000 kroner.

Du kan også omregistrere et køretøj i Motorregistret. Læs mere her.

Du skal have den originale registreringsattest af sælger

En registreringsattest er dét officielle dokument, der viser en lang række oplysninger om en bil og dens registrering i Motorregistret. Den indeholder informationer om bilens model, registreringsnummer og – meget vigtigt i denne sammenhæng- ejerens navn og adresse, stelnummer, bilens brændstoftype og vægt. Registreringsattesten samler simpelthen bilens ejerhistorik og status i Motorregistret.

Når du køber en brugt bil, skal du sørge for altid at få den originale registreringsattest. Af den fremgår det, at du er bilens retmæssige ejer. Det er ikke så godt, hvis sælger vil give en kopi af registreringsattesten. Og accepter aldrig, at registreringsattesten skal eftersendes efter handlen.  

Læs mere om registreringsattest hos SKAT. Du kan blandt andet læse, hvordan du bestiller en ny registreringsattest i Motorregisteret.

Og til sidst. Meget, meget vigtigt: Betal først for bilen, når alt ovenstående er på plads, og du har modtaget bilen.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS