januar 27, 2023

Første tur: Opdateret Toyota RAV4 fortjener opmærksomheden

Det er anden gang, at Toyota RAV4 bliver opdateret, og igen er der tale om ganske små ændringer – men det gør ikke spor. Vi kører ny Toyota RAV4.

Tekst: Simon Hallenslev
Foto: Toyota PR

Toyota RAV4 er verdens bedst sælgende SUV, og i 2021 alene solgte den i en million eksemplarer på verdensplan. Det var nok til også at gøre den til verdens andenbedst sælgende bilmodel på verdensplan – kun overgået af Corolla.

Det er en god historie, som Toyota gerne vil fortælle, hvorfor de nu opdaterer deres nuværende 5. generation af RAV4 fra 2019 for anden gang. Dels for at holde modellen frisk i folks bevidsthed men også for at vise, hvorfor den stadigvæk fortjener al opmærksomheden.

Hvordan er Toyota RAV4 opdateret i denne omgang? Det ser jeg nærmere på, når jeg spenderer en dag i verdensbilens selskab tæt på polarcirklen.

Bilbasen var inviteret til Sverige af Toyota Danmark.

Endelig moderne

Hvorfor reparere noget, der ikke er i stykker? Når man har verdens bedst sælgende SUV på programmet, kan man tillade sig at holde opdateringerne små. Da Toyota opdaterede RAV4 for første gang i 2021 inkluderede opdateringen nye forlygter, lidt trim og nye fælge. Det var dét.

Tilsvarende små er opdateringerne i denne omgang – men de er vigtige. Med sin introduktion i 2019 var alderen nemlig begyndt at trykke i RAV4, når man bevægede sig rundt i den halvgrynede infotainmentskærm på 8”. Det fikses med en ny skærm og et nyt system, der også findes i lillebror Corolla Cross.

LÆS OGSÅ | Test: Toyota Corolla Cross Hybrid er ren fornuft fra enden til anden

Toyota RAV4 kører nu med en 10,5” infotainmentskærm, der er udstyret med det seneste Toyota Smart Connect-system. Skærmen er krystalklar og fint trykfølsom, mens systemet er ganske fri for fikumdik. De fleste kommer dog nok til at benytte Apple CarPlay, der opkobles trådløst.

Der er også fundet plads til en 12,3” skærm bag rattet til digital instrumentering. Her er et væld af forskellige opsætningsmuligheder og informationer, hvilket er et kæmpe løft fra den kun delvise digitale instrumentering, RAV4 har kørt med. 

En pagt med pianolak

Er der slet intet sket med RAV4 udvendigt? Jo, en lille smule. Toyota har øjensynligt indgået en pagt med pianolak. Både skærmkanterne og listen under bagruden er prydet med det skinnende plastmateriale. Det hører sig trods alt bedst til udendørs, hvor man ikke skal røre ved det.

Som et led i opdateringen, kan man også vælge Toyota RAV4 med en ny GR Sport udstyrspakke. Her får man et andet mønster i kølergrillen, omkring tågeforlygterne samt på bagkofangeren. I pakken er et nyt sæt fælge samt lidt kabine-trim, der skal give et sportsligt islæt.

Faktisk har Toyota også forsøgt at være tro mod Gazoo Racing-navnet og optimeret undervognen på RAV4. Den er gjort strammere, hvilket skal gøre den store SUV mere adræt.

Afmålt sport

Åh nej. En opstrammet undervogn til en komfortabel familie-SUV… Det plejer ikke at være godt! Heldigvis kan jeg berolige dig med, at mængden af den såkaldte sport er nøjsomt afmålt.

Med pigdæk på isbelagte veje og tilfrosne søer skal jeg indrømme, at jeg har svært ved at mærke mængden af sport. Til gengæld kan jeg mærke, at Toyota RAV4 stadig er en bundsolid, retningsstabil og komfortabel kompagnon på de lange, svenske landevejsstræk.

LÆS OGSÅ | Test: Mere sportiness til Toyota Yaris med GR-Sport

I plug-in hybridvarianten fås 306 hk og permanent firehjulstræk, hvilket er kærkomment i det arktiske klima, hvor testen finder sted. Toyota RAV4 føles både sikker og kapabel, hvorfor jeg kører nærmest fuldstændig, som jeg ville gøre, hvis ikke der var et tykt lag is på vejen.

På en åben, tilfrosset sø kan jeg trykke nok til, at pigdæk og ESP giver op, og her mærkes det forhjulstrukne bias i RAV4. Baghjulene er ikke forbundet med forbrændingsmotoren men drives i stedet af en elmotor. Det sparer en kardanaksel og fungerer rigeligt fint til husbehov – også hvis man skulle begive sig væk fra Føtex-terrænet og ud i enten sne eller mudder

Det flotte forbrug

Foruden et flot kraftoverskud sikrer plug-in hybridsystemet også et flot forbrug. Selvom jeg gør mit for at køre som Häkinnen gennem snelandskabet, kører Toyota RAV4 på ren strøm hele 83 procent af tiden, indtil batteriet er fladt.

En velvoksen varmepumpe sikrer, at benzinmotoren holdes slukket selv i minusgrader, ligesom de 75 km i elektrisk rækkevidde, som den er opgivet til, altid kan omsættes til mindst 50-60 km i virkelighedens kolde verden.

Den store force er dog, at den er udstyret med en fuldvoksen benzinmotor på 2,5-liter. PHEV’ere med downsizede benzinmotorer bliver tørstige som svenskere i Nyhavn, når batteriet er tomt og bliver til dødvægt, mens RAV4 fint trækker dødvægten og holder sig på udmærkede 15-16 km/l.

Hvad skal man vælge?

Den opdaterede Toyota RAV4 fås med en 2-liters benzinmotor, træk på to hjul, manuelt gear og den mindste udstyrspakke Essential. Den starter i 424.990 kr. uden den digitale instrumentering, bakkamera og klimaanlæg. Alene den småforkølede motor, manglen på firehjulstræk og automatgear gør, at det er en version, man bør styre udenom.

RAV4 fås også med Toyotas famøse hybridsystem. Den har samme benzinmotor som PHEV men en naturligt mindre elmotor, da batteriet ikke kan lades op. Her får man 218 hk, forhjulstræk og Active-udstyr i indgangsmodellen til 512.990 kr. Vil man have firehjulstræk, koster den luksus 60.000 kr. ekstra.

LÆS OGSÅ | Test: Toyota BZ4X falder til jorden med et brag

For 513.990 kr. får man til gengæld en PHEV med de fulde 306 hk og permanent firehjulstræk, der med samme mængde Active-udstyr har digital instrumentering, bakkamera, nøglefri start samt klimaanlæg i to zoner. Med de ekstra kræfter, firehjulstræk, lang elektriske rækkevidde og flot forbrug er det plug-in hybriden, der giver bedst mening. Det er nærmest en ‘no-brainer‘.

Active-udstyrsniveauet er fint til de fleste. Vil man have det sportslige islæt og den optimerede undervogn, skal man slippe 649.990 kr. for GR Sport. Foruden sportsligheden kommer GR Sport også med alt, hvad remmer og tøj kan holde i udstyr: Fra panoramaglastag og 360-kamera til digitalt bakspejl.

Fortsat fed

Med RAV4 har Toyota i alt sin enkelthed ramt rigtigt. Det har kun krævet dem få, men velvalgte, opdateringer at holde den skarp og relevant – hvilket den i sandhed stadig er. Hvor stor mening den nye udstyrspakke GR Sport giver, kan diskuteres, mens den digitale overhaling til gengæld er en utvetydig fuldtræffer.

Toyota RAV4 fortjener stadigvæk populariteten og opmærksomheden, fordi det er en god bil. Bundsolid, komfortabel, økonomisk, praktisk… Alt dét, som de fleste bilkøbere efterspørger i en fornuftig SUV fra Canada til Qatar.

Den opdaterede Toyota RAV4 kan bestilles nu, og lander hos landets Toyota-forhandlere til februar.


Toyota RAV4 Plug-in Hybrid GR Sport

Motor: R4, 2.487 cm3 + el
Ydelse: 306 hk / 270 Nm
0-100 km/t: 6 sekunder
Tophastighed: 180 km/t
Batterikapacitet: 18,1 kWh
Rækkevidde på strøm: Op til 75 kilometer
Forbrug: 100 km/l
CO2-udledning: 22 gram/100 km
Mål (L/B/H): 460/185/168 cm
Køreklar vægt: 1.930 kilo
Trækvægt: 1.500 kilo
Bagagerumsvolumen: 580 liter
Pris: 649.990 kr. (RAV4 fås fra 429.990 kr.)

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS