Kategorier
Nyheder

Ford viser den helt nye Mondeo, som du aldrig kommer til at kunne købe

Som tak for næsten 30 års tro tjeneste blandt firmabilerne får Mondeo lov at køre videre endnu en generation. Men danskere og andre europæere må kigge langt efter den, for sedanen er kun til for kinesernes skyld

Året var 1993. De første Ford Mondeo begyndte at rulle ud på de danske veje. Det var starten på en succes, som varede i mere end to årtier. Den første Mondeo var alt det, firmabilisten og familiefaderen/-moderen kunne drømme om: futuristisk design, lækre køreegenskaber, masser af sikkerhedsudstyr, moderne motorer.

Den danske Mondeo-vognpark må have kørt ufatteligt mange kilometer som tjenestebiler, familiebiler og alle mulige andre biler. I mange år var en Mondeo det naturlige valg for en firmabilist. I England har man sågar et begreb for det: Mondeo Man – villa, vovhund og Mondeo i indkørslen.

LÆS OGSÅ | Sidste udkald for sedanerne?

I år tager Ford konsekvensen af, at firmabilisterne i dag hellere vil have en BMW eller måske en højere bil som Fords egen Kuga. Mondeo synger på sidste vers, som er det der sker, når alle holder op med at købe et produkt. Som jeg i sidste uge skrev om, så er klassiske mainstream-sedaner under pres og har været det i årevis (klik herunder for at læse mere). Mondeo har været meget hårdt ramt i lang tid.

Nu bor Mondeo Man i Kina

Ford i USA har allerede for længst trukket Mondeo ud af produktion (Mondeo gik under navnet var Fusion), og her i 2022 er de sidste krampetrækninger i Europa hybridudgaven. Den fås både som sedan og stationcar, men den har ikke indgang til et ladekabel, så den er tæt på at være ligegyldig. Jeg ville aldrig give de mindst 343.000 kr., Mondeo Hybrid koster. Og at dømme efter hvad jeg ser ude på vejene, har andre heller ikke lyst.

Mondeo Man kommer til at leve videre. Han bor bare i Kina, ikke i England eller Danmark. Kineserne elsker stadig sedaner – som statussymboler, som biler til at blive kørt rundt i af en chauffør.

LÆS OGSÅ | Ford Kuga blev den mest solgte bil i 2021 i Danmark

Ford i Kina har i dag præsenteret en helt ny Mondeo. Den ligner lige så meget Mustang Mach-E, som den ligner den udtrådte europæiske Mondeo. Den nye Mondeo er elegant – skabt til “de tech-bevidste og sofistikerede kinesiske købere”, som Ford siger.

Den nye Mondeo har pop-ud-dørhåndtag som en Kia EV6, og den er endnu længere end den gamle. Kineserne vil have god plads på bagsædet, når de køres rundt. Jeg ved kun fra billederne, at den nye Mondeo kommer med den fine 2-liters Ecoboost-benzinmotor med 245 hk. Det står på et lille skilt på bagklappen.

Vi danskere skal nok få en form for afløser til Mondeo. Måske i år, måske først i 2023. Selvfølgelig bliver der ikke tale om en sedan, men en crossover. Næppe med 2-liter Ecoboost-motoren, men måske som plug-in-hybrid. Det er den chance, Mondeo har ventet på i årevis, også selv om det er slut med at være sedan.

https%3A%2F%2Fwww.bilbasen.dk%2Fbrugt%2Fbil%3FIncludeEngrosCVR%3Dtrue%26amp%3BPriceFrom%3D0%26amp%3BincludeLeasing%3Dtrue%26amp%3Bfree%3Dford%2520mondeo

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.