Bilbasen har allerede tidligere vist billeder af den helt nye Mini Cooper Electric, men der manglede noget: Interiøret. Fordi vi nu nærmer os den helt officielle premiere på den nye Mini, hvor vi får alt om batteristørrelser, hestekræfter, rækkevidde og meget andet at vide, synes Mini, det er på tide at vise noget af elbilens indre.
Mini-interiøret har været plastret til i runde ting, lige siden modellen først så dagens lys i 1959, og der har aldrig været forsøg på at lege med andre former. Jo, ovalen, som den nuværende Mini har til sin digitale instrumentering foran rattet, men ovalen har, som bekendt, heller ikke en eneste kant.
Den nye elektriske Mini Cooper, der kommer som Cooper E og en kraftigere Cooper SE, der er en helt separat model fra den kommende udgave med benzinmotor, hylder også det runde. Forskellen fra de seneste generationer af Mini’er er, at minimalismen er tilbage fra den originale Mini i meget stor stil.
Speedometret tilbage i midten
Den ovale digitale instrumenteringsenhed bag rattet er væk, og den er ikke erstattet af en rund. En del af minimalismen er, at speedometer og oplysninger om blandt andet rækkevidde er rykket tilbage i den centrale skærm i midten – med lidt visuel assistance fra et head-up-display af den fattige type, der er baseret på en lille skærm i plexiglas ved forruden.
Den centrale skærm er nu en stor touchscreen uden kanter og knapper med en størrelse på 9,4″. Infotainmentsystemet kører med et nyt styresystem, OS9, som giver mange visningsmuligheder og mulighed for at personliggøre farver og layout.
Den nye touchscreen er en meget slank OLED-skærm med høj opløsning, og alt efter opsætning og humør kan indholdet varieres kraftigt: Visningsmulighederne, som vi også kan kalde temaer, er Core, Balance, Personal og Timeless, og skift mellem dem ændrer både layout og stemningsbelysning. Timeless-visningen skulle vise et klassisk Mini-speedometer.
Stof dominerer på tværs
Mini er ikke gået helt amok i minimalisme og bandlysning af knapper og instrumenter. De er retro-inspirerede knapper til at tænde motoren og til at vælge gear, ligesom det lille panel under infotainmentskærmen rummer volumenknap og Experiences-knap til de forskellige temaer – plus touchknapper til havariblink og nogle få andre væsentlige funktioner.
Et stort stofpanel dominerer i den grad interiøret, og det er ikke kun behageligt at kigge på, men gemmer også på nogle ting. For det første er flere ventilationsdyser gemt bag stoffet, som er genialt fundet på, og for det andet er LED-belysning med muligheder for forskellige farver gemt bag stoffet som stemningsbelysning. LED-enheder i loftet lyser ned på toppet af instrumentpanel-stoffet og kan danne forskellige designs, der tilpasses køreindstillingerne
Den nye elektriske Mini, forventer vi, får premiere i starten af efteråret.
Se flere Mini Cooper SE til salg på Bilbasen lige her
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Det kræver nærmest ekspertviden at gennemskue muligheder og faldgruber, når man skal have ny elbil. Netop derfor spørger vi en forbrugerøkonom om, hvordan man bedst navigerer mellem køb og leasing i et uforudsigeligt marked.
Der er god plads mellem Kia EV3 og EV6, og i efteråret fyldes hullet ud med den kinesisk producerede EV5. Den elektriske afløser til Sportage byder på rækkevidde op til 555 kilometer.
Kia er til september klar til at præsentere danskerne for deres seneste elbil. EV4 er koreanernes svar på VW ID.3 og BYD Seal – og rækkevidden er op til 630 kilometer.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.
Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.
Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.
Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.
Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.
Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.