maj 4, 2021

Første test: Dacia Spring Electric – kan Danmarks billigste elbil bruges?

Danmarks billigste elbil hedder Dacia Spring Electric, og den er hele 30.000 kr. billigere end den elektriske mikrobil Seat Mii Electric. Men hvad dur den til? Vi kører første tur i den yderst budgetvenlige elbil.

Af: Simon Hallenslev / d. 4. maj 2021

Dacia Spring Electric er den billigste elbil, du kan få fingrene i på vores breddegrader – altså, i Danmark såvel som Europa. For bare 128.990 kr. får du en fuldelektrisk crossover med fin plads til fire personer og en rækkevidde på 305 kilometer ved bykørsel. Det lyder næsten for godt til at være sandt.

Vi tager første køretur i Dacia Spring Electric på dansk grund og finder ud af, om den dur, og for hvem den uhyre prisbillige elbil giver mening.

Dacia Spring Electric skal blive i byen

Hvordan er det muligt at bygge en elbil, der er billig? Måske det er fordi, Dacia har kopieret teknologien fra radiobilerne på Bakken – eller noget, der ligner. For med et batteri på 27,4 kWh og en elmotor med 44 hk, er der ikke meget mere power end i en radiobil.

Bruger du Spring Electric, som Dacia har tiltænkt den, får du dog ikke brug for mange flere kræfter. Det er en bil, der er udviklet til storbybrug alene. Med sin kampvægt på blot 970 kg tager Spring Electric det lovlige spring fra 0 til 50 km/t på 5,8 sekunder.

Bilens venderadius er 4,8 meter, hvilket basalt set betyder, at den kan dreje rundt om sig selv. Denne piruet udføres desuden med ynde, fordi rattet er så let, at det kan skubbes med én finger. Det gør den en tand mere smidig end Seat Mii Electric, som indtil nu har haft titlen som Danmarks billigste elbil.

LÆS OGSÅ | 2021 oversigt: Se alle elbiler i Danmark samt rækkevidde og pris

Dacia lover en WLTP-rækkevidde på 305 ved bykørsel og selvom Spring Electric kun får et par timer til at vise mig sit værd, vil jeg sige, det ser lovende ud. Ved hastigheder mellem 50 og 60 km/t er rækkevidden stabil. Én kørt kilometer giver én kilometer mindre rækkevidde – det er lineært og til at regne med.

Dacia Spring Electric

Motor: El, 33 kW

Batteristørrelse: 27,4 kWh

Ydelse: 44 hk / 125 Nm

0-100 km/t: 19,1 sek.

Tophastighed: 125 km/t

Rækkevidde: 240 km (WLTP)

Startpris: 128.990 kr.

Når reglerne brydes

Så nu ved vi det. Når man bruger Spring Electric, som Dacia siger man skal, gør den det, de lover. Men hvad med når reglerne brydes? Hvad sker der, når storbyrotten inviteres på middag eller sommerhustur udenfor storbyens lune? Så begynder det at se anderledes ud.

Grunden til, at jeg pointerede bilens acceleration fra 0 til 50 km/t frem for accelerationen fra 0 til 100 km/t, er naturligvis fordi, den hastighed nærmest kun kan opnås med medvind og solen i zenit. Turen fra 0 til 100 km/t tager nemlig 19,1 sekunder.

LÆS OGSÅ | Første test: Polestar 2 er lige så fed en elbil, som vi håbede på

En acceleration på den anden side af 50 km/t går generelt meget langsomt. Det får enhver motorvejstilkørsel til at se faretruende kort ud. Hvis man alligevel får forvildet sig på motorvejen, forvandles det smørbløde og byvenlige styretøj fra et plus til et minus. Her danser den lette bil rundt, hvilket kræver mange småkorrigeringer i rattet.

Rækkevidden lider også et gevaldigt knæk på motorvejen. På den regn- og stormfulde dag, hvor jeg har æren af at teste bilen, skæres der over 80 kilometer rækkevidde efter 40 kørte kilometer med 100 km/t. Selv med fuldt batteri begynder man at hurtigt at kigge efter en ny ladestander.

Det kan godt blive for billigt

Dacia Spring Electric bliver Danmarks billigste elbil med en margen på 30.000 kr. til den næstbilligste Seat Mii Electric. Du må dog ikke falde i og vælge den billigste variant af Danmarks billigste elbil.

Vælger du ’Comfort Plus’, der starter ved 139.990 kr. i stedet for den billigste ’Comfort’, der starter ved 128.990 kr., får du nemlig nogle helt håndgribelige moderne glæder. Du får en 7-tommer infotainmentskærm, bakkamera og metallak.

LÆS OGSÅ | TEST: Peugeot e-208 gør overgangen til elbil let

Hvis du vil gøre livet lettere for dig selv med Danmarks billigste elbil, skal du udover Comfort Plus-udstyrspakken også smide 5.000 kroner oveni hatten til et DC ladestik. Med DC-stik kan du nemlig oplade med 30 kW, hvilket kan fylde det bette batteri fra 0 til 80 % på under en time.

Den billigste Comfort-udstyrsvariant har ingen infotainmentskærm og kan ikke hurtiglade – og det bliver du træt af. Derfor bør du vælge Comfort Plus-udstyrsvarianten samt tilkøbe DC-opladning. Selvom det er 16.000 kr. mere, forbliver Spring Electric billigere end Mii Electric.

Af netop disse årsager regner Renault Danmark, der forhandler Dacia, at det primært er Comfort Plus-udstyrsvarianten, der vil blive solgt herhjemme.

Et sammenskudsgilde

Hvad har Renault Danmark at gøre med Dacia? Jo, ser du… Dacia er et bilmærke grundlagt i Rumænien, der siden er blevet solgt til franske Renault, som bruger det mærket til at føre budget-modeller. Normalt har Renault en produktionsalliance med Nissan og Mitsubishi.

Platformen som Dacia Spring Electric er bygget på, er dog udviklet i samarbejde med Kina. Det kinesiske bilmærke Dongfeng har produceret flere modeller på platformen, hvilket også betyder, at Dacia Spring Electric er kinesisk produceret.

Sammenskudsgildet stopper dog ikke her. For selvom Spring Electric har ophav i Rumænien, er udviklet i Frankrig og produceret i Kina, kommer Rusland muligvis også ind i billedet. Lada ejes nemlig delvist af Renault, og her er det ikke utænkeligt, at der kommer en Lada-model på platformen også.

Spring mestrer sin niche

Dacia Spring Electric giver kun mening, hvis du er bosat i storbyen eller har et meget begrænset kørselsbehov. Heldigvis for Dacia findes der masser af mennesker i Europa, der enten bor i en storby, har et begrænset kørselsbehov eller begge dele. Det er denne specifikke niche, som Spring Electric skal appellere til — og det gør den godt.

Danmarks billigste elbil er et såre simpelt køretøj, der gør, hvad den er sat i verden for. Den kører emissionsfrit i storbyen, hvor den med sin klejne drøjde, lette styretøj og imponerende venderadius kan møve sig ned ad smalle sidegader samt ind i snævre parkeringspladser.

Renault forventer at levere de første Dacia Spring Electric til prisbevidste danske kunder til september. Vi ser frem til at se den på de danske landeveje samt til at teste den lidt dybere, og udsætte den for storbyens trafikræs i mere end én dag.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS