Kategorier
Nyheder

Fri hastighed i fare? Tysk afstemning sætter fokus på klima

De lange strækninger uden hastighedsbegrænsning på de tyske motorveje giver en sjælden følelse af frihed. Men med klimaet som et af de tungtvejende hensyn diskuterer de tyske politikere nu, om det bør ændres. Her kan du se, hvordan stemmerne fordeler sig i en dugfrisk afstemning.

Af: Esben Skrumsager / d. 18. oktober 2019

I en verden, hvor vi som bilister er pakket ind i et væld af regler for blandt andet sikkerhedens og miljøets skyld, kan det synes mærkværdigt, at det på adskillige strækninger i det tyske motorvejsnet stadig er muligt at lade bilen strække ben uden overhovedet at skele til speedometeret.

For os der har oplevet det, kan det være en oplevelse af frihed, som er svær at finde magen til. Der er dog ingen tvivl om, at det både koster på sikkeheden og skader miljøet, når man lader speederen synke til bunds i bilen, og derfor kan Autobahn-strækningerne med fri hastighed for nogle synes som et levn fra fortiden.

LÆS OGSÅ: 3 elbiler der er værd at vente på – og én der flopper

Det er i hvert faldt opfattelsen hos partiet Die Grünen, hvor man i den forgangne uge havde bedt kollegerne hos alle partierne i det tyske parlament tage stilling til et forslag om at afskaffe den fri hastighed på Autobahn.

Afstemning: Tyske politikere trumfer “klimatosser”

Det grønne parti havde foreslået at nedsætte hastigheden til højst 130 km/t på samtlige motorveje i Tyskland. Det primære argument var naturligvis, at det ville kunne sænke brændstofforbruget og dermed udledningen af skadelige partikler fra de mange millioner bilister. Men også en sænkning af støjgener kombineret med højere sikkerhed var en del af argumenterne hos Die Grünen.

– Hvis man vil gøre motorveje mere sikre og trafikken mere flydende, skal der indføres en hastighedsgrænse, sagde leder fra det grønne parti, Anton Hofreiter, inden afstemningen.

Men i det tyske parlament blev forslaget ikke taget vel imod. Mildest talt. Det blev nemlig til en syngende lussing til Die Grünen og de såkaldte “klimatosser”, da 498 af de i alt 631 stemmer vendte tomlen ned til forslaget.

Så selvom du mange steder oplever nedsat hastighed på Autobahn, ser det altså ud til, at du også fremover kan give den gas på Autobahn.

Herunder kan du se en tabel fra 2015, hvor det tyske medie Bild har illustreret, hvordan hastighedsbegrænsningerne på det tyske motorvejsnet fordeler sig.

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.