Er der to års reklamationret på en garantireparation?

Er der to års reklamationret på en garantireparation?
21/04/2019 Ebbe Sommerlund

 

Hej Bilbasen

Jeg har haft lidt problemer med koblingen på min Honda Civic. Da bilen havde kørt 55.000 km, begyndte den at ruske ved igangsætning. Da bilen havde kørt 75.000 km, fik jeg skiftet kobling og trykfod. Det var inden for de tre års garanti.
Ved 95.000 km var problemet opstået igen, men på det tidspunkt var bilen ude over garantien, og forhandleren ville ikke betale, selvom fejlen ikke er ukendt på min model. Burde forhandleren dække reparation af fejlen?

Venlig hilsen
Rune

 

 

Hej Rune

En ruskende kobling er et irriterende problem. Jeg fik selv skiftet kobling på en Renault Laguna ved kun 40.000 km på grund af en defekt trykfod.

Kobling er lidt en tricky størrelse, fordi det er en sliddel og fordi forkert brug kan ødelægge den. Derfor kan man godt stå med en dårlig sag, når det gælder dele som kobling og bremser.

Du fik heldigvis skiftet den første på garanti, og moralsk set, synes jeg også, du burde have skiftet den anden gang, når værkstedet erkender, at fejlen ikke er ukendt. Men jeg må have juridisk ekspert-hjælp for at svare mere præcist:

 

LÆS OGSÅ: Sådan spotter du en civil politibil

Casper Schad fra FDM svarer:

“Forudsat der er tale om en bil, der er købt af en privat forbruger, så vil der, på dele udskiftet i henhold til fabriksgarantien, gælde fabriksgaranti indtil denne udløber.

Og herefter vil delen være omfattet af købelovens reklamationsret indtil der er gået 2 år fra delen blev udskiftet.

Er der tale om reparation der ikke har omfattet udskiftning af dele, så er denne reparation ikke omfattet af købeloven, da købeloven kun omfatter genstande og ikke tjenesteydelser. Men viser det sig senere, at reparationen ikke lykkedes at afhjælpe den fejl, reparationen havde til hensigt at afhjælpe, vil køber kunne vende tilbage og kræve gratis reparation igen af samme fejl indenfor en periode af 3 år efter han klagede over fejlen.

Krav på gratis reparation forudsætter dog at køber kan bevise, at der reelt er tale om samme fejl.”

Ud fra det Casper Schad svarer mener jeg, at forhandleren burde have skiftet din trykfod og kobling igen, da det er samme dele og problemet er præcis det samme. Måske endda svinghjulet, hvis det er synderen.

 

Venlig hilsen
Ebbe Sommerlund

 

Spørg redaktionen

Vores dygtige journalister vil nødig kaldes eksperter, for på mange måder er de jo bare en håndfuld bilglade tosser som så mange andre. Men utallige års erfaringer med test af biler har trods alt kastet lidt viden af sig, og den deler de meget gerne ud af.

Har du et spørgsmål til redaktionen, kan du sende det ind, ved at trykke herunder. Så vil de efter bedste evne forsøge at give et svar, du kan bruge til noget.

Stil dit spørgsmål til redaktionen