Sommerguide aircondition
juli 3, 2019

Sommerguide: 10 tips til klimaanlægget inden kør-selv-ferien

Der er så meget, du skal have styr på, før du drager på kør-selv-ferie. Ruten skal lægges, bilen skal pakkes og børnene skal underholdes. Men du kan lynhurtigt blive upopulær, hvis bilen er 30 grader varm hele vejen til Frankrig. Vi giver dig lidt nyttig viden samt tips og tricks til dit klimaanlæg.

Af: Simon Hallenslev / d. 28. juni 2019

Forestil dig scenariet: Du holder i kø på en motorvej i Sydfrankrig. Udenfor siger temperaturen 38,5 og dit klimaanlæg puster som en mus med astma. Hvor populær er du hos familien på en skala fra 1 til 10?

Et klima- eller airconditionanlæg i udu kan forvandle en velplanlagt kør-selv-ferie til et mareridt for dig selv såvel som børnene på bagsædet. Det er derfor vigtigt, du sørger for, at alt er som det skal være, før du starter bilen og sætter kursen mod Gardasøen.

I denne artikel giver vi dig derfor ti tips til klimaanlægget i bilen. Men inden vi når så langt, hvad er så egentlig forskellen på et klimaanlæg og et airconditionanlæg? Og hvordan virker de?

Hvad er forskellen på et klimaanlæg og aircondition?

Teknologien bag et airconditionanlæg er ældre end et klimaanlæg, og er typisk afbilledet med et snefnug-symbol. Trykker du på knappen med snefnugget på og skruer temperaturvælgeren i bund, køles luften ned og spyttes ud i kabinen. Ret simpelt.

Den simple teknologi betyder, at du selv skal rette på temperaturen, alt efter hvor meget sol der er på bilen, og hvor hurtigt bilen kører. Airconditionsystemet tager enten luft udefra eller recirkuleret luft fra kabinen, og blæser det ud i kabinen i én kontinuerlig temperatur.

LÆS OGSÅ | Stor risiko for kø: Sommerferie og vejarbejde sætter prop i trafikken

Et klimaanlæg er i bund og grund et smart airconditionanlæg. Her indstiller du en specifik temperatur – lad os sige 21 grader – og så klarer computerne resten. Det kan således være alt fra 40 plusgrader til 20 minusgrader udendørs, mens temperaturen i bilen forbliver 21 grader.

Sensorer måler temperaturen i kabinen, hvortil computerne tilpasser temperaturen på luften der blæses ud i kabinen. I moderne biler fås klimaanlæg i dag som ’multi-zone’, som gør det muligt for fører og passager at vælge hver deres temperatur.

Hvordan virker klimaanlæg i bilen?

Praktisk talt fungerer et aircondition- og klimaanlæg meget som et køleskab. Et kølemiddel – eksempelvis freon der også bruges i køleskabe – ledes gennem en fordamper under lavt tryk. Når kølemidlet fordamper og bliver til en gas, absorberes varmen, så fordamperens ydre bliver kold.

På vejen til kabinen passerer luften den kolde fordamper, som altså gør luften kold, inden den når dit ansigt på en varm sommerdag. Alt imens du velsignes med kold luft, ryger det fordampede kølemiddel videre ind i en kompressor, der hæver trykket, og gør midlet til en varm væske igen. Væsken ledes dernæst til en kondensator, der leder varmen ud uden for bilen. Gennem en ventil ryger kølemidlet tilbage i fordamperen, og sådan fortsætter det, til temperaturen er, som du vil have den.

10 hurtige tips til klimaanlægget i bilen

1. Anlægget virker bedst, når du kører
Mange har til vane, at starte bilen og sætte aircondition på fuld drøn, mens man selv står udenfor og venter. Men det er spild af både tid og benzin. Anlægget drives af motoren, så hvis du kører i mens, virker det bedst. 

2. Blæs varmen ud
Når du sætter dig ind i den solvarme bil og kører afsted, skal du åbne vinduerne og lade anlægget køre for fuld udblæsning i et halvt til et helt minut. På den måde bliver den varme luft blæst ud af systemet. 

3. Du kan blive syg af dit klimaanlæg
Lugter det dårligt, når du tænder dit klimaanlæg? Det skal du have tjekket! Kondens i anlægget kan blive til skimmelsvamp, og det kan du blive syg af.

4. Laveste temperatur er mest effektivt
De fleste aircondition- og klimaanlæg køler altid luften ned til 3 grader og genopvarmer den derefter for at opnå din ønskede temperatur. Systemet skal arbejde mere, hvis du sætter en middeltemperatur. Skru derfor helt ned og styr i stedet temperaturen gennem blæserstyrke.

5. Sluk Stop/Start
Nyere biler har Stop/Start-systemer, der besparer brændstof og mindske udledning når bilen holder stille. Men som nævnt tidligere, så drives dit klimaanlæg af motoren. Når motoren slukker, køles luften dårligere. Sluk systemet under kø-kørsel på en varm dag.

6. Klimaanlæg > nedrullede vinduer
Der findes et sejlivet rygte om, at klimaanlæg der dårligere for benzinøkonomien end nedrullede vinduer. Det er forkert! Med åbne vinduer ødelægges bilens aerodynamik, hvilket er dårligere for benzinøkonomien end et klimaanlæg på fuld drøn.

7. Skift dit kabineluftfilter
Kabineluftfilteret – også kaldet pollenfilteret – tager skidt, snavs og pollen fra luften, inden den bliver ført ind i kabinen. Er filteret fyldt med skidt, vil luftgennemstrømningen være dårligere og klimaanlægget vil køle bilen væsentligt langsommere.

8. Brug anlægget hver eneste dag
For at holde alle mekanismer i systemet i gang, anbefales det, at anlægget bruges hver gang man kører i bilen. Et klimaanlæg der ikke bliver brugt, kan også udvikle dårlig lugt.

9. Peg kabineblæserne opad
Det kan være fristende at pege blæseren direkte i ansigtet, når bilen er rygende varm. Men det forhindrer luftcirkulationen i kabinen. Peg blæserne op i loftet, så den kolde luft kan distribueres.

10. Få tjekket dit klimaanlæg jævnligt
Det sidste punkt er nok det mest åbenlyse. Men det er ikke desto mindre vigtigt. En servicering af dit klimaanlæg sikrer, at trykket i systemet er som det skal være samt at komponenter som kondensator, kompressor og fordamper fungerer som de skal.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS