Flere spår en stor fremtid for brintbiler på det danske bilmarked, men hvad er en brintbil, og hvordan fungerer teknologien? Det kan du få svarene på i denne artikel, hvor vi ser nærmere på den oversete biltype.
Af: Bilbasen Blog / d. 31. maj 2021
Når danske bilister overvejer at udskifte deres benzin eller dieselmodel med en ny type bil, er det som regel elbiler og hybridbiler, der løber med opmærksomheden. De færreste overvejer det “tredje alternativ”: Brintbilen.
Læs også: Hvor meget CO2 udleder en elbil?
Brintbiler er da heller ikke særligt udbredte i Danmark. Ifølge brintbiler.dk er 117 brintbiler indregistrerede i Danmark og kun seks brinttankstationer findes på landkortet. Det ændrer dog ikke på, at du kan købe en brintmodel som din næste bil. Hyundai og Toyota sælger brintbiler i Danmark. Du kan sågar finde din næste bil i det lille udvalg af brugte brintbiler til salg.
Men hvad er en brintbil? Hvordan fungerer brintbiler, og hvad er fordele og ulemper ved livet som brintbilsejer? Læs med her.
Hvad er en brintbil?
En brintbil er en bil, som bruger brint som brændstof. Brintbiler drives frem af en elektrisk motor, der får strøm fra en brændselscelle og ikke et batteri, som vi kender fra elbiler. Bilen skal derfor heller ikke lades op, men tankes på en brinttankstation.
Hvordan fungerer brintbiler?
Når du tanker brint, løber brinten ned i en brændselscelle, hvor den går i en kemisk reaktion med ilten. Det bliver til el, som kan drive bilen frem via en elmotor. Udover el opstår vand i den kemiske reaktion mellem brint og ilt, men det er til gengæld eneste spildprodukt.
Brintbiler forårsager ikke CO2-udslip eller udslip af andre forurenende stoffer. Det gør bilen til en klar klimamæssig opgradering i forhold til benzin og dieselbiler og hybridbiler. Mange taler da også om brintbilen som en vigtig komponent i fremtidens grønne bilpark.

Hvad er fordelene ved en brintbil?
Rækkevidde:
CO2-neutral:
Køreoplevelse:
Hvad er ulemperne ved en brintbil?
Prisen:
Infrastruktur:
Bybil eller langdistance?
Hvis du udelukkende kører bykørsel, kan det i udgangspunktet bedre betale sig at købe en elbil end en brintbil.
Kører du længere distancer, og kunne du tænke dig en CO2-neutral bil, er brintbilen til gengæld den klart bedste mulighed for dig.