juni 15, 2023

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg forhandler pris på en brugt bil?

Danskerne elsker at prutte om prisen, men hvad er egentlig de bedste forhandlingstips, når du køber brugt bil? 

Af: Bilbasen Blog

I denne artikel kan du læse om:

  • Hvordan du forhandler om prisen på en brugt bil
  • Hvordan du skal forberede dig til forhandlingen 
  • Hvilken forhandlingsposition køber har på markedet i 2023

Danskerne kan generelt godt lide at prutte om prisen! Faktisk viser en undersøgelse fra DBA’s genbrugsindeks, at 61 procent af danskerne forhandler om prisen, når de køber brugt. 

Når du køber en brugt bil, skal det selvfølgelig ikke være nogen undtagelse. Hvis der er mulighed for at forhandle om prisen, kan du lige så godt gribe chancen. I denne artikel får du nogle af de bedste tips til, hvordan du som køber kan forhandle om prisen på en brugt bil.

Kan du forhandle om prisen?

For at blive klogere på brugtbilforhandlingens ædle kunst, har vi allieret os med markedsanalytiker Jan Lang fra Bilbasen. Han er indiskutabelt blandt de fremmeste hoveder inden for det danske brugtbilmarked. 

Ifølge eksperten har de seneste år været lidt af en ørkenvandring for de købere på brugtbilsmarkedet, der elsker at forhandle om prisen. Dog kan lysere tider være på vej. 

– Hvis vi lige runder 2021 og 2022, så har vi haft nogle år med markedsforhold, hvor udbuddet generelt har været meget mindre end efterspørgslen. Derfor har det været rigtigt svært at forhandle sig frem til en rabat på brugte biler. Men i et mere normalt marked, som det vi stille og roligt er på vej ind i nu, kan man som regel godt forhandle om prisen på en brugt bil, siger Jan Lang. 

På grund af det generelt sløve salg af nye biler i 2022, var der færre byttebiler til rådighed på markedet. Det faldende udbud kombineret med en høj efterspørgsel resulterede i stigende priser på de brugte biler. Ifølge Bilbasen steg priserne med 16 procent i løbet af 2022, hvilket ledte til en opbremsning i salget af brugte biler. Paradoksalt nok endte sælgers år faktisk med at være købers, for mod slutningen af 2022 faldt priserne. 

LÆS OGSÅ | Brugte luksusbiler: De bedste brands og modeller at købe

Derfor er Jan Langs første anbefaling da også, at man som køber på brugtbilmarkedet orienterer sig om de generelle markedsforhold. Er det køber eller sælgers marked? Både for at kunne udnytte sin gode forhandlingsposition, hvis det er købers marked, men også for at tilpasse sine forventninger, hvis sælger realistisk set ikke har brug for at give rabat. 

Mød velforberedt op 

Og ellers, siger Jan Lang, er det vigtigste, at du går velforberedt til forhandlingen.

– Hvis du vil prutte om prisen, skal det være datadrevet. Du skal kunne henvise til andre, lignende biler på brugtbilsmarkedet, generelle markedsforhold, mærke, kilometer, farve, ekstraudstyr, den slags. Hvis du vil forhandle om prisen på en god måde, skal det være baseret på fakta, siger Jan Lang.

LÆS OGSÅ | Omregistrering af bil: Sådan sørger du for korrekt ejerskifte af bilen

Herudover skal du være opmærksom på eventuelle forskelle mellem, hvordan bilen er beskrevet i salgsopslaget, og hvordan den tager sig ud i den virkelige verden.

– I en situation, hvor du kan pege på noget ved bilen, som måske ikke helt lever op til salgsbeskrivelsen, har du et rigtigt godt udgangspunkt for at diskutere prisen. Derfor skal du både være grundig med at undersøge, hvorfor bilen er prissat, som den er, og om det stemmer overens med virkeligheden, forklarer Jan Lang.

Slå til hvis prisen er rigtig

Selvom det kan være en stor optur at forhandle sig frem til en rabat, er det også vigtigt at holde fokus på bolden, som man siger i sportens verden. Og i denne sammenhæng holde fokus på bilen. 

For hvis bilen er den rigtige, og prisen er inden for skiven af det rimelige, kan det godt være risikabelt at gå benhårdt efter en rabat. De mest populære biler på brugtmarkedet, eksempelvis de små bybiler og MPV’ere, kan gå som varmt brød, og så kan du pludselig sidde tilbage uden bil, hvis du ikke nåede at slå til. Du skal selvfølgelig altid være grundig og forholde dig kritisk til prisen. Men nogle gange er det tid til at handle.

Her er nogle andre gode forhandlingsfifs til brugtbilmarkedet: 

1. Kend dit marked 

Det er vigtigt at undersøge, hvad en rimelig pris er for den bil, du er interesseret i. Du kan bruge online bilportaler som Bilbasen til at finde ud af, hvad priserne er på lignende modeller. 

LÆS OGSÅ | Hvad er værditabet på biler?

Det er også en god idé at se på modellens historie og undersøge årgange, motor, udstyrsversioner, kilometerstand og eventuelle skader. Hvis du har mulighed for det, kan du også opsøge nogle, der har kendskab til denne model og høre om deres erfaringer med bilen. 

2. Vis at du er interesseret 

Når du har fundet en bil, som du er interesseret i, skal du kontakte sælgeren og vise, at du er seriøst interesseret i at købe bilen. Det kan betyde, at du tager dig tid til at besigtige bilen og stille relevante spørgsmål. Det er også en god idé at være klar til at handle og have finansiering klar, hvis det er nødvendigt.

3. Stik en finger i jorden 

Før du beslutter dig for at se bilen, kan du tage kontakt til sælgeren og spørge, om de er villige til at forhandle prisen. Hvis du regner med at forhandle om prisen, kan du ligeså godt være ærlig om det, inden du mødes med sælgeren. 

Det kan selvfølgelig være en god ide at gøre opmærksom på, at du ikke regner med at kunne forhandle halvdelen af prisen, og at du generelt tænker, at den aktuelle pris ligger på et rimeligt niveau. På den måde kan I gå direkte til en konstruktiv forhandling, når I mødes. 

LÆS OGSÅ | Hvad skal du se efter, når du køber en brugt bil?

4. Bevar en god tone 

Det er vigtigt at have en god tone og være sympatisk i sine forhandlinger. Vis interesse for bilen og vær opmærksom på, hvad sælgeren har at sige. Undgå at være bedrevidende og respekter sælgerens synspunkter. Ved at have en god tone og respektere sælgeren vil du som regel øge chancen for en god aftale.

5. Hold fokus på prisen

Det er vigtigt at fokusere på den endelige pris og ikke kun på rabatten. Spørg sælgeren, om de er villige til at give en bedre pris og forklar dine grunde til, hvorfor du synes, at prisen bør justeres. Fokuser på at opnå en rimelig pris for bilen i stedet for at insistere på en bestemt rabat.

LÆS OGSÅ | Hvordan tjekker jeg gæld i bilen?

6. Vær ekstra grundig med byttehandler 

Hvis du overvejer at bytte din gamle bil til en ny, skal du være opmærksom på byttepriserne. Nogle gange kan sælgeren give en god pris på den bil, du ønsker at købe, men så kan bytteprisen på din egen bil være lav. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvad du kan få for din bil andre steder, før du beslutter dig for at bytte den ind.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS