Kategorier
Forbrugerstof

Prut om prisen: 6 gode råd fra en erfaren forhandler

Alle elsker en god handel, og hvis du kan opnå rabat, så bliver dagen ekstra god. Men hvordan får du den skarpeste pris, når du handler bil?

Af: Ebbe Sommerlund / d. 20. april 2019

Vi kommer desværre ikke udenom det – biler koster penge. Sælger vil have så mange penge som muligt, og du vil give så lidt som muligt. Men hvordan handler man så billigt som muligt.

For at finde svaret har jeg spurgt en professionel bilkøber om hans bedste råd til at handle bil, ny eller brugt, til den rette pris. Kåre Kvistgaard ejer Autohelper.dk og lever i dag af at købe biler for andre. Han er selv gammel bilsælger, så han kender begge sider af forhandlingen.

LÆS OGSÅ:Pristjek i nabolande: Så meget dyrere er bilerne i Danmark

Herunder finder du Kåres bedste råd til at handle til den rigtige pris:

Kend modellen og priserne i markedet

Inden du går i gang med at forhandle pris, så sæt dig grundigt ind hvad prisniveauet i markedet er. Tjek andre biler på Bilbasen. Vær opmærksom på årgange, modelskift/facelift, motor- og udstyrsvarianter og så videre. Det kan være en god idé, at spørge nogle, der kender modellen indgående – for eksempel i Facebook-grupper eller mærkefora.

Vis, at du er seriøst interesseret og klar til at handle:

Sælger skal først og fremmest vide, at du er oprigtig interesseret i bilen før han gider forhandle pris med dig. Glem derfor korte tekstbeskeder om mindstepris, sidste pris osv.

Stil i stedet relevante spørgsmål om bilens stand og historik. Hvis du har fundet frem til typiske fejl på modellen, så spørg sælger om bilen er tjekket for disse. Det viser du har sat dig ind i tingene, og han ikke kan løbe om hjørner med dig.

Stik en føler ud i telefonen:

Forsøg aldrig at lave den endelige prisforhandling i telefonen eller på mail, men stik gerne en føler ud og få en fornemmelse af, om sælger er til at handle med.

Sig for eksempel at du har tænkt dig at forhandle om prisen, men at du naturligvis ikke forventer at kunne handle 20.000 af prisen.

Så er sælger sporet ind på, at du vil handle om prisen, når du kommer, men ved samtidig, at du ikke kommer med helt urealistiske forventninger. Så kommer paraderne ned og en konstruktiv prisforhandling kan gå i gang.

Vær sympatisk og ikke bedrevidende

Forhandling er psykologi. Når du kommer ud til en bilforhandler, så sørg for at skabe en god stemning ved at udtrykke dig positivt om sælger og hans forretning. Det kan de fleste mennesker godt lide.

Bilforhandleren er som regel fagekspert, så prøv ikke at belære ham om at hans pris er for høj. Men henvis gerne til andre sammenlignelige biler, som du kan købe billigere (sæt dig grundigt ind i hvad der er sammenligneligt – tag evt. udskrifter fra Bilbasen med).

Så ved sælger også, at du også har andre biler i kikkerten. Det gælder også over for private sælgere.

.

Tag dig god tid

Når du har vist oprigtig interesse for bilen og har forhandlet med sælger uden at blive helt enige, så sig gerne at du vil hjem og tænke over det. Sælger ved godt, at det er nemmest at handle med det samme.

Måske giver han dig det sidste der skal til for at I kan handle. Hvis ikke kan du ’sylte’ ham et par dage og se om han vender tilbage. Og ellers kan du evt. sende ham et endeligt skriftligt bud (som naturligvis skal ligge tæt på det bedste tilbud, han er kommet med).

Fokuser på prisen – ikke rabatten.

Nogle biler bliver sat til salg til den rigtige pris og kan godt være årets køb selvom du ikke får en krone i rabat. Den slags biler bliver som regel solgt den første dag, og prøver du at forhandle om prisen, kommer du bag i køen og bilen er væk. Så vær klar til at slå til med det samme, hvis prisen er rigtig.

Pas på byttepriser!

Hvis forhandleren skal tage din gamle bil i bytte, så sørg altid for både at få prisen på den nye bil i ren handel og som byttepris. Ofte dækker en god byttepris nemlig over, at sælger har særligt stor avance på den bil han sælger dig. Det udnytter han til at købe din gamle bil billigt ind. Hvis du i stedet kan købe den nye bil billigt af ham og selv sælge din egen bil til en god pris, har du vundet dobbelt.

LÆS OGSÅ:  Kør klassisk og spar penge på dine sommer-eventyr

Til sidst er der bare at sige held og lykke med at finde den rigtige bil. Og husk, at det er vigtigere at få den bil du vil have end at spare nogle tusinde kroner.

 

 

Af Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.