juni 12, 2023

Hvilke brugte biler er de mest økonomiske?

Brugte biler er lige så forskellige som nye, så hvad skal du kigge efter, hvilke parametre er de vigtigste, for at finde den mest økonomiske brugte bil? Få svaret her.

Af: Bilbasen Blog

Leder du efter den mest økonomiske brugte bil, skal du vide:

  • At brændstoføkonomien er et godt sted at starte. Helt grundlæggende er der mange penge at spare ved at købe en bil, som kører længere på literen, og det gælder også brugte biler.
  • At du bør kigge på, hvad det koster at vedligeholde og reparere bilen. Brugte biler kræver mere vedligehold, så at vælge én med billige reservedele kan betyde meget økonomisk.
  • At elbiler holder batterilevetiden bedre end forventet, så du bør ikke afskrive en brugt elbil på forhånd.

En brugt bil er billigere end at købe end en ny bil af samme type, men køber du den forkerte brugte bil, kan dårlig brændstoføkonomi og høje udgifter til vedligeholdelse æde besparelsen op som årene skrider frem.

Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige brugte bil, nemlig én der er god økonomi i at købe.

Når man kigger på de typiske parametre for, hvad der gør en brugt bil økonomisk forsvarlig, er det især brændstoføkonomien og udgifterne til vedligeholdelse, du bør holde øje med.

Derfor kigger vi nærmere på disse i de følgende afsnit.

Økonomisk billig bil handler om brændstofforbruget

Det er selvfølgelig altid relevant at se på, hvad man får for pengene, når man køber en bil. Bilmærke og model samt antal kørte kilometer, ulykkes- og servicehistorik kan alt sammen være med til at afgøre, om man vælger den ene eller anden bil.

LÆS OGSÅ | Hvad skal du se efter, når du køber en brugt bil

Du bør imidlertid også holde nøje øje med brændstoføkonomien, for har du to biler, hvor den ene kører længere på literen, kan den samlet set hurtigt vise sig at være det bedre valg. Pointen med at vælge den bil der kører langt på literen er, at den for hvert år du har den, sparer dig penge ift. den anden bil. Og jo mere du kører i den, jo større bliver forskellen mellem de to biler.

Jo længere en bil kører på literen jo bedre, og der er heldigvis sket en god udvikling for både benzin- og dieselbiler, som betyder, at de bruger mindre brændsel nu en for blot få år siden. Ligesom man kender det fra hårde hvidevarer og sågar boliger, er biler ligeledes inddelt i energiklasser. 

Hvis du finder en benzinbil med energiklasse A+++, betyder det, at den kører mindst 28,4 km/l. Mindre kan dog også gøre det og mange biler ligger faktisk i energiklasse A++, som kører mellem 20,8 og 28,3 km/l.

Nu tror du måske, at brændstoføkonomien bliver dårligere i takt med, at bilen bliver ældre, og det er da heller ikke helt forkert. Det er dog således, at der ikke sker en nævneværdig forringelse før bilen er decideret gammel. Eftersom middellevetiden for biler i Danmark er på kun 8,8 år, behøver du formentlig ikke forholde dig til en lavere brændstoføkonomi grundet alder.

Som et ekstra plus betyder god benzinøkonomi, at du også betaler mindre i grøn ejerafgift, og det er jo også værd at tage med, når du leder efter en økonomisk brugt bil.

Colorful Cars Stock. Cars For Sale. Dealer Lot Cars Row.

Den mest økonomiske bil er billig at reparere

Vedligeholdelse er vigtigt at holde øje med, når du køber brugt. Det er vigtigt i forhold til at finde en bil, som er værd at købe og ikke mindst for at bestemme prisen på bilen, men det er også vigtigt af hensyn til de omkostninger, der uvægerligt kommer, efter du overtager bilen.

Alle biler kræver jævnlige serviceeftersyn, og der kommer helt naturligt slitage på bevægelige dele, dæk og bremser. Udgifterne til vedligeholdelse og forventelige reparationer stiger desuden med bilens alder afhængig af brugen.

Hvor ofte og hvor meget der skal skiftes dele ud har betydning for bilens samlede økonomi, men det har reservedelenes priser også. Det er forskelligt fra producent til producent, hvad de enkelte reservedele koster, og nogle er derfor generelt billigere end andre.

De mest økonomisk biler i 2023

Det britiske forsikringsselskab Warranty Direct har i mere end 10 år samlet data på kundernes biler, skader og reparationer. Disse data bliver løbende omdannet til et såkaldt pålidelighedsindeks, reliability index.

I bedømmelse af bilmodellerne i indekset indgår udgifter til bilen, hvor ofte bilen går i stykker og i hvor høj grad bilen skaber problemer for ejeren.

I indekset er de japanske og koreanske bilmærker overrepræsenteret i toppen – de har altså typisk bedre bedømmelse end de europæiske og amerikanske mærker.

I 2023 ligger følgende biler i top-10 over mest økonomiske med hensyn til reparationer, ifølge reliability index:

  1. Toyota iQ
  2. Mitsubishi Lancer
  3. Vauxhall/Opel Agila
  4. Hyundai Getz
  5. Honda Jazz
  6. Hyundai i10
  7. Nissan Almera Tino
  8. Hyundai i20
  9. Citroen C1
  10. Suzuki Alto

Mest økonomiske brugte elbil

Elbiler er ikke længere et særsyn på vejene og derfor heller ikke på brugtvognsmarkedet. Overvejer du at købe en brugt elbil, er der særligt én ting, du skal være opmærksom på, og det er batteriets levetid.

Batteriet og dets evne til at holde spændingen har stor indflydelse på, hvad du får ud af at købe elbil brugt, men det er ikke det eneste. Elmotorens effektivitet har nemlig også indvirkning på, hvad det koster at køre elbil, og ligesom med benzinbilens km/l er der også forskel på, hvor meget strøm elbilen bruger på at køre 100 km.

Det har ADAC testet på og fundet frem til, at Hyundai Ioniq EV kun bruger 16,3 kWh for at køre 100 km. Dette skal ses i forhold til at eksempelvis Mercedes EQC bruger 27,6 kWh på at køre samme afstand.

Du kan få det fulde overblik over elbilernes forbrug her.

Hvis du er nervøs for at købe en brugt elbil, fordi du forventer batteriet hurtigt mister sin effekt, så kan det her måske give dig ro i sindet. Det tyske bilmagasin AutoBild har snakket med tre forskellige eksperter om netop elbilers batterilevetid og svaret fra alle tre er, at batterierne holder meget bedre end forventet.

De ældste elbiler, der har rullet på vejene er nu mellem 10 og 12 år, og vurderingen er, at de samlet set kan holde mellem 15 og 20 år. Samtidig bliver teknologien hele tiden bedre.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS