juni 29, 2023

Hvilken bil holder prisen bedst?

Når du køber en brugt bil, kan det være rart at vide, at den måske også er en god sjat penge værd, når du en dag vil sælge den igen. Læs her om de biler der holder prisen bedst.

Af: Bilbasen Blog

I denne artikel kan du læse om:

  • Hvilke biler holder prisen bedst 
  • Hvilke biler holder deres værdi bedre end andre
  • Hvilke modeller du skal være opmærksom på 

I Danmark er bilkøb en af de største investeringer, som mange mennesker foretager i deres liv. Det gælder også, når du køber en brugt bil. 

Og selvom det er velkendt, at værditabet begynder i det øjeblik, du første gang lægger foden på speederen, kan der være ret stor forskel på, hvor meget værdi biler taber. Mens nogle brugte biler mister deres værdi hurtigt, kan andre modeller holde deres værdi i flere år. 

I denne artikel kan du blive klogere på, hvilke brugte biler har det mindste værditab. 

Lad det være sagt med det samme: Værditab og brugte biler er et af de forhold i tilværelsen, hvor det kan være rigtig fornuftigt at være så almindelig som overhovedet muligt. 

Tænk på efterspørgslen

En af de eksperter med størst indsigt i det danske brugtbilsmarked er Jan Lang fra Bilbasen. Han har ét tip, som er vigtigere end alle de andre, når det drejer sig om at købe en brugt bil med det mindst mulige værditab. 

– Den allervigtigste tommelfingerregel er: Køb en brugt bil, der er så almindelig som overhovedet muligt. Ikke noget med 800 hestekræfter, 24 tommer fælge eller en helt særlig farve. Du skal vælge en brugt bil, som dækker så mange køberes behov og smag som muligt. Og det er altså en helt almindelig bil, der gør det. Derfor er en almindelig model den sikreste vej til det laveste værditab, forklarer Jan Lang.

LÆS OGSÅ | Hvad skal du se efter, når du køber en brugt bil?

Tidligere har det været sådan, at nogle bestemte mærker generelt kunne præstere et lavere værditab end andre. 

Det gjaldt eksempelvis for Kia og Skoda. Den henholdsvis sydkoreanske og tjekkiske bilproducent praktiserede nemlig en ret konservativ fastpris-politik på deres biler. Derfor kunne du som ejer af en brugt bil fra et af de to mærker være sikker på, at de fabriksnye modeller ikke lige pludselig ‘over night’ ville tage et gevaldigt prisdyk, som i sagens natur også ville påvirke prisen på de brugte modeller.

Populære biltyper

Kia og Skoda er fortsat populære brugte bilmærker, men i dag er det i højere grad biltypen end selve bilmærket, som afgør, hvordan en bil holder sin pris.

– Der er nogle bestemte biltyper, hvor vi kan se, at udbuddet er forholdsvist lille i forhold til efterspørgslen. Det drejer sig især om mikrobiler og MPV’erne. Det er to af de biltyper, vi kan se holder værdien rigtig godt. Det kommer de også til fremover, siger Jan Lang. 

LÆS OGSÅ | Brugte luksusbiler: De bedste brands og modeller at købe

Mikrobiler og MPV’er, sidstnævnte er en krydsning mellem en lille bus og en stationcar, er altså nogle af de mest værdifaste brugte biler på markedet. Og det skyldes, ifølge Jan Lang, at efterspørgslen på netop denne type biler er særligt stor, fordi de rammer en bred smag. 

– Hvis vi starter med mikrobilerne. I Danmark er biler så forholdsvist dyre, at de her små og billige biler er en eftertragtet indgang til det at være bilejer. Derfor kan du som regel få en relativt god pris for en brugt mikrobil, siger Jan Lang. 

LÆS OGSÅ | Hvad er værditabet på biler?

Med MPV’erne er det en noget anderledes dynamik, der gør sig gældende.

– Vi kan se, at når børnefamilierne vokser sig større, er MPV’er et populært valg. Det er en biltype, der ikke bliver produceret i særligt stort omfang længere, og derfor er der rift om modellerne på brugtbilsmarkedet, forklarer Jan Lang.

Tidligere undersøgelser fra Bilbasen bekræfter også, at det er de “almindelige” og “familievenlige” biltyper, der holder værdien bedst. Eksempelvis holder en stationcar værdien bedre end en sedan, og en crossover eller SUV holder værdien bedre end hatchback.

Gå efter det brede

Tendensen er med andre ord klar: hvis du vil købe en værdifast, brugt bil, skal du vælge en model, der falder inden for mange menneskers smag og behov. Det er generelt de små biler og de praktiske familiebiler. 

– Sjældne biler kan have nogle fede detaljer og være sjove at køre i. Men hvis du vil have en værdifast brugt bil, skal du gå efter de modeller med en bred appel, fastslår Jan Lang.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS