maj 13, 2021

Hvor meget strøm bruger en elbil?

Hvor meget vil det koste dig at oplade en elbil? Det afhænger langt hen ad vejen af elbilens strømforbrug. I denne artikel kan du få svaret på, hvor mange kWh en elbil bruger per kilometer, og hvor meget strøm en elbil egentlig bruger samlet set.

Af: Bilbasen Blog / d. 13. maj 2021

Elbilers strømforbrug varierer alt efter, hvilken bilmodel der er tale om. Derfor er det svært at give et fuldstændigt eksakt svar på, hvor meget strøm en elbil bruger.

Vi kan dog komme tæt på. Der findes nemlig en række tommelfingerregler, når man taler om elbilers strømforbrug. Det er tal, som mange autoriteter inden for markedet læner sig op ad i forhold til, hvor mange kWh en elbil bruger per kilometer.

LÆS OGSÅ | 2020 oversigt: Se alle elbiler i Danmark samt rækkevidde og pris

Konklusionen er, at elbiler i gennemsnit bruger 17-18 kWh (kilowatt-time) på at køre 100 km. Det svarer til, at køre 5-6 km per kWh.

FDEL (Elbilforeningen Forende Danske Elbilister) og Sperto (Danmarks åbne ladenet som er grundlagt af elbilster og prioriterer at levere ladeløsninger som er miljømæssigt og økonomisk bæredygtige) er blandt de aktører, som regner med, at elbiler kan køre cirka 5-6 km per Kwh.

Det betyder, at en elbil bruger omkring 0,2 kWh i gennemsnit per kørte kilometer.

Regnestykke: Hvor meget strøm bruger en elbil?

Eftersom elbilers batterikapacitet er opgjort i kWh, er det relativt simpelt at regne ud, hvor meget strøm elbiler bruger om året.

Det kan antages, at forskellige størrelse elbiler har cirka følgende batterikapaciteter:

– en lille bybil (45kWh): 45*5 = 225 km

– en familiebil (65 kWh): 60*5 = 325 km

– større biler (90kWh): 90*5 = 450 km

Hvis du har en elbil og kører 20.000 kilometer om året, vil din elbil bruge cirka 4000 kWh på et helt års kørsel.

Hvad koster elbilens strømforbrug om året?

I forhold til elbilers strømforbrug er det selvfølgelig interessant at se på, hvor mange penge du skal betale for at lade din elbil op.

For at finde det præcise svar skal vi kende bilmodellen, og det præcise kørselsbehov. Men der findes nogle generelle tommelfingerregler, hvis man ikke har abonnement hos en udbyder:

– Den gennemsnitlige elpris når du lader derhjemme er omkring 2,2 kr. per kWh (inklusiv strømspild)

– Den gennemsnitlige elpris når du lader ved den offentlige elboks er omkring 5,5 kr. per kWh

Hvis du bruger 4000 kWh (cirka 20.000 km kørsel) og altid lader hjemme, kan du regne med at betale omkring 8.800 kr. om året for strøm til din elbil.

Hvis du bruger 4000 kWh (cirka 20.000 km kørsel) og altid lader ude, kan du regne med at betale omkring 22.000 kr. om året for strøm til din elbil

Det er langt de færreste, som altid enten lader hjemme eller ude. Der kan også være andre faktorer, som gør regnestykket mere kompliceret end ovenstående. Men et sted midt imellem 8.800 – 22.000 kr. om året er et realistisk bud, hvis du ikke har abonnement hos en udbyder.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Elon Musk: Tesla Roadster kommer i 2025

November 2017. Det var dér, Tesla afslørede den anden generation af Roadster. Nu er vi i marts 2024, og den elektriske sportsvogn er stadig ikke på gaden – men hvis vi skal tro Elon Musk, er ventetiden næsten forbi.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS