juni 1, 2023

Hvor skal jeg sælge min gamle bil?

Skal du sælge din bil, overvejer du sikkert lige nu, om du skal stå for salget selv, eller om det måske er bedre at sælge den til en forhandler. Læs med her hvor vi gennemgår, hvad du skal vide om de to muligheder.

Af: Bilbasen Blog

Det korte af det lange om at sælge din bil:

  • Du kan sælge din bil selv via eksempelvis en portal online som Bilbasen.dk. At sælge selv betyder, du står for alt det praktiske, men du har også størst chance for at få en god pris.
  • Du kan også sælge til en forhandler. Det er både hurtigt og nemt, men som regel får du mindre for bilen, fordi forhandleren også skal kunne tjene på at sælge bilen videre.
  • Uanset hvor du sælger din bil, skal du være opmærksom på at få lavet en kontrakt på salget og ikke overdrage hverken nøgler eller registreringsattest før du har modtaget betalingen.

At skulle sælge sin bil kan være en udfordring for de fleste bilejere. Der er forskellige metoder til rådighed, når det kommer til at sælge sin bil. I denne artikel vil vi diskutere to af de mest almindelige metoder, nemlig at sælge din bil selv gennem en online portal eller via en forhandler.

Alt i alt er der forskellige fordele og ulemper ved de to metoder til at sælge sin bil. Det afhænger af din personlige situation og præferencer, hvilken metode der er bedst for dig. 

Hvis du ønsker at spare penge og har tid til at stå for detaljerne selv, får du formentlig en højere pris for den, hvis du selv sælger din bil. Hvis du ikke ønsker eller magter at stå med ansvaret for bilsalget, er et salg til en professionel en nem og hurtig løsning. 

Uanset hvad du vælger, er det vigtigt at undersøge dine muligheder og være opmærksom på potentielle risici ved handlen.

Sælge bil gennem online portal

At sælge din bil gennem en online portal repræsenterer en overkommelig måde at nå ud til et stort publikum af potentielle købere. Der er flere forskellige online portaler at vælge imellem, som gør det nemt at oprette en annonce og markedsføre din bil. De fleste portaler tilbyder også en validering af bilens tilstand og historik, som kan give købere en større tillid til købet.

En anden fordel ved at sælge din bil online er, at du kan fastsætte din egen pris og forhandle direkte med køberen. Her er det vigtigt, at du har gjort dit forarbejde og eksempelvis undersøgt, hvad biler som din, og i nogenlunde samme stand koster online. Det hjælper dig til at navigere i en forhandlingssituation.

Ulemperne ved at sælge din bil online inkluderer dog også risikoen for svindel og bedrag, som kan forekomme uanset platformen. Derudover kan det være svært at bedømme troværdigheden af en køber, som man kommunikerer med online. 

En anden ulempe er, at du selv skal stå for alle detaljer i forbindelse med salget, herunder kontrakter, betaling og overførsel af ejerskab.

Sådan sælger du din bil hurtigt, selv

Det gode er dog, at online-portaler er vant til netop disse formaliteter, og kan i nogen grad hjælpe dig på vej med god rådgivning og guides på nettet. Du kan få hjælp til blandt andet at sætte prisen rigtigt og udfærdige en slutseddel, og portalerne har typisk også nogle tips til, hvordan du får bilen solgt hurtigt.

LÆS OGSÅ | Sådan sælger du din bil hurtigt

Står du selv for bilsalget, er det for eksempel en god idé at tage billeder af bilen fra alle vinkler og samtidig tage billeder af eksempelvis servicebogen – især hvis den er udfyldt med stempler efter hvert besøg hos mekanikeren.

Det er dog de færreste, der køber en bil uden at have set den i virkeligheden, så vær indstillet på at vise din bil frem, og når du mødes med en potentiel køber, så sørg for at være ærlig. Det opbygger tillid og øger chancen for, at køberen slår til.

Sælge bil via forhandler

En anden populær måde at sælge sin bil på er via en forhandler. Fordelen ved at sælge sin bil via en forhandler er, at du kan få hjælp til at evaluere bilens tilstand og pris samt markedsføre bilen på professionel vis. 

Forhandlere kan også tilbyde en hurtig afhentning og betaling, hvilket kan være praktisk for bilejere, som ønsker at få solgt deres bil hurtigt.

Ulemperne ved at sælge sin bil via en forhandler er, at det ofte kan være dyrere end at sælge bilen selv, da forhandlerne også skal tjene penge på handlen.

Husk altid en slutseddel

Uanset om du sælger bilen til en privat køber eller en forhandler, er det vigtigt, I udfylder en slutseddel, også kaldet købskontrakt. Den dokumenterer de aftalte vilkår, prisen og ikke mindst datoen for overtagelse. 

Det sidste er ret vigtigt, for er bilen involveret i en ulykke efter du har solgt den, men før den er blevet omregistreret, er det alligevel den nye ejer, som har ansvaret. Du kan imidlertid kun dokumentere, vedkommende var ejeren på dét tidspunkt, hvis du har en underskrevet købskontrakt.

Glemmer den nye ejer at omregistrere bilen, kan det desuden give problemer med forsikringen og betalingen af grøn ejerafgift. Skulle dét ske, har du slutsedlen at henvise til og så slipper du for at betale. Du kan også som sælger bede Skat tvangsafmelde bilen, hvis køber ikke omregistrerer bilen.

Hvis du er i tvivl om, hvordan en købskontrakt bør se ud, og hvad den skal indeholde, så har Bilbasen skabt en skabelon, som du kan downloade gratis her:

Download Bilbasens købskontrakt her.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS