Internettet raser over det nye Jaguar
En god gammeldags shitstorm har ramt det britiske bilmærke Jaguar, der i en moderne og nærmest woke genfødsel af brandet har fået det forenede internet på nakken.
AF: Bilbasen Blog
I denne artikel kan du læse om:
Bilkøb vil ofte være den største investering på budgettet i enhver dansk husstand. Det gælder for det meste også, hvis du vælger at købe en brugt bil.
I Danmark er der heldigvis altid reklamationsret på brugte biler, og der kan også være garanti.
I denne artikel gennemgår vi reglerne for reklamation, dine rettigheder og hvordan en eventuel garanti dækker, når du køber brugt bil.
En brugt bil er i langt de flest tilfælde et fornuftigt køb, og der er sandsynligvis ikke noget i vejen med den brugte bil, du har kastet din kærlighed på. Men skulle der alligevel være noget galt med den, er det godt at vide, at du som forbruger i Danmark er dækket godt ind under loven.
Det er købeloven, som er på din side, for den dækker også køb af biler, både de brugte og de nye.
Der er dog lige et lille ‘men’: I visse tilfælde er der hverken garanti eller reklamationsret, når du køber brugt bil. Det kommer vi ind på senere.
Ligesom når du køber en ny bil, kan uheldet også være ude, når du køber en brugt bil. Men som bilkøber er du faktisk ret godt dækket ind.
Reklamationsretten følger nemlig automatisk med, når du køber brugt bil af en bilforhandler, men dine rettigheder varierer alt efter, hvor du har købt bilen. F.eks. hos en brugtbilsforhandler, via kommissionssalg, gennem en formidler eller af en privatperson.
Men vidste du, at der fra den 1. januar 2022 trådte en revideret købelov i kraft, som gør, at du som brugtbilskøber er endnu bedre stillet?
For dig som bilkøber ligger den væsentligste ændring i den såkaldte formodningsregel, som gælder, når du køber brugt bil hos en forhandler.
Formodningsreglen siger, at hvis du opdager en fejl på din bil i en vis periode efter købet, kan du formode, at fejlen også var der, da du købte bilen. Og så er det forhandleren, der skal betale for, at fejlen bliver udbedret.
Før 1. januar 2022 gjaldt formodningsreglen i seks måender, nu er den periode fordoblet til et år.
Når du køber en ny bil, har du ifølge dansk lov to års garanti og reklamationsret. Men når du køber en brugt bil, forsvinder garantien. I hvert fald har du som udgangspunkt ikke noget krav på en brugtvognsgaranti.
Du er dækket af købelovens regler om forbrugerkøb, når du køber brugt bil af en forhandler. Så du har altså to års reklamationsret, der løber fra leveringen.
Opdager du en fejl på den brugte bil, som er dækket af købeloven, kan du have krav på at få fejlen udbedret eller pengene tilbage.
Købelovens regler gælder for mangler eller fejl, der var til stede på leveringstidspunktet – også selvom manglen først viser sig senere.
De krav, du kan stille til bilen, vil dog afhænge af dens stand, alder og kilometertal. Er der tale om en nyere og dyrere bil, kan du stille større krav, end hvis der er tale om en meget gammel og billig bil, som har kørt mange kilometer.
Hvis forhandlerne indgår en aftale med dig, som giver garanti, skal den også dække fejl og mangler på bilen, som er opstået efter købet inden for den aftalte periode.
Er du blevet lovet en garanti, erstatter den ikke reklamationsretten, men løber sideløbende med. Brugtbilsgarantier er ofte kortere end din reklamationsret efter købeloven. Garantien kan også være begrænset til kun at gælde bestemte dele af køretøjet f.eks. motor og gearkasse.
Er den brugte bil købt på en bilauktion, er det indsætteren (den der indleverer varen til auktion), der hæfter som sælger. Vil auktionsfirmaet ikke oplyse, hvem der er indsætteren, hæfter auktionshuset selv som sælger.
Ved kommissionssalg sælger brugtbilsforhandleren bilen i eget navn, men for en andens regning. Brugtbilsforhandleren hæfter, hvis der er mangler ved den brugte bil. Købet er et forbrugerkøb, og det giver dig de samme rettigheder, som ved et almindeligt køb hos en forhandler, fordi købet er dækket af købeloven.
Hvis brugtbilsforhandleren handler på vegne af en privat forbruger, altså formidler salget, skal det klart og tydeligt oplyses ved købet. Aftalen skal indgås direkte mellem dig og ejeren af bilen, og både du og ejeren skal være klart identificeret i slutsedlen. Hvis der er fejl på bilen, skal du rette krav mod den private bilsælger.
Og nu kommer vi til situationen, hvor du hverken har garanti eller reklamationsret.
Når du handler med privatpersoner, er du nemlig ikke dækket af købelovens forbrugerbeskyttende regler.
Det betyder, at den private sælger gerne må sælge den brugte bil med generelle forbehold for eksempel “købt som beset” og “uden reklamationsret”.
Den private sælger anses nemlig ikke som ekspert. Heller ikke selvom han eller hun har kørt i bilen igennem flere år. Du kan derfor ikke stille krav om at få rettet en fejl, som sælgeren ikke havde kendskab til, da han solgte bilen.
Hvis du opdager en fejl på den brugte bil, du har købt, skal du klage. Men hvor du kan gå hen med din klage afhænger af, hvem du har købt bilen af, og hvad du skal klage over.
Finder du en fejl på den brugte bil, skal du altid klage til forhandleren først. Forhandleren har derefter ret til at se fejlen og vurdere, om han eller hun mener, at den er omfattet af købelovens reklamationsret eller en garanti.
Hvis brugtvognsforhandleren anerkender, at han eller hun skal betale reparationen, skal bilen repareres inden for rimelig tid. Hvor lang tid det er, afhænger af fejlens karakter, og hvor svært det er at skaffe reservedele.
Mener forhandleren ikke, at fejlen er dækket af købeloven eller garantien, kan du gå videre med din sag til Ankenævn for biler eller til domstolene.
Ankenævn for biler behandler klager, som vedrører køb af bil (ny og brugt) over 10.000 kr. samt værkstedsregninger over 1.500 kr.
Mæglinsteamet for Forbrugerklager og Ankenævn for biler kan ikke hjælpe dig i private handler.
For at Mæglingsteamet for Forbrugerklager kan behandle din klage over en vare eller en ydelse, skal varen eller ydelsen nemlig blandt andet være købt hos en erhvervsdrivende.
Det kan derfor bliver vanskeligt at gennemføre en klagesag, hvis der er noget galt med den brugte bil. Hvis du ikke kan finde en løsning med sælgeren, må du går til domstolene.
En god gammeldags shitstorm har ramt det britiske bilmærke Jaguar, der i en moderne og nærmest woke genfødsel af brandet har fået det forenede internet på nakken.
BMW har brug for en ny iX3 her og nu, men produktionen af den nye elektriske SUV starter først i slutningen af 2025 på fabrikken i Ungarn – og den eksisterende iX3 udgår nu af produktion i Kina.
Renault 5 E-Tech Electric kommer i foråret 2025 med retro-charme og rækkevidde op til 410 kilometer. En sammenligning med den første Zoe viser, hvor langt batteriteknologien er kommet.
Med den nye MMA-platform, som debuterer i den elektriske CLA, vil Mercedes ramme ekstremt høj effektivitet. En udgave med benzinmotor skal desuden byde på forbrug som en diesel.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.