Bilsalg, håndtryk
marts 5, 2024

Hvordan dækker garantien, når jeg køber brugt bil?

Hvis du køber en brugt bil, dækker garantien så og hvordan? Og hvilke rettigheder har du, hvis der er fejl på bilen? Læs med her.

AF: Bilbasen Blog

I denne artikel kan du læse om:

  • Hvordan købeloven dækker dit køb af en brugt bil, og hvilke rettigheder du har
  • Hvordan garantien dække i forhold til af hvem du har købt den brugte bil
  • Hvordan du kan klage over eventtuelle fejl ved den brugte bil, du har købt

Bilkøb vil ofte være den største investering på budgettet i enhver dansk husstand. Det gælder for det meste også, hvis du vælger at købe en brugt bil.

I Danmark er der heldigvis altid reklamationsret på brugte biler, og der kan også være garanti.

I denne artikel gennemgår vi reglerne for reklamation, dine rettigheder og hvordan en eventuel garanti dækker, når du køber brugt bil.

Som forbruger i Danmark er du godt dækket

En brugt bil er i langt de flest tilfælde et fornuftigt køb, og der er sandsynligvis ikke noget i vejen med den brugte bil, du har kastet din kærlighed på. Men skulle der alligevel være noget galt med den, er det godt at vide, at du som forbruger i Danmark er dækket godt ind under loven.

Det er købeloven, som er på din side, for den dækker også køb af biler, både de brugte og de nye.

Der er dog lige et lille ‘men’: I visse tilfælde er der hverken garanti eller reklamationsret, når du køber brugt bil. Det kommer vi ind på senere.

Sådan er du dækket af garantien ved køb af brugt bil

Ligesom når du køber en ny bil, kan uheldet også være ude, når du køber en brugt bil. Men som bilkøber er du faktisk ret godt dækket ind.

Reklamationsretten følger nemlig automatisk med, når du køber brugt bil af en bilforhandler, men dine rettigheder varierer alt efter, hvor du har købt bilen. F.eks. hos en brugtbilsforhandler, via kommissionssalg, gennem en formidler eller af en privatperson.

Ændring af formodningsreglen stiller bilkøberen bedre.

Men vidste du, at der fra den 1. januar 2022 trådte en revideret købelov i kraft, som gør, at du som brugtbilskøber er endnu bedre stillet?

For dig som bilkøber ligger den væsentligste ændring i den såkaldte formodningsregel, som gælder, når du køber brugt bil hos en forhandler.

Formodningsreglen siger, at hvis du opdager en fejl på din bil i en vis periode efter købet, kan du formode, at fejlen også var der, da du købte bilen. Og så er det forhandleren, der skal betale for, at fejlen bliver udbedret.

Før 1. januar 2022 gjaldt formodningsreglen i seks måender, nu er den periode fordoblet til et år.

Garanti når bilen er købt hos en forhandler

Når du køber en ny bil, har du ifølge dansk lov to års garanti og reklamationsret. Men når du køber en brugt bil, forsvinder garantien. I hvert fald har du som udgangspunkt ikke noget krav på en brugtvognsgaranti.

Du er dækket af købelovens regler om forbrugerkøb, når du køber brugt bil af en forhandler. Så du har altså to års reklamationsret, der løber fra leveringen.

Opdager du en fejl på den brugte bil, som er dækket af købeloven, kan du have krav på at få fejlen udbedret eller pengene tilbage.

Købelovens regler gælder for mangler eller fejl, der var til stede på leveringstidspunktet – også selvom manglen først viser sig senere.

De krav, du kan stille til bilen, vil dog afhænge af dens stand, alder og kilometertal. Er der tale om en nyere og dyrere bil, kan du stille større krav, end hvis der er tale om en meget gammel og billig bil, som har kørt mange kilometer.

Hvis forhandlerne indgår en aftale med dig, som giver garanti, skal den også dække fejl og mangler på bilen, som er opstået efter købet inden for den aftalte periode.

Er du blevet lovet en garanti, erstatter den ikke reklamationsretten, men løber sideløbende med. Brugtbilsgarantier er ofte kortere end din reklamationsret efter købeloven. Garantien kan også være begrænset til kun at gælde bestemte dele af køretøjet f.eks. motor og gearkasse.

Garanti når bilen er købt på auktion

Er den brugte bil købt på en bilauktion, er det indsætteren (den der indleverer varen til auktion), der hæfter som sælger. Vil auktionsfirmaet ikke oplyse, hvem der er indsætteren, hæfter auktionshuset selv som sælger.

Garanti ved kommissionssalg af brugte biler

Ved kommissionssalg sælger brugtbilsforhandleren bilen i eget navn, men for en andens regning. Brugtbilsforhandleren hæfter, hvis der er mangler ved den brugte bil. Købet er et forbrugerkøb, og det giver dig de samme rettigheder, som ved et almindeligt køb hos en forhandler, fordi købet er dækket af købeloven.

Garanti ved formidlingssalg af brugte biler

Hvis brugtbilsforhandleren handler på vegne af en privat forbruger, altså formidler salget, skal det klart og tydeligt oplyses ved købet. Aftalen skal indgås direkte mellem dig og ejeren af bilen, og både du og ejeren skal være klart identificeret i slutsedlen. Hvis der er fejl på bilen, skal du rette krav mod den private bilsælger.

Garanti når bilen er købt hos en privatperson

Og nu kommer vi til situationen, hvor du hverken har garanti eller reklamationsret.

Når du handler med privatpersoner, er du nemlig ikke dækket af købelovens forbrugerbeskyttende regler. 

Det betyder, at den private sælger gerne må sælge den brugte bil med generelle forbehold for eksempel “købt som beset” og “uden reklamationsret”.

Den private sælger anses nemlig ikke som ekspert. Heller ikke selvom han eller hun har kørt i bilen igennem flere år. Du kan derfor ikke stille krav om at få rettet en fejl, som sælgeren ikke havde kendskab til, da han solgte bilen.

Gode råd før køb af brugt bil af privatperson

  • Undersøg bilen grundigt før køb og overlad det gerne til et autoværksted, hvis du ikke selv er ekspert.
  • Tag en længere prøvetur i bilen, hvor du tjekker alle funktioner.
  • Tjek den brugte bil i bilbogen for gæld og pant for eksempel via Bilbasens nummerpladetjek.
  • Tjek alle bilens papirer grundigt og undersøg om ejeren rent faktisk er ejer, eller om vedkommende har fuldmagt til salget, hvis han ikke er.
  • Få altid udleveret den originale registreringsattest samtidig med bilen – ikke efter.
  • Betal aldrig forud.

Klagemuligheder ved fejl på den brugte bil

Hvis du opdager en fejl på den brugte bil, du har købt, skal du klage. Men hvor du kan gå hen med din klage afhænger af, hvem du har købt bilen af, og hvad du skal klage over.

Klager over fejl på den brugte bil

Finder du en fejl på den brugte bil, skal du altid klage til forhandleren først. Forhandleren har derefter ret til at se fejlen og vurdere, om han eller hun mener, at den er omfattet af købelovens reklamationsret eller en garanti.

Hvis brugtvognsforhandleren anerkender, at han eller hun skal betale reparationen, skal bilen repareres inden for rimelig tid. Hvor lang tid det er, afhænger af fejlens karakter, og hvor svært det er at skaffe reservedele. 

Mener forhandleren ikke, at fejlen er dækket af købeloven eller garantien, kan du gå videre med din sag til Ankenævn for biler eller til domstolene.

Ankenævn for biler behandler klager, som vedrører køb af bil (ny og brugt) over 10.000 kr. samt værkstedsregninger over 1.500 kr.

Klager over fejl på brugt bil købt hos privatperson

Mæglinsteamet for Forbrugerklager og Ankenævn for biler kan ikke hjælpe dig i private handler. 

For at Mæglingsteamet for Forbrugerklager kan behandle din klage over en vare eller en ydelse, skal varen eller ydelsen nemlig blandt andet være købt hos en erhvervsdrivende.

Det kan derfor bliver vanskeligt at gennemføre en klagesag, hvis der er noget galt med den brugte bil. Hvis du ikke kan finde en løsning med sælgeren, må du går til domstolene.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS