august 7, 2023

Hvordan kan jeg se bilers ulykkeshistorie?

Når du køber en brugt bil, er det vigtigt at få et overblik over dens ulykkeshistorie. Læs hvordan her.

AF: Bilbasen Blog

 I dette blogindlæg kan du læse om:

  • Hvordan du finder brugte bilers ulykkeshistorie 
  • Hvad du kan bruge synsrapport og servicerapport til 
  • Hvorfor du skal overveje få lavet en brugtbiltest

Når du køber en brugt bil, skal du selvfølgelig være opmærksom på bilens ulykkeshistorie. 

‘Ulykkeshistorie’ er dog ikke et officielt dokument eller en rapport, du kan få af sælger. For at få det helhedsbillede, du har brug for, skal du indsamle nogle forskellige oplysninger. Det er dem, du kan læse om i denne artikel. 

For at kende bilers ulykkeshistorie skal du især være opmærksom på to dokumenter:

  • Bilens synsrapport
  • Bilens servicebog

Og så er det altid en god ide at få et autoriseret autoværksted til at gennemgå den brugte bil og foretage en såkaldt brugtbiltest. 

LÆS OGSÅ | Skal jeg få en uvildig til at tjekke bilen?

Selvom synsrapport og servicebog kan give et overordentligt detaljeret indblik i, hvad bilen har været igennem, og hvordan ejerne har passet på bilen, kan du aldrig vide med sikkerhed, hvordan bilens nuværende tilstand er. Til det formål skal du have bilen forbi et autoriseret autoværksted. 

En brugtbiltest er en uvildig og grundig gennemgang af bilen, som du kan få lavet, inden du skriver under på slutsedlen. Den koster omkring 2.000 kr. 

Bilens synsrapport 

For at få et præcist indblik i bilens ulykkeshistorie, skal du først og fremmest læse synsrapporten. 

En synsrapport er en rapport, som indeholder oplysninger om bilens tilstand fra de gange, den er blevet synet på et autoriseret værksted i Danmark. Synsrapporten indeholder oplysninger om bilens tekniske tilstand, herunder bremser, undervogn, lys og udstødning.

Når du køber en brugt bil, kan du bruge synsrapporten til at få en idé om bilens tilstand og eventuelle problemer, den kan have. Synsrapporten kan give dig en indikation af, om bilen er i god stand, og om den har været vedligeholdt ordentligt af tidligere ejere. Hvis bilen har nogen fejl eller mangler, vil de blive påpeget i synsrapporten, og du kan tage dem op med sælgeren, inden du køber bilen.

Det er værd at bemærke, at synsrapporter ikke nødvendigvis vil indeholde oplysninger om bilens tidligere ulykker eller skader, så det er stadig en god idé at undersøge bilens historik i servicebogen og få en bilkyndig person til at kigge på karosserie, inden du køber den.

Du kan finde synsrapporter hos Færdselsstyrelsen, hvor du kan indtaste bilens nummerplade eller stelnummer og se tidligere synsrapporter. Det er vigtigt at bemærke, at synsrapporter har en begrænset holdbarhed på to år, så det kan være en god idé at tjekke, om bilen er synet for nylig, hvis synsrapporten er ældre end to år.

Bilens servicebog

En servicebog er en fysisk bog eller et elektronisk dokument, som i princippet skal indeholde en oversigt over bilens samlede servicehistorik. Den fortæller dig også en hel del om bilens ulykkeshistorie. Det er en vigtig dokumentation for bilens vedligeholdelse, og den kan give dig en indikation af, om bilen er blevet passet godt på af tidligere ejere.

Når du køber en brugt bil, er det vigtigt at undersøge bilens servicebog. Hvis bilen har en fuldstændig udfyldt servicebog, er det som regel et godt tegn. Det betyder, at bilen har været serviceret regelmæssigt og ved autoriserede værksteder. Det kan også give dig en idé om, hvilke reservedele og væsker der er blevet skiftet samt, om bilen har fået udført større reparationer og i så fald hvornår. Især sidstnævnte er vigtig information i forhold til ulykkeshistorien.  

Hvis servicebogen helt mangler eller er ufuldstændig, kan det være en indikation af, at bilen ikke er blevet vedligeholdt ordentligt. Det kan også være en god idé at kontakte de værksteder, der har udført service på bilen, for at få bekræftet, at arbejdet er blevet udført korrekt.

Det er også værd at bemærke, at nogle bilproducenter tilbyder digitale servicebøger, som kan tilgås online eller via en app. Disse digitale servicebøger fungerer på samme måde som en fysisk servicebog og kan give dig en indikation af bilens vedligeholdelse historik.

En fuldstændig udfyldt servicebog kan derfor give dig tryghed og sikkerhed i din beslutning om at købe en brugt bil.

LÆS OGSÅ | Hvad er en servicebog?

pålidelige biler

Hvad med Bilbogen?

Bilbogen er et centralt register, som indeholder oplysninger om bilens tidligere ejere, og kan vise, om der er eventuelle udeståender i forhold til bilens salg. Det er dog i udgangspunktet ikke et dokument, der fortæller noget om bilers ulykkeshistorie.

I Bilbogen kan du finde dokumentation for, hvem der har ret til at sælge en bil, og hvilke ejendomsforhold, der ligger på bilen.

Hvis der er udeståender, kan det eksempelvis være ubetalte lån eller leasingaftaler, som skal afregnes, før bilen kan sælges.

Når du køber en brugt bil, kan det være en god idé at tjekke, hvad der står i Bilbogen. Hvis der er udeståender i forhold til bilen, kan det have konsekvenser for dig som køber, hvis du overtager bilen med de pågældende udeståender. 

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på bilbogen og sikre sig, at der ikke er nogen uafklarede spørgsmål i forbindelse med bilens salg og overdragelse.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS