februar 29, 2024

Hvordan passer du på bremserne i elbilen?

Bremserne i en elbil bliver brugt mindre end i traditionelle biler. Læs her, hvordan du passer på elbilens bremser.

AF: Bilbasen Blog

I denne artikel kan du læse om:

  • Hvorfor elbilers bremser fungerer anderledes, og hvad det betyder for vedligehold af bremserne
  • Hvad du ikke skal gøre ved bremserne i elbilen
  • Hvad du skal gøre ved bremserne i elbilen

Bremserne på en elbil ligner bremserne på en benzinbil og en dieselbil, og det er faktisk også de samme bremser, men der er alligevel en stor forskel, som ikke er uvæsentlig, når det kommer til at passe på bremserne på en elbil. Måden du bruger bremserne på i en elbil er nemlig anderledes end, når du køre benzin- eller dieselbil.

I benzin- eller dieselbiler bliver bremseklodserne aktiveret mod skiverne hver gang, at du foretager en opbremsning, men i elbiler forholder det sig anderledes. Her er det ofte elmotoren, der bremser bilen.

Og det er faktisk en helt vildt smart idé. Energien fra nedbremsningen bliver nemlig lagret i batteriet og brugt til at drive bilen frem.

Det er til gengæld ikke så smart, at klodserne og skiverne derfor ikke bliver aktivereret så tit. Det kan nemlig skabe rust og i værste fald ødelægge skiverne. Og at udskifte bremser koster penge. Nogle gange mange penge.

I denne artikel ser vi derfor nærmre på, hvordan du passer på bremserne i elbilen.

Dette skal du IKKE gøre ved bremserne i elbilen

Der findes mange gode forslag til, hvordan du kan beskytte dine bremser i elbilen, men de er ikke alle lige gode.

Nogen foreslår for eksempel at holde bremse og speeder nede samtidig. Men lad være. Det er elbilen ikke bygget til, og i langt de fleste tilfælde vil bilen melde fejl eller nægte at accelerere.

Nogen forsøger sig også med rustbeskyttelse direkte på bremseskiverne, men det er også en rigtig dårlig ide. Det vil blot resultere i, at bremseevnen bliver mindre, og ret hurtigt vil skiverne blive så varme, at rustbeskyttelsen fordamper, og så er det jo helt ligegyldigt.

Dette SKAL du gøre ved bremserne i elbilen

Du kan imødegå rustne bremser ved at huske at bruge dem. Gør det f.eks. til en vane, at du altid bruger bremsepedalen ved motorvejsfrakørsler, hvor du alligevel skal hurtigt ned i fart. For at være sikker på, at klodserne griber om skiverne, skal du trykke solidt på bremsepedalen.

Du bør selvfølgelig altid bremse efter vejens forhold og trafik, men bremserne bliver ikke sat på arbejde af et blødt tryk på bremsepedalen, da cirka den første centimeters vandring alene aktiverer regenerering af strøm til batteriet, hvis det har ledig kapacitet.

Det er særligt vigtigt at motionere klodserne og skiverne i fugtigt og vådt vejr, hvor der er større risiko for rust. Det vil altså sige, at det er særligt vigtigt i efteråret og om vinteren.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS