maj 29, 2021

Hvordan virker en hybridbil?

Undrer du dig over, hvordan den samme bil både kan være elbil og benzinbil? Læs denne artikel, hvor vi forklarer, hvordan en hybridbil virker. Du kan også blive klogere på forskellen mellem en hybridbil og en plugin-hybridbil.

Af: Bilbasen Blog / d. 29. maj 2021

Traditionelle benzinbiler og elbiler bliver ofte omtalt som hinandens diametrale modsætninger.  Det er i virkeligheden en smule paradoksalt. Der findes nemlig en type bil på markedet som kombinerer de mest centrale egenskaber fra bezinbiler og elbiler: Hybridbilen.

Salget af hybridbiler i Danmark har været stærkt stigende de seneste år, men bilen med den avancerede motorteknologi fremstår stadig som det mest eksotiske medlem af bilparken.

I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan en hybridbil virker.

Hvordan virker en hybridbil?

Helt elementært virker en hybridbil ved at opsamle den energi, der normalt går til spilde, når en bil bremser eller kører ned ad en bakke. I en hybridbil bliver energien opsamlet af en generator, der er i stand til at omdanne energien til strøm og oplagre strømmen på hybridbilens batteri.

Det geniale ved, hvordan hybridbilen virker, er sammenspillet mellem strømmen og bilens brændstofmotor. Når bilen eksempelvis skal igangsætte, accelererer eller køre op ad bakke, bliver strømmen ført fra batteriet og ind i en elmotor, som kan supplere brændstofmotoren.

LÆS OGSÅ | Hvor langt kører en hybridbil på literen?

Resultatet er, at hybridbilen kan køre længere på en liter benzin, end en tilsvarende traditionel benzinbil kan. Det er godt for privatøkonomien og for klimaet.

Det er dog vigtigt at understrege, at hybridbiler i udgangspunktet ikke er elbiler. Hybridbiler er nærmere benzinbiler, som ved hjælp af en elmotor kan begrænse brændstofforbruget, køre længere på literen og derigennem nedbringe sin CO2-udledning ved kørsel. Ikke fjerne CO2-udledningen totalt.

Tre forskellige typer hybridbiler

For at forstå, hvordan en hybridbil virker, skal du kende de forskellige typer hybridbiler på markedet.

De er tre forskellige typer hybridbiler. De gør alle sammen brug af den kendte hybridteknologi, men på forskellige måder.

Standard hybridbil (kendt som HEV, Hybrid Electric Vehicle)

En helt almindelig hybridbil kan ved hjælp af generatoren opsamle strøm, som kan drive bilen fremad og supplere brændstofmotoren.  Standard hybridbil kan kun køre et par kilometer ad gangen på ren el, hvorefter den slår over til brændstofmotoren. Batteriet lader op, imens brændstofmotoren driver bilen fremad. Når batteriet har ladet op, kan elmotoren igen supplere brændstofmotoren.

En standard hybridbil kan køre op til 50 procent af tiden udelukkende på el. Den kan køre omkring 20-30 kilometer per liter.

Plugin-hybridbil (kendt som PHEV, Plugin Hybrid Electric Vehicle)

Plugin-hybridbil er en videreudvikling af standard hybridbil. Det smarte ved denne type hybrid er, den kan kobles til et ladestik, hvilket en HEV ikke kan. Resultatet er, at plugin-hybridbiler kører meget længere på strøm, end standard hybridbiler er i stand til. Og når den opladede strøm er opbrugt, kan plugin-hybridbilen fungere som en almindelig hybridbil, der skiftevis kører på strøm og benzin.

Plugin-hybridbiler kan køre op til 80 kilometer per liter benzin.

Mild hybrid (kendt som MHEV, Mild Hybrid Electric Vehicle)

Mild hybridbilen kan ikke køre på ren el. Bilens elmotor har udelukkende en assisterende funktion til brændstofmotoren. I de sekvenser, hvor den bærende motor bruger mest brændstof (igangsættelse, acceleration, op ad bakke-kørsel, etc.) slår elmotoren til.

Det betyder, at Mild hybridbilen kan strække benzinen til holde endnu længere, end almindelige benzinbiler kan. Herudover minder denne type hybridbil om en traditionel benzinbil.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS