juni 15, 2021

Hvornår mister man sit kørekort?

Ved du, hvad der skal til for at blive frataget sit kørekort? Du mister dit kørekort enten ved at begå én særligt grov forseelse eller ved at få tre klip i kørekortet inden for en periode af tre år. I denne artikel kan du lære, hvornår man mister kørekortet.

Af: Bilbasen Blog / d. 15. juni 2021

Overtræder du færdselsloven, kan du miste dit kørekort. Men præcist hvornår mister man sit kørekort?

Der er i udgangspunktet to måder, du kan blive frataget dit kørekort:

  1. Hvis du kører mere end 60 pct. for hurtigt eller kører med en hastighed over 160 km/t eller derover, får du en betinget fratagelse af førerretten. En “betinget fratagelse af førerretten” betyder, at du, for at beholde dit kørekort, skal bestå en teoriprøve og praktisk køreprøve, inden for en bestemt tidsfrist. Hvis du ikke består begge prøver i første forsøg, bliver førerretten inddraget, indtil du har bestået begge prøver.
  2. Hvis du inden for en periode af tre år får tre klip i kørekortet, får du en betinget frakendelse af kørekortet. Inden for de første tre år af, at du erhvervet kørekort første gang, bliver du idømt et såkaldt kørselsforbud allerede ved to klip i kørekortet. Kørselsforbuddet indebærer, at du skal aflevere dit kørekort til Politiet, og du får det først igen, når du har bestået en teoriprøve og en praktisk køreprøve.

Udover en betinget fratagelse af dit kørekort, kan du også få dit kørekort ubetinget frakendt.

LÆS OGSÅ | Blitzet af fotovogn: Hvor lang tid før du modtager bøden?

Hvornår mister man sit kørekort ubetinget?

Med undtagelse af omstændigheder som spirituskørsel, narkokørsel etc., kan du i udgangspunktet miste dit kørekort ubetinget på to måder:

1. Hvis du har kørt med 200 km/t eller derover, mister du dit kørekort ubetinget. Det samme gør sig gældende, hvis du har kørt hurtigere end 100 km/t og samtidig har overskredet hastighedsgrænsen med mere end 200 pct.

Hastighedsgrænse Ubetinget frakendelse
50 km/t 101 km/t <
80 km/t 161 km/t <
110 km/t 200 km/t <
Hastighedsgrænse Du mister dit kørekort ubetinget
50 km/t 101 km/t eller derover
80 km/t 161 km/t eller derover
110 km/t 200 km/t eller derover

2. Hvis du inden for en periode af tre år får seks klip i kørekortet, mister du dit kørekort ubetinget. Det samme gør sig gældende, hvis du som førstegangserhverver får fire klip i kørekortet inden for en periode af tre år.

Mister du dit kørekort ubetinget, skal du aflevere kørekortet til Politiet. Herefter bliver frakendelsestiden sat til mellem seks måneder og ti år afhængigt af omstændighederne. Efter frakendelsestiden er udløbet, skal du generhverve retten til at køre. Det betyder, at du skal bestå en teoriprøve og en praktisk køreprøve. Du kan tidligst udføre den praktiske køreprøve en måned inden, frakendelsestiden udløber.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS