Kategorier
Elektrisk Forbrugerstof Nyheder

I dag åbner Tesla-ladere i Danmark for alle

Pilotprojektet med åbne Tesla Superchargers for brugere af elbiler fra andre mærker åbner i Danmark, Tyskland, Finland, Luxemborg og Schweiz. Opladning foregår via Tesla-app’en.

TEKST Morten B. Bek FOTO PR

Det er slut med at kigge misundeligt på de ledige lynladere på Tesla-ladepladserne, når du tålmodigt forsøger at suge en smule strøm fra en af de få 11 kW-standere til alle andre elbilsejere. I dag åbner Tesla-ladenetværket, på forsøgsbasis, op for alle elbilsbrugere, så man frit kan benytte de hurtige ladere.

Pilotprojektet kører allerede i en række lande som bl.a. Holland, Frankrig, Norge og Sverige, og i dag kommer Danmark så med i forsøget. Det samme gør Tyskland, Finland, Luxemborg og Schweiz – så det bliver lettere at krydse Europa i elbil.

En række Tesla Superchargers er med i forsøget, men ikke alle stationer. Det er primært stationer, hvor der typisk er ledig kapacitet – de fleste af dem er jyske stationer

I Danmark indgår 128 af Teslas hurtigladere, fordelt rundt i landet på otte stationer, i første omgang for alle elbilister. På lynladerne har man mulighed for at lade med mindst 150 kW (afhænger af kapacitet og bilen). En bil som VW ID.4 har mulighed for at lade med 135-150 kW, afhængigt af version, mens en Kia EV6 kommer med mulighed for at lade med op til 240 kW. MG Marvel R sætter grænsen allerede ved 90 kW.

LÆS OGSÅ | Test: Endelig en ægte Tesla-killer? BMW i4 eDrive40 knækker koden!

For at lade på Tesla-netværket skal man bruge Teslas app til iPhone eller Android. Man opretter sig som bruger og indtaster betalingsoplysninger – og så er man klar.

I app’en møder man “Oplad din bil (anden elbil end Tesla)”, og ved hjælp af det menupunkt kan man søge på de 128 lynladere, som er tilgængelige for alle. Vi har lavet et hurtigt tjek, og blandt de danske stationer kan man som ikke-Tesla-bruger lade i Køge, Odense, Hedensted, Rødekro, Randers, Ikast, Haverslev og Hjørring.

Prisen for opladning afhænger af et abonnement. Med et abonnement til 99 kr. om måneden får man adgang til lavere kWh-priser

Abonnement til 99 kr. afgør prisen

Og hvad koster det så? Prisen afhænger af, om du tegner et abonnement hos Tesla. Det koster 99 kr. om måneden og åbner op for en pris, der er 4,35 kr. for hver kWh. Det er samme pris som Tesla-ejere betaler, og i det er en pris der er lavere end lynopladning hos bl.a. Clever.

Vælger man at køre frit og lade elbilen op hos Tesla uden abonnement, er prisen for en kWh 1,18 kr. højere. Uden abonnement betaler man 5,53 kr. for hver kWh. Det er en gennemsnitspris, som varierer mellem de otte stationer, men prisen er tilgængelig i app’en, før man starter opladningen.

LÆS OGSÅ | Video: Frisk, tysk Tesla Model Y Performance

Tesla vurderer hele tiden forsøget med de åbne Superchargers, og det er især tilbagemeldinger fra Tesla-ejere, der virker til at fylde i vurderingen. Hvis Tesla-ejere møder lange køer eller andre problemer, er det ikke svært at forestille sig, at nogle stationer tages ud af forsøgsordningen.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.