august 14, 2023

I USA fås en ny Tesla Model 3 til 118.000 kr.

Støtteordninger til elbiler i USA gør det muligt for folk med lav indkomst at købe en ny elbil som Tesla Model 3 med meget store rabatter.

TEKST Morten B. Bek FOTO PR

329.990 kr. går for at være en stærk pris på en ny Tesla Model 3. Efter danske forhold er det en lav pris for en mellemstor elbil med både kraftoverskud, rimelig rækkevidde og godt med standardudstyr, og hvis vi virkelig skal demonstrere hvor god prisen er, så se her, hvad den billigste BMW i4 koster: 469.500 kr.

Men selv med afgiftsfordele og Teslas meget store prisnedsættelser i Danmark er Model 3 meget langt fra at være så billig, som den er i hjemlandet USA (Model 3 på det danske marked stammer fra Kina). Det gælder, for så vidt, rigtig mange elbiler i USA, at de fås til forbløffende lave priser.

Biler er bare billigere i USA. En lille sedan som Nissan Versa kan en amerikaner købe for 116.000 kr., og en BMW X5 40i sælges i USA for under 500.000 kr. Men elbilerne sætter de priser – og de danske – i relief. I USA findes støtteordninger af flere slags, hvis man køber elbiler (hybrid, PHEV og brint indgår også), og det betyder, at en amerikansk kunde kan køre af sted i en ny Model 3, der koster cirka 120.000 kr. – eller mindre endnu.

Rabatten kan hentes på en lang række elbiler, så længe prisen ikke er højere end 55.000 dollars for personbiler og 80.000 dollars for SUV’er, trucks. Men mange elbiler er diskvalificeret fra starten, fordi de ikke lever op til krav for blandt andet materialer og produktion.

Det handler om indkomst og bopæl

En hurtig researchtur forbi den amerikanske Tesla-hjemmeside viser ikke umiddelbart, hvordan en amerikaner kan købe en Model 3 til den forbløffende lave pris på 145.000 kr. Billigste Model 3 har en udsalgspris på cirka 42.000 dollars inklusive levering, svarende til 285.000 kr.

Men et enkelt klik på en fane med potentielle besparelser lukker op for, hvordan man begynder at kradse rigtig meget af prisen. Alene 7.500 dollars, cirka 51.000 kr., kan kunderne få i statslig skatterabat. Rabatten gives ikke til alle elbiler, men afhænger af antallet af solgte af en given model, og at bilen er produceret/færdiggjort i Nordamerika – med en vis mængde ressourcer fra Nordamerika som minimum.

Om en amerikansk kunde kan få alle 51.000 kr., afhænger af indkomst- og skatteforhold. Det gør adgangen til støtte i de forskellige amerikanske stater typisk også, og hvis man har lav indkomst og bor i bestemte områder – eksempelvis med stærk forurening – kan der være rigtig mange støttekroner at få til en ny elbil.

I det tilfælde, at man bor i området i og omkring San Francisco (Bay Area), hvor næsten 8 millioner mennesker bor, kan man via Clean Cars For All-projektet hente op til 65.000 kr. (9.500 dollars), og staten Californiens rabatordning (Clean Vehicle Rebate Project) giver yderligere op til 51.000 kr. (7.500 dollars) i rabat). Der er potentielt en rabat på 167.000 kr. at hente.

En Model 3, som startede med en pris på 285.000 kr., ender således i en pris på cirka 118.000 kr. De største rabatter gives til kunder med den laveste indkomst, så selv hvis en amerikansk kunde med højere indkomst skulle ende med kun at få en tredjedel af 167.000 kr., så bliver det stadig en meget prisbillig Model 3.

Del artikel:

Brugte biler fra Tesla til salg på Bilbasen

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS